ABD'de bu yıl ilk kez Black Friday’de online alışveriş oranı düştü

Yayınlama: 29.11.2021 09:54:00 Güncelleme: 29.11.2021 09:51:22

Amerikalı alışverişçiler birçok mağazanın ürünlerine özel indirim getirdiği bu yılki Black Friday’de, Corona virüsü korkularına rağmen online alışverişten çok, mağazalardan doğrudan alışverişe yöneldi.

ABD'de bu yıl ilk kez Black Friday’de online alışveriş oranı düştü

ABD’de Şükran Günü’nü takip eden Cuma günü, ‘Black Friday’ olarak biliniyor. Amerika’nın dışında diğer birçok ülkede de gelenek haline gelen bu özel alışveriş gününde satışlar genelde artıyor.

Ancak ülkenin en popüler perakende mağazalarındaki işlemleri takip eden ve veri analizleri yapan Adobe Analytics’e göre, bu yıl ilk kez, Black Friday’de online satışlar geriledi.

ABD’de bazı mağazalar, müşterileri için online tatil alışverişlerini Eylül ayında başlatmıştı. Bunda, mağazaların tedarik zincirinde yaşanan tıkanıklık nedeniyle yıl sonu ürünlerini süratle yenileyememelerinin de etkisi oldu.

Amerikalılar Black Friday sırasında toplam 8,9 milyar dolar civarında online harcama yaptı. 2020’de bu rakam 9 milyar dolardı. Adobe, Şükran Günü’nde de online harcamaların 5,1 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Birçok perakendeci geçen yıl olduğu gibi bu yıl da, personel eksikliği ve Corona virüsü pandemisi gibi sebeplerle Şükran Günü’nde fiziki mağazalarını kapattı ve ertesi gün açtı. Müşterilerin mağazalardan doğrudan alışveriş yapma oranı geçen yıla göre yüzde 47,5 oranında artarken, 2019’a göreyse yüzde 28,3 oranında geriledi. Bu veriler, Sensormatic Solutions şirketi tarafından paylaşıldı.

Pandeminin etkisiyle büyüyen küresel tedarik zinciri krizi de alışveriş yoğunluğunun düşük olmasının nedenleri arasında görülüyor.