2024'ün en iyi yatırımı aracı TL tahvilleri olacak

Yayınlama: 18.11.2023 11:26:00 Güncelleme: 18.11.2023 11:24:02

2024'ün en iyi yatırımı aracı TL tahvilleri olacak

Birkaç haftadır içeride hem kısa hem de uzun vadeli tahvil faizlerinde önemli yükselişler gördük. Bu ivmeyle 2 yıllık tahvil faizleri yüzde 41.09, 10 yıllık tahvil faizleri de yüzde 28.37’ye kadar yükseldi. İlk olarak şu soru ile başlayalım; tahvil faizleri neden yükseliyor? Bu sorunun en genel cevabı rasyonele yani ortodoks politikalara dönüş diyebilirim. Bu bağlamda politika faizindeki artışla fonlama maliyetlerindeki artışın tüm tahvil faizlerini olduğu gibi özellikle de kısa vadeli tahvil faizlerini yükselttiğini görüyoruz. Bunun yanı sıra son dönemde bankalar için gelen sadeleştirme adımları sonrasında bankaların menkul kıymet tesisi yükümlülüklerinin de kaldırılması, yine tahvil arzını artırarak tahvil fiyatlarının gerilemesine ve tahvil faizlerinin artmasına neden olan önemli gelişmeler arasında. Ayrıca bu süreçte kısa vadeli tahvil faizlerinin uzun vadeli tahvil faizlerine göre daha hızlı yükselmesinin ve bu sayede getiri eğrisinin terse dönmesinin en önemli sebebi de uygulanan sıkı para politikası. Sıkı para politikasının uygulamaya konmasıyla artan faizlerle kısa vadeli tahvil faizleri daha güçlü yükselirken, yine artan faizlerle uzun dönemde enflasyonun ve enflasyon beklentilerinin kontrol atına alınacağı beklentisi de bu kez uzun vadeli tahvil faizlerinin kısa vadeye göre daha düşük düzeylerde belirlenmesine neden oluyor. Sonuç olarak uygulanan ortodoks politikalarının etkisiyle tahvil faizlerinin yükselmesi tahvil piyasasına dair fiyatlamaların normale ve daha sağlıklı bir yapıya döndüğünü gösteriyor.

Tahvil faizlerindeki yükselişle birlikte yabancı kurumlardan da özellikle 2024 yılına ilişkin olumlu raporlar gelmeye başladı. Bu raporların temel vurgusu önümüzdeki yıl tahvil faizlerindeki yükselişin devam etmesi ile birlikte Türk tahvillerinin en cazip yatırım aracı olacakları yönünde. İlk olarak JP Morgan 10 yıllık tahvillerin getirisi için yüzde 35,7’nin adil değer olduğunu ve getiriler bu seviyeye ulaşana kadar alım için beklemede olacaklarını dile getirdi. Bir diğer yabancı kurum Deutche Bank’da atılan doğru adımların etkisiyle TL tahvillerinin cazibesinin 2024 yılı sonuna doğru artacağını ve TL tahvillerin 2024’ün en iyi yatırım aracı olacağını dile getirdi. Kuruma göre TL tahvillerinde alıma geçmek için henüz erken, tahviller 200-400 baz puan daha yeniden fiyatlanması sonrasında cazip olacak. Bir diğer yabancı kurum BNP Pariba da uzun vadeli TL tahvillerin cazip olduğunu fakat kısa vadeli TL tahvillerde daha fazla düzeltmeye ihtiyaç olduğunu ve yaşanacak düzeltme sonrasında cazip olacaklarını vurguladı.

Gelen olumlu raporlara paralel olarak 10 Kasım haftasında yabancıların 131 milyon dolarlık net tahvil alımı ile son 2 ayın en yüksek tahvil alımını gerçekleştirdiğini anlıyoruz. Şu an tahvil piyasasında yabancıların elinde 1 milyar doların altında TL tahvili var. 2013 yılında yabacının tahvil piyasasındaki alımlarının 70 milyar dolar olduğunu düşündüğümüzde, 2024’te tahvil piyasamıza ne kadar yabancı girişi olabileceği bugünlerde en çok tartışılan konular arasında. Bu meblağın yarısına yakını bile gelse piyasayı olumlu destekleyeceği çok açık.

Gelelim şimdi de ABD tahvil piyasasına. Bildiğimiz gibi Ağustos ayında Fitch’in ABD’nin kredi notunu düşürmesiyle ABD tahvil faizleri yükselişe geçmişti. Aslında son aylarda Hazine’nin yüklü borcunun olup piyasada borç talep edici konumunda olması da tahvil faizlerindeki yükselişin en önemli nedenleri arasında. Tabii bu sürece bir de faiz artırma ihtimali olan FED’de katkı sundu.

ABD tahvil faizlerindeki bu yükseliş son FOMC’de de gördüğümüz üzere FED’in faiz artırımında geri adım atmasına da neden olmadı değil. Son FOMC sonrasında ABD’den bu hafta beklentinin altında gelen TÜFE ve ÜFE rakamları sonrasında ABD 10 yıllıkları yüzde 5 düzeyinden yüzde 4.38 düzeyine kadar geri çekildi. Bu gelişmeyle başta hisse piyasaları ve altındaki baskı da azaldı. Bundan sonraki sürede bu konuyla ilgili de cevaplanması gereken bir dizi soru var elbette. İlki ABD tahvil piyasasında tepe görüldü mü? Bundan sonra yön ne olacak? Bir diğer meselede tahvil faizlerinin volatilitesi nasıl olacak? Seviye düşük ya da yüksek olsa bile volatil olması durumunda yine piyasa işleyişini ve politika yapıcıların karar alma süreçlerini olumsuz etkileyebilir. Bu noktadaki beklentimi hemen paylaşayım, ben de piyasadaki beklentilere paralel olarak, ABD’de tahvil piyasalarında tepenin görüldüğünü ve bu seviyelerin uygun seviyeler olduğu kanaatindeyim. Bir diğer deyişle çok güçlü yükseliş gibi güçlü düşüş de yakın dönemde beklememek gerekir diye düşünüyorum.

Tabii burada bir diğer soru şu elbette, bu seviyeler FED’in bir faiz artışı daha yapmaması için ne kadar uygun seviyeler? Son enflasyon rakamı sonrasında piyasada FED’in faiz artırma ihtimali tamamen ortadan kalkmış olsa da, özellikle de 10 yıllıklardaki gevşemeyi de dikkate alacak olursak, FED’in için gerçekten faiz artış ihtimali tamamen ortadan kalktı mı? ABD 10 yıllıklarındaki yüzde 5 düzeyinden geri çekilme FED için finansal koşulların gevşediği anlamı taşır mı? Tam da bu noktada yine katıldığım bir görüşü de paylaşmak isterim, o da şu; FED ABD 10 yıllıklarındaki yüksek seviye nedeniyle –hele ki son gelen enflasyon oranı sonrasında- bir faiz artırım ihtimaline şimdilik uzak görünüyor. Ama şunu da görüyoruz ki dengeleme sağlama adına 10 yıllık faizlerdeki gevşeme ile daha şahin konuşan ve yine 10 yıllıklardaki yükselişle daha güvercin sözel yönlendirme yapan FED üyeleri ve Powell’da yok değil. Bundan dolayıdır ki yakın vadede küresel piyasaların seyrinde ABD tahvil getirilerinin durumu yine ve yeniden kritik olmaya devam edecek gibi görünüyor.