Ağbal'ın görevden alınmasına yabancılardan ilk tepkiler

Yayınlama: 20.03.2021 19:12:00 Güncelleme: 07.04.2021 10:16:34

Cumhurbaşkanı Kararı ile dün gece görevden Naci Ağbal'ın görevden alınmasının ardından bazı yatırım kuruluşlarının Türkiye analistlerinde ilk tepkiler geldi

Ağbal'ın görevden alınmasına yabancılardan ilk tepkiler
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun faizleri 200 baz puan artırmasının ardından yabancı yatırımcı cephesinde büyük bir övgüye mazhar olan Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevden alındı. Merkez Bankası'nın faiz adımının çok cesurca ve ezber bozan olarak tanımlanmasına ilk tepki dolar cephesinde gelmiş ve dolar/TL paritesi hızla geri çekilerek 7.20'lere yaklaşmıştı. Fakat cuma gece yarısı yayınlanan Resmi Gazete, piyasalar açısından bir büyük sürprizi daha içeriyordu. Cumhurbaşkanı Kararı ile Naci Ağbal görevden alınmıştı.
Bu karar birkaç gündür yabancı yatırımcı cephesinde de yoğun bir şekilde tartışılıyor.

DAVID HIGGINS: BU HİKAYE MUTLU SONLA BİTMEYEBİLİR
Carraighill Analisti David Higgins, Naci Ağbal'ın ardından faizleri düşürme eğilimi olan yeni bir başkanın göreve geldiğine dikkat çekerken Türkiye açısından her biri dikkat çekici bazı risklerin ortaya çıktığını vurguladı.
Higgins bunları;

1- Merkez Bankası rezervlerinin yetersiz kalması (görevden kararının rezervlere yansımasının bu hafta görüleceğini savunuyor),
2- Türk vatandaşlarının da dövize geçme eğilimin artması olasılığı,
3- Mevduat tabanında M3 para arzından M1'e doğru bir kayış olduğu, bunun da çoğunlukla bir sonraki aşamada enflasyonda hızlı artış ve parasal değer kaybı yaşayan ülkelerin ortak özelliği olduğu,
4- Dış borç yapısında kısalma
5- Faiz oranlarının artmaması durumunda yabancı sermayeyi çekmenin daha da zorlaşması (bunu, Borsa İstanbul'un artık ucuz olmamasına ve doğrudan yabancı yatırımın yıllardır zayıf kalmasına bağlıyor)
olarak özetliyor. Bu doğrultuda Naci Ağbal'ın görevden alınmasını Higgins yüksek riskli olarak değerlendiriyor ve ekliyor:
1- Sermaye kaçtıkça rezervler daha da eksilebilir
2- Enflasyon yükselebilir
3- TL yeniden değer kaybetmeye başlayabilir
Higgins görüşünü, "Bu hikaye mutlu sonla bitmeyebilir" sözleriyle özetliyor.

TIM ASH: KAVCIOĞLU FAİZİ AĞBAL'DAN DA YÜKSEĞE ÇEKMEK ZORUNDA KALACAK
Uzun yıllardır Türkiye piyasalarını yakından izleyen analist Timothy Ash ise piyasaların bu karara yanıtını önümüzdeki hafta vereceğini belirterek Naci Ağbal'ın yatırımcı cephesinde şeffaflık ve profesyonelliği ile saygı ve güven kazandığına dikkat çekti. Yeni Merkez Bankası Başkanı'nı bekleyen süreç ile ilgili enteresan bir öngörüde de bulunan Ash, "Murat Uysal faizleri indirmesi için getirilmişti, yaptı da. Fakat bunu yapabilmesinin sebebi önceki Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya'nın yaptığı faiz artırımlarıydı. Yeni Merkez Bankası Başkanı'nın ise faizleri indirme konusunda bu kadar eli rahat olmayacak. Tahminimce Kavcıoğlu faizleri düşürmeyi deneyecek. Fakat piyasaların buna yanıtı negatif olacak. Böylece Kavcıoğlu faizleri Naci Ağbal'ın getirdiğinden de daha yüksek seviyeye çekmek zorunda kalacak. Ağbal ile tünelin ucunda bir ışık vardı ve yüzde 19-20'lik bir faiz oranıyla zirveye yakındık. Fakat şimdi?.." dedi.
Naci Ağbal'ın görevden alınmasına rağmen halen yılın merkez bankası başkanı ödülüne aday olduğunu söyleyen Ash, şahsi twitter hesabından dolar/TL paritesinin önümüzdeki hafta yönüne ilişkin bir anket de yaptı. Buna göre 23 bin 596 oyun kullanıldığı ankete 7.76-8.25 TL arası diyenlerin oranı yüzde 34.1, 7.25-7.75 TL arası diyenlerin oranı yüzde 31.8, 8.26-9 TL arası diyenlerin oranı yüzde 16.1, 9 TL'nin üstü diyenlerin oranı ise yüzde 18 oldu.

"ŞOK ETKİSİ YARATACAK"
Cambridge Üniversitesi Queen’s College Başkanı ünlü ekonomist Mohamed El-Erian ise Financial Times’ın konuya ilişkin haberiyle birlikte yaptığı paylaşımda “Bu karar lirayı güçlendiren ve bu hafta beklenenin üzerinde faiz artışı yapılması da dahil, daha ortodoks para politikalarına geçilmesinden memnun olan birçok kişide şok etkisi yaratacak” ifadelerini kullandı. Risk danışmanlık şirketi Teneo’nun Eş Başkanı Wolfango Piccoli ise “Ülkede herhangi bir bağımsızlığı ve otoritesi olan kurum kalmadı… Erdoğan dış desteğin kırılganlığını düşündüğünüzde olabilecek en kötü zamanda ateşle oynuyor” değerlendirmesini yapıyor.

"PAZARTESİ DOLARDA SERT HAREKET OLABİLİR"
Capital Economics Analisti Jason Tuvey, Türkiye’ye ilişkin yazdığı notta “Artık Türkiye’nin bir ödemeler krizine doğru ilerleyecek olması hayli olası bir ihtimaldir” diyor. Tuvey notunda pazartesi açılışta dolar/TL’de sert hareket görülebileceğini belirterek “Merkez Bankası’nın ülkenin enflasyon sorunuyla mücadele etme çabalarında sona gelinmiş gibi görünüyor ve (bir kez daha) çalkantılı bir ödemeler krizi tekrar hayli güçlü bir olasılığa dönüştü” diyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adımlarının artık Türkiye’deki muhakkak yetkinin kendisinde olduğuna dair görüşü de güçlendiği değerlendirmesini yapan Tuvey, bunun faiz indirimleriyle sonuçlanacağını söylüyor ve ekliyor: “Bu da Türkiye’nin enflasyon problemini çok daha kötü hale dönüştürür ve Türk varlıkların risk primi yükselir.”