Smart Contract veya Akıllı Kontrat (Akıllı Sözleşme) Nedir?

Akıllı sözleşme, belirlenen kriterler karşılandığı sürece üçüncü taraf denetimi olmadan otomatik olarak yürütülecek mal, hizmet veya para takası için bir anlaşma olarak tanımlanır.
Ethereum gibi kripto para birimlerinde sözleşmelere "akıllı sözleşmeler" denir çünkü otomatik olarak bir şeyler yapmak üzere programlanırlar.
Akıllı sözleşmeler, kripto para birimlerini alma, saklama ve gönderme yeteneğine sahiptir. Para aldıklarında, para göndermek gibi yapmak için programlandıkları her şeyi otomatik olarak yapacaklardır. Akıllı sözleşme görevini tamamladığında kapanır.
Örneğin, birlikte iş yapan iki kişi , başka bir şeyle para alışverişinde bulunmayı kabul eder. Her iki kişi tarafından belirlenen gereksinimler bir tarihte karşılanırsa, satın alınan şeyi teslim ederek etkinleşir. Gereksinimler karşılanmazsa, akıllı sözleşme devre dışı kalır ve depoladığı parayı iade eder.
Ali, Veli’den 1 bitcoin istiyorsa ve Veli karşılığında 5.000 dolar istiyorsa. Hem Veli hem de Ali, hem bitcoin hem de paranın akıllı sözleşmeyle bağlantılı hesaplara belirlenen tarihte yatırılacağını kabul eder.
Tarih geldiğinde akıllı sözleşme, her iki kişinin de yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini görmek için bakar. Öyleyse, ödemeyi ve bitcoin'i yeni sahiplerine aktarır. Değilse, bitcoin ve para asıl sahiplerine iade edilir.
Akıllı sözleşme halka açık olduğundan ve değiştirilemez olduğundan, anlaşmanın sonundan hem Veli hem de Ali’yi sorumlu tutmak çok kolaydır. Herhangi biri anlaşmayı bir şekilde ihlal ederse, ne yapması gerektiğinin kanıtı kolayca elde edilir.