ABD'de mortgage faizleri düşüşte

Yayınlama: 10.05.2021 12:52:00 Güncelleme: 10.05.2021 13:04:11

ABD'de konut kredisi (mortgage) faiz oranları son üç ayın en düşük seviyesine geriledi

ABD'de mortgage faizleri düşüşte
ABD'li federal konut ve kredi şirketi Freddie Mac tarafından yayımlanan verilere göre, ülkede 30 yıl vadeli konut kredisi faiz oranı yüzde 2,96'ya kadar gerileyerek şubattan bu yana görülen en düşük seviyeye indi. Bu oran geçtiğimiz yılın mayıs ayında yüzde 3,26 seviyesinde yer alıyordu. 
Freddie Mac'in verileri, 15 yıl vadeli konut kredisi faiz oranının da önceki haftaki yüzde 2,31 seviyesinden geçen hafta yüzde 2,30'a gerilediğini gösterdi. Bu oran geçtiğimiz yıl yüzde 2,73 seviyesinde bulunuyordu. ABD’de bir yıl önce yüzde 3,14 seviyesinde yer alan 5 yıllık değişken konut kredisi faiz oranının ise geçen hafta yüzde 2,7’ye düştüğü ifade edildi.



Konut kredisi faiz oranlarına ilişkin olarak yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Freddie Mac Başekonomisti Sam Khater, faizlerdeki düşüşün hem konut satın almak isteyenler için hem de kredisini yapılandırmak isteyip de önceki fırsatları kaçıranlar için iyi bir haber olduğunu söyledi. 
Realtor.com kıdemli ekonomisti George Ratiu, ABD’de Covid-19 kısıtlamalarının gevşeten eyalet sayısı arttıkça evini satılığa çıkaranların sayısının da yükseldiğini söyledi. Ratiu düşen konut kredisi faiz oranlarının alıcılar için fırsat penceresini iyice aralayacağını da belirtti.
ABD’de konut fiyatları ocakta, düşük konut kredi faizlerinin de konut piyasasına sağladığı destekle, 2006’dan beri en büyük artışı kaydetmişti.