ABD'nin vergi formunda flaş Bitcoin değişikliği!

Yayınlama: 26.07.2021 11:47:00 Güncelleme: 26.07.2021 12:03:21

Kripto paralar yasaklanacak mı sorusunun gölgesinde ABD İç Gelir Servisi (IRS) vergi formundaki kripto para sorusunu değiştirdi. Hedef, kripto paraları vergilendirmek

ABD'nin vergi formunda flaş Bitcoin değişikliği!
Bitcoin ralliye başladı başlamadı mı, Amazon kripto para ile ödeme kabul edecek mi etmeyecek mi soruları tartışıladursun, ABD'de çok önemli bir gelişme yaşandı. ABD'de gelir vergisi ödemeleri için en fazla doldurulan beyanname formu olan Form 1040'ta yapılan bir değişiklik, ABD'nin kripto paraları vergilendirme konusunda tahminlerden çok daha ileri bir aşamaya geldiğini gösterdi.

Form 1040'ta yer alan bir soruyu değiştiren ABD İç Gelir Servisi IRS, 2019 Form 1040'ında ek çizelgede yer alan bir soruyu, 2020 beyannameleri için 1. sayfasına taşımıştı. Peki bu soru neydi?

"2020 yılı boyunca herhangi bir sanal para biriminde herhangi bir finansal hisse aldınız mı, sattınız mı, gönderdiniz mi, takas ettiniz mi veya başka bir şekilde elde ettiniz mi? Kripto para satın aldıysanız Form 1040 için taslak yönergelere göre soruya 'evet' yanıtı vermelisiniz"

2021'de ise bu soru da değiştirildi.
Sorunun yeni hali ise şöyle oldu: 2021 yılı boyunca herhangi bir sanal para biriminde herhangi bir finansal çıkar sağladınız mı, sattınız mı, takas ettiniz mi veya başka bir şekilde elden çıkardınız mı?

Uzmanlara göre bu değişikliğin amacı artık ABD vergi idaresinin, borsalara ve cüzdanlar arasındaki işlemlerin yerine tamamen bir tarafı fiat para birimi olan işlemlere odaklanması. Yani artık ABD, vergilendirilebilir durumda olan kripto para birimlerine odaklanıyor, borsadan cüzdana, cüzdandan borsaya gibi dolarla veya diğer benzer gerçek para birimleriyle yapılmayan işlemleri inceleme kapsamı dışında tutuyor. 
Yani 2019 ve 2020 yıllarındaki vergi formlarında yer alan sorunun kapsamı daraltıldı. Bu da ABD'nin kripto paradan elde edilen ve realize edilmiş olan gelirleri vergilendirmeye odaklandığı ve bu sürecin çok yakın olduğu yorumlarına neden oldu.