AB, Türkiye'deki Suriyeli işletmeleri artırmak için hibe başlattı

Yayınlama: 19.10.2021 17:48:00 Güncelleme: 19.10.2021 17:59:43

AB, Türkiye'deki geçici göçme statüsündeki Suriyeli iş insanlarına 30 bin Euro'ya kadar hibe verecek

AB, Türkiye'deki Suriyeli işletmeleri artırmak için hibe başlattı
Avrupa Birliği , Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü ile koordineli olarak, Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) tarafından geliştirilen ENHANCER projesinin 5 Ekim'de Urfa şehrinde lansmanını duyurdu .

Proje, Türkiye'deki statüsü Geçici Koruma Altındaki Suriyeli işadamlarına 30.000 Euro'ya (yaklaşık 35.000 ABD Doları) kadar hibe verecek  . 

Hibe, Urfa, Konya, Kayseri, İstanbul, İzmir, Bursa, Mersin, Adana, Gaziantep, Hatay ve Ankara illerindeki Suriyeli işadamlarına verilecek.

YÜZDE 10 EŞ FİNANSMAN, YÜZDE 90 HİBE
Urfa'da ilgili kurum ve kuruluş temsilcilerinin katıldığı lansman konferansında konuşan ICMPD Hibe Yönetim Ekibi Başkanı Mehmet Çağlar Aydın, “Proje, küçük girişimcilere verilen desteği artırmayı ve girişimciliği teşvik etmeyi amaçlıyor. Proje ayrıca, katılımcıları projelerini yüzde 10 eş finansman ve yüzde 90 hibe marjı ile 12 aya kadar uygulayabilecekleri için Türk ve Suriye halkları arasında ekonomik uyumu sağlamayı da amaçlıyor. Başvurular 29 Ekim'e kadar kabul edilecek ve 2023'te sona erecek ve bağımsız denetçiler tarafından değerlendirilecek." dedi.

Hibe başvurusunda bulunan Gaziantep'teki programlama ve iletişim hizmetleri için Technosat'ın sahibi Ahmed Hacı Osman, şunları söyledi: Türkiye'nin içinde bulunduğu kriz, Suriyeli şirketler için ek zorluklara neden oldu. Altı çalışanım var ve onların sağlık sigortasını ve aylık maaşlarını karşılamam gerekiyor, ancak şu anda kötü ekonomik koşullar nedeniyle bu mümkün değil. Başvurum kabul edilirse AB ekibin masraflarını karşılayabilecek ve şirketin yetkinliklerini genişletebilecek.”

13 BİN 880 SURİYELİ İŞLETME
Türkiye'de Suriyelilerin sahip olduğu şirket sayısı yaklaşık 13.880, yani yaklaşık 4 milyar Türk Lirası (433,7 milyon $) sermaye ile Türkiye'deki toplam yabancı sermayeli şirketlerin yüzde 29'unu oluşturuyor. Bu firmaların çoğu inşaat, uluslararası toptan ticaret, gıda, emlak, kiralama ve hazır giyim sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Türkiye Ticaret Bakanlığı'na göre, Türkiye'deki yabancı şirketlerin toplam sermayesinin yaklaşık 151 milyar TL (16,3 milyar $) olduğu tahmin ediliyor.

Bu şirketler Türkiye'de yaklaşık 44.000 Suriyeliye iş imkânı sağlıyor.  Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın bir raporuna göre, bir aile ortalama altı kişiden oluşuyorsa, 44.000 kişinin istihdam edilmesi, yaklaşık 250.000 Suriyelinin, yani Türkiye'deki 3,5 milyon Suriyelinin yüzde 7'sinin ihtiyacını karşılamaya eşdeğer olacak. 

Aynı rapora göre, Suriyeli şirketlerin yüzde 22'si Suriye sınırına komşu güney ve güneydoğu bölgelerinde bulunuyor; Suriyeli şirketlerin yüzde 55,4'ü ürünlerini ihraç ederken satışlarını dış pazarlara odaklıyor. 

TÜRK ŞİRKETLERE ŞART: SURİYELİ İŞÇİ ÇALIŞTIRMAK
Ekonomi danışmanı ve Ecolink Yatırım Şirketi'nin Türkiye Direktörü Cekak Bakkar şöyle konuştu: “Türkiye'deki AB projeleri yalnızca Suriyelileri desteklemeyi amaçlıyor. Ancak Türkiye, bu desteğin bir kısmını Türk şirketlerine ayırmadan bu tür projelerin uygulanmasına izin vermez. Öte yandan AB, sağlanan desteği alabilmek için Türk şirketlerinin Suriyelileri işe almasını şart koşuyor.”

Suriye muhalefetinin geçici hükümetinin ekonomi bakanı Abdül Hakim el Masri Al-Monitor'a şunları söyledi: Ayrıca, bu hibe mevcut projeler içindir, bu da zaten iyi kurulmuş insanlara yardımcı olduğu anlamına gelir. Öncelik, yeni iş kurmak isteyen işçilere odaklanmalıdır, çünkü bu, projelerin ve insan gücünün artmasına ve yeni iş fırsatları yaratılmasına katkıda bulunacaktır.”

Kaynak: Al Monitor