EOS nedir, ne işe yarar, amacı nedir?

EOS, platformunda ticari ölçekte merkezi olmayan uygulamaların ( dApps ) geliştirilmesini, barındırılmasını ve yürütülmesini sağlayan, blok zinciri tabanlı, merkezi olmayan bir sistem altyapısıdır . EOS için resmi bir tam form yok ve yaratıcılar bunu resmi olarak tanımlamamaya karar verdiler. 

EOS, merkezi olmayan uygulamaların (dApp'ler) geliştirilmesine olanak tanıyan bir blok zinciri merkezi olmayan sistem altyapısıdır.
EOS, güvenli erişim ve kimlik doğrulama, izin verme, veri barındırma, kullanım yönetimi ve dApp'ler ile İnternet arasındaki iletişimi destekler.
EOS ekosisteminin iki temel unsuru vardır: EOS.IO ve EOS jetonları.
EOS.IO, sistem mimarisidir ve EOS belirteci, ağın kripto para birimidir.
EOS'un ana rakibi Ethereum'dur.
EOS, işletmelerin ve bireylerin web tabanlı uygulamalara benzer şekilde blok zinciri tabanlı uygulamalar oluşturmasına olanak tanıyan gerekli tüm temel işlevleri destekler . EOS, dApp'ler ile İnternet arasında güvenli erişim ve kimlik doğrulama, izin, veri barındırma, kullanım yönetimi ve iletişim sağlar.


EOS ayrıca arayüz geliştirme için bir web araç seti ile desteklenir ve bu da onu sorunsuz uygulama geliştirme için eksiksiz bir teklif haline getirir. Esasen Google Play Store ve Apple App Store'a benzer şekilde çalışır.


EOS.IO ve EOS Tokenlarının Temelleri
EOS ekosistemi iki temel unsurdan oluşur: EOS.IO ve EOS belirteçleri.

EOS.IO, bir bilgisayarın işletim sistemine benzer - EOS blok zinciri ağını yönetir ve kontrol eder. EOS.IO, dApp'in dikey ve yatay ölçeklendirmesi için blok zinciri mimarisini kullanır. EOS jetonu  , EOS ağının kripto para birimidir .


Bir geliştiricinin, ağ kaynaklarını kullanmak ve dApp'ler oluşturmak ve çalıştırmak için harcamak yerine EOS paralarını tutması yeterlidir. Herhangi bir uygulama çalıştırmayan bir jeton sahibi, bant genişliğini ihtiyaç duyan diğer katılımcılara tahsis edebilir veya kiralayabilir.


Şu anda Block.one kuruluşuna ait olan EOS, Bitshares ve Steem gibi yerleşik platformların kurucusu ve yaratıcısı olan Dan Larimer tarafından başlatıldı.

EOS'un Blockchain Sistemlerinden Farkı Nedir?
Merkezi olmayan uygulamaları kolaylaştıran Ethereum gibi halihazırda bir dizi blok zinciri tabanlı ağ olsa da , EOS, blok zincirinin kritik acı noktalarına odaklanır ve genellikle bir darboğaz haline gelen hız, ölçeklenebilirlik ve esneklik sorununu çözmeye çalışır.

Belirli bir blok zinciri ağında her geçen gün artan dApps ekosisteminin boyutuyla, ağdaki kaynakların kullanılabilirliği genellikle sınırlıdır. Çok sayıda yanlış işlem ve benzer isteklerden kaynaklanan ağ kısıtlamaları, istenmeyen uygulamalar, yavaş yürütme hızları ve ağ genelinde sınırlı bilgi işlem gücü kullanılabilirliği gibi sorunları içerirler.

EOS.IO, benzersiz mekanizması aracılığıyla daha fazla ölçeklenebilirlik, esneklik ve kullanılabilirlik sunarak bu sorunları çözmeye çalışır.

EOS.IO'nun Özellikleri
EOS.IO, ağ genelinde paralel yürütme ve eşzamansız iletişim metodolojisi kullanarak performans darboğazlarına çarpmadan binlerce ticari ölçekli dApp'i destekleyebileceğini iddia ediyor. Verimlilik, dApp'lerin çalışmasında yer alan ayrı modüllerle daha da artırılır. Örneğin, kimlik doğrulama işlemi, yürütme işleminden ayrı olarak gerçekleştirilir.

