AB, Çin’in şirket alımlarını engellemeyi planlıyor

Yayınlama: 05.05.2021 17:10:00 Güncelleme: 05.05.2021 17:13:26

Avrupa Birliği Komisyonu, yabancı ülkelerden destek alan şirketlerin AB işletmelerini satın almalarını engellemeye yönelik önerilerde bulundu. Komisyon, Çinli şirketlerin Avrupa Birliği'nin stratejik açıdan önemli şirketlerini satın almalarının önüne geçmek için bir adım daha attı.

AB, Çin’in şirket alımlarını engellemeyi planlıyor

Avrupa Birliği Komisyonu, Çinli şirketlerin Avrupa Birliği'nin stratejik açıdan önemli şirketlerini satın almalarının önüne geçmek için bir adım daha attı.

Komisyon, yabancı ülkelerden destekler, sübvansiyonlar alan şirketlerin AB işletmelerini satın almalarını veya kamu ihalelerine katılmalarını engellemeye yönelik kurallar önerdi.

AB Komisyonu'nun daha korumacı bir çizgide hazırladığı öneriler, yabancı şirketlerin AB'de yaptıkları satın almaların son dönemde artmasından, pandemi sürecinde hisse fiyatları düşen AB şirketlerinin pandemiden sonra satın almaların hedefi haline gelebileceğinden duyulan endişeleri yansıttı.

Öneriler kurallara göre, değer 500 milyon Euro’dan fazla bir AB şirketinin satın alınmasında veya 250 milyon Euro’nun üzerinde bir kamu ihalesinin kazanılmasında yabancı destekleme kullanılıp kullanılmadığı konusunda AB Komisyonu inceleme yapacak. Kurallar, tüm yabancı şirketlere uygulanacak.

AB Komisyonu'nun önerisinin hayata geçmesi için üye ülkelerin ve Avrupa Parlamentosu'nun onayını alması gerekiyor.