37 mutasyona karşı etkili ilaç geliştirildi

Yayınlama: 08.12.2021 11:41:00 Güncelleme: 08.12.2021 12:30:02

Omicron dahil corona virüsün 37 mutasyonuna karşı etkili ilaç geliştirildi

37 mutasyona karşı etkili ilaç geliştirildi

İngiliz GlaxoSmithKline tarafından ABD firması Vir Biotechnology ile ortaklaşa geliştirdiği Sotrovimab adlı ilacın, Omicron varyantının tüm mutasyonları da dahil olmak üzere corona virüsün şu anda bilinen 37 mutasyonuna karşı etkili olduğu belirlendi.

Geçen haftaki veriler, Sotrovimab’ın Omicron’un birkaç önemli mutasyonuyla mücadele edebildiğini göstermişti. Ancak yeni veriler, tedavinin varyantın tüm formlarında etkili olduğunu ortaya koydu.

ÖLÜM RİSKİNİ YÜZDE 79 ORANINDA AZALTIYOR

Yapılan araştırmalarda, ilacın hafif ila orta şiddette corona virüsü semptomları olan hastalarda hastaneye yatış ve ölüm olasılığını yüzde 79 azalttığı ortaya çıkarken İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu geçen hafta ilacın kullanımına onay verdi.
,
Xevudy markası altında satılan Sotrovimab, ciddi Covid vakalarını geliştirmek için kullanılırken, bağışıklık sistemi çöken kişiler için de kullanımının faydalı olduğu bilgisi paylaşıldı. Sotrovimab,  vücuda aktardığı antivirallerle virüsün üremesine müdahale ederken, vücuda hastalıkla savaşması için corona virüsü antikorları vererek etkisini gösteriyor.

İngiltere’nin şimdiden 100 bin doz ilaç sipariş ettiği belirtildi.

MHRA’nın bugüne kadar onayladığı ilaçlar arasında Ronapreve ve Molnupiravir de yer alıyor.

Yeni veriler, mevcut Covid-19 aşılarının ve tedavilerinin Omicron’a karşı etkili bir şekilde mücadele edip edemeyeceğine dair belirsizlik sürerken, rahatlatıcı bir haber olarak paylaşıldı.