ABD tarihine geçecek Rivian halka arzıyla ilgili bilmeniz gerekenler

Yayınlama: 02.11.2021 23:37:00 Güncelleme: 02.11.2021 23:46:26

Amazon ve Ford'un hissedarı olduğu elektrikli araç start-up'ı Rivian halka arzda 9.6 milyar dolarlık fona ulaşabilir. Bu da şirketi 2011'den bu yana en çok halka arz geliri elde eden üçüncü şirket yapabilir

ABD tarihine geçecek Rivian halka arzıyla ilgili bilmeniz gerekenler
Amazon ve Ford Motor tarafından desteklenen elektrikli araç start-up'ı Rivian Automotive Inc.'in halka arz için başvurduğu ve yeni arayışlar içinde olduğu bildiriliyor. CNBC'de alıntılandığı üzere Pazartesi günü sunulan değiştirilmiş prospektüsüne göre kabaca 54,6 milyar dolarlık bir değerleme hedefleniyor.

Hedefe ulaşılırsa, elektrikli araç üreticisi potansiyel olarak neredeyse rakip Honda Motor kadar değerli olacak. Rivian'ın geçen ay sunduğu halka arz izahnamesine göre şirket, Nasdaq'ta “RIVN” senedi sembolü altında listelenmeyi planlıyor.

Şirket, 20,25 milyona kadar ek hisse satın alma seçeneği ile birlikte 57 ila 62 dolar arasında fiyatlandırılmış 135 milyon hisse sunmayı planladığını söyledi. CNBC makalesinde, Rivian'ın bu aralığın üst sınırında piyasaya çıkışında yaklaşık 9,6 milyar dolar kazanacağı belirtildi.

Bu, Rivian'ı ABD'de son on yılda toplanan fon bazında üçüncü en büyük halka arz yapacak. CNBC'de alıntılanan Dealogic'in verilerine göre, 2011'den bu yana halka açılırken yalnızca üç şirket (Alibaba, Meta Platforms ve Uber) 8 milyar dolardan fazla para topladı.

Rivian'ın Ocak ayındaki bir finansman turunda 27,6 milyar dolar değerinde olduğu bildirildi. Rivian, T. Rowe Price Group Inc. (TROW) liderliğindeki bir grup yatırımcıdan turda 2.65 milyar dolar topladı.

Genel olarak, akülü elektrikli kamyonetinin ve SUV'sinin Amerika Birleşik Devletleri'nde pazar payı kazanmasını bekleyen yatırımcılardan 2019'un başından bu yana 8 milyar dolardan fazla para topladı. Bu şartlar altında Rivian muhtemelen Tesla'nın en yüksek profilli (kurulunda büyük isimlerle) rakiplerinden biri olacak .                            

Geçen yıldan bu yana, EV alanındaki şirketler, özellikle SPAC yatırımcıları arasında Tesla benzeri bir yatırım aradıkları için bu şirketin halka arzı oldukça sıcak geçecek gibi görünüyor. Özellikle Tesla, bu yıl %57.9 ve geçen yıl %211.5 arttı. Tesla hisseleri, Ekim'i neredeyse bir yıl içinde en büyük aylık rallisiyle kapattı. Ayda trilyon dolarlık bir şirket oldu.

Rivian, 2022'ye kadar 10.000 ve 2030'a kadar 100.000 minibüsün yollarda olmasını planladığını söyleyen Amazon için ticari teslimat kamyonları üretiyor. Rivian ayrıca elektrikli bir kamyonet olan R1T'yi pazara sundu. Şirket, yıl sonuna kadar 1.000 R1T teslim etmeyi planlıyor .