ABD, deprem alarmını devreye aldı!

Yayınlama: 05.05.2021 13:27:00 Güncelleme: 05.05.2021 13:39:43

Büyük İstanbul depremi için Türkiye tetikte, İzmir depreminin acıları hala tazeyken ABD 15 yıldır hazırladığı projesini halka tanıttı. Uyarı sisteminden ilk aşamada 50 milyon kişi yararlanacak

ABD, deprem alarmını devreye aldı!
ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS), 15 yıldır planlama ve geliştirme aşamasında olan, depremde erken uyarı sistemini nihayet pilot bir bölgede devreye aldı ve bölge halkına da lansmanını gerçekleştirdi.
California, Washington ve Oregon'da 50 milyondan fazla kişiye hizmete verecek olan kablosuz erken uyarı sisteminden, halk, üçüncü parti cep telefonu uygulamaları ve diğer bazı teknolojiler üzerinden deprem öncesinde uyarı mesajı alabilecek.

ShakeAlert adı verilen sistem, USGS Gelişmiş Ulusal Sismik Sistemi'nden (ANSS) alınan sensör verilerine dayanıyor. ANSS, Batı Kıyısı ve ülke genelinde ortak üniversiteler ve eyalet jeolojik araştırmaları tarafından işletilen bölgesel deprem izleme ağlarının USGS tarafından kolaylaştırılan bir koleksiyonu. USGS, sistemin geliştirilmesinin yanı sıra halkla iletişim, eğitim ve sosyal yardım konularında ANSS ortakları ve devlet acil durum yönetimi ajansları ile yakın işbirliği içinde çalışıyor. ShakeAlert, USGS risk azaltma araç kutusunda bulunan yeni bir ANSS aracı olarak kabul ediliyor.

ShakeAlert deprem erken uyarı sisteminin, potansiyel olarak tehlikeli deprem sarsıntısı bulundukları yere ulaşmadan önce insanlara koruyucu önlemler almaları için zaman vererek hayatları kurtarmayı ve yaralanmaları azaltmayı amaçlıyor. ShakeAlert sistem verileri, cep telefonlarına yönelik genel uyarıları desteklemenin yanı sıra, otomatik eylemleri tetikleyen uygulamalar geliştirmek için 2018'in sonlarından beri kullanılıyor. Otomatik eylemler ise, raydan çıkmaları önlemek için trenleri yavaşlatmak, itfaiye binası kapılarını açmak ve böylece su ve gaz sistemlerini korumak için vanaları kapatmak için kullanılabiliyor.

Bu yenilikçi teknoloji, ağa daha fazla sismometre eklenmesiyle, uyarı iletim alanını genişleterek ve mesajlaşma hızlarını artırarak zaman içinde gelişmeye devam edecek.

Bu uyarıların büyük çoğunluğu 7 şiddetinden küçük depremler için olacak. Bu senaryolarda, güçlü (veya daha kötü) sarsıntı yaşayacak olan ShakeAlert kullanıcıları, 10 saniyeden daha kısa süre önce uyarıyı alabilecek. Böylece vakit varsa ve mümkünse bulunduğu yapıdan çıkmak veya bulunduğu yapıda hayat üçgenleri oluşturabilmek için zaman kazanabilecek.