EOS.IO, çeşitli özellikler aracılığıyla dApp'lerin geliştirilmesi ve bakımında esneklik sunar. Sahiplik yapısı, kullanıcı tarafından ücretsiz kullanımı teşvik eder. Geliştiriciler, standart işlem başına ödeme  modeli yerine hisseleri oranında kaynakları kullanabildikleri için işlem ücretleri ortadan kalkar  . Bu, uygulama geliştiricilerin barındırma maliyetlerini tahmin etmesini ve stratejilerden para kazanmasını da kolaylaştırır.

EOS.IO,  anında üst düzey kararlarda esneklik sağlamak için temsilci olarak atanmış  hisse kanıtı ve rol tabanlı izinler konseptini kullanır; örneğin, belirlenmiş paydaşlar arasında çoğunluk anlaşması yoluyla bozuk uygulamaları geri alma, dondurma ve hata düzeltme.

EOS, arayüz geliştirme için bir web araç seti, kendi kendini tanımlayan arayüzler, kendi kendini tanımlayan veritabanı şemaları ve bildirim temelli bir izin şeması gibi temel kullanılabilirlik özelliklerine sahiptir. Tüm bunlar, geliştiricinin uygulamaları oluşturma ve sürdürme işini kolaylaştırır.

EOS'un Demokratik Enflasyona Dayalı Ekonomisi
EOS kurulumu madencilik konseptini kullanmaz . Bunun yerine, yalnızca gerekli sayıda blok üreten ve ürettikleri her yeni blok için yeni EOS jetonlarının oluşturulmasıyla ödüllendirilen blok üreticileri vardır.

Blok üreticileri, beklenen ödemeleri için istenen bir rakamı yayınlama esnekliğine sahiptir ve yarattıkları token sayısı, tüm blok üreticileri tarafından yayınlanan beklenen ödemenin medyan değerine göre hesaplanır.

Blok üreticileri açıkça daha yüksek ücret talep edeceğinden, bu özellik kolaylıkla kötüye kullanılabilir. Bu sorunu içermek için, bir mekanizma kapağı üreticisi token tedarikinde toplam yıllık artış% 5'i geçmeyecek şekilde tokenleri ödüllendiriyor. Bu konuda oy kullanan token sahipleri, daha fazla enflasyon talep eden blok üreticilerini oylama yetkisine sahiptir.

Tüm jeton sahipleri, yıllık enflasyonun bir kısmı üzerinden EOS ağında dosya depolaması için ödeme yaptığı için, bu mekanizma EOS depolamayı tamamlayıcı bir işlev görür. Ağda bir dosya depoladıkları sürece, EOS jetonları tutulacak ve enflasyon oranında değer kaybedecek.

Daha fazla depolama alanı gerekliyse, token sahiplerinin onayladığı daha yüksek maaş enflasyonu yoluyla çalışmaları için daha fazla değer talep edebilen blok yaratıcılarından daha fazla blok talep edilecektir. Depolama talebi azalırsa, enflasyon daha düşük olacak ve tutulan EOS tokenlerinden kaynaklanan değer kaybını azaltacaktır.

Benzersiz Yıl Boyu Token Dağıtımı
EOS, bir yıl süren ilk para teklifi (ICO) dönemiyle yeni bir yaklaşım benimsedi . EOSCollective'e göre, EOS token dağıtımı, kısa bir ICO dönemi boyunca seçilmiş birkaç kişiye aşırı avantaj sağlamadan, tokenleri gerçekçi piyasa fiyatlarında tüm ekosistem boyunca çok geniş bir alana yaydı. Dağıtım aşağıdaki gibiydi:

Belirteçleri 200 milyon (% 20) ilk olarak, 1 Temmuz 2017 Haziran 26, 2016 itibaren beş günlük bir dönem boyunca dağıtılmıştır 1
700 milyon (% 70) token şu anda 350 gün boyunca günde 2 milyonluk sürekli olarak dağıtılmaktadır. 1
Teşviklerini EOS topluluğununkiyle uyumlu tutmak için blok.one için 100 milyon (%10) emanette tutuluyor. Block.one'un jetonları, 10 yıllık bir süre boyunca yılda 10 milyon jeton olacak.