Ak Enerji, İdlib'i de elektriklendiriyor

Yayınlama: 30.06.2021 10:56:00 Güncelleme: 30.06.2021 11:12:08

Savaşta en çok yıkıma uğrayan şehirlerden İdlib ve kırsalı hızla şebeke elektriğine kavuşmaya başlıyor. Ak Enerji de projenin önemli aktörlerinden

Ak Enerji, İdlib'i de elektriklendiriyor
Suriye'deki iç savaştan zarar gören İdlib kenti, aylarca süren çalışmanın ardından artık 24 saat kesintisiz elektriğe erişebiliyor. Türk enerji şirketi Ak Enerji'nin de yer aldığı projeyle, yıllar süren kayda değer geniş çaplı elektrik kesintilerinin ardından geçtiğimiz Mayıs ayında İdlib şehrine elektrik sağlamaya başladığı duyuruldu. 

Elektrik, İdlib'deki savaştan en çok olumsuz etkilenen sektörlerden biri. Bu nedenle insanlar neredeyse hiç elektrik olmadan hayata uyum sağlamak için alternatif çözümler aradılar. Çoğunluk, buzdolabı ve çamaşır makinesi gibi temel ev aletlerini kullanmayı bıraktı.   

İdlib kentine elektrik verildikten sonra, bölge sakinlerinin ellerinde iki seçenek kaldı. Bu proje çerçevesinde dağıtıma çıkan normal şebeke elektriğine veya daha az maliyetli olabilecek alternatiflerine güvenmek. 

İdlib şehrinde yaşayan Muhammed Ebu El Nur, yaşam kalitesini iyileştirebileceği için elektriğe erişim konusunda iyimser görünüyor. Hatta çamaşır makinesi, buzdolabı ve ütü gibi bazı ev aletlerini almayı bile düşünüyor. 

Abu al-Nour, şehre elektrik verildikten sonra diğer yerel hizmetlerin de iyileştirilebileceğini söylüyor. Örneğin, su evlere eskisinden daha kolay ulaşabilir. 

Abu al-Nour'un görüşünü paylaşan Hussam Zanra, artık saç kurutma makinesi, çamaşır makinesi, vantilatör ve buzdolabı gibi çalışması için büyük miktarda elektriğe ihtiyaç duyan elektrikli aletleri kullanabileceğini söylüyor. Zanra, daha önce evi aydınlatmak için amper elektrik hizmetine (yerlilerin jeneratör elektriğini tanımlamak için kullandıkları isim) güveniyordu. Ancak, sık sık elektrik kesintileri ve elektrik dalgalanmaları nedeniyle kolayca zarar görebilecek bu tür cihazları kullanmaktan korkuyordu.   

Zanra, elektrik temini ve dağıtımının, bölgedeki en yaygın ulaşım şekli olan bir elektrikli bisiklet almasına yardımcı olacağına inanıyor.  

İdlib kentinde bir dikiş fabrikasının sahibi olan Evs al-Zeer,  elektrik faturasının yarısından fazlasını tasasrruf etmesini sağladığı için fabrikasına endüstriyel elektrik enerjisi sağlanmasından minnettar olduğunu söyledi. 

Al-Zeer, fabrikasının aylık ortalama elektrik faturasının 5.000 Türk Lirası (yaklaşık 2 milyon SYP- 618 USD) olduğunu da sözlerine ekledi. Şimdi ise faturasının 1.200 TL'den (yarım milyon SYP-145.5 USD) fazla olmadığını dile getiriyor. Ayrıca, elektriğe daha fazla erişim, daha fazla çalışma saati ve daha fazla üretkenlik anlamına geliyor. Yani şimdi, al-Zeer piyasada rekabet edebilecek durumda olduğunu söylüyor. 

İDLİB VE KIRSALINA ELEKTRİK NASIL ULAŞIYOR
Her türlü elektrik enerjisi projelerini kuracak ve yatırım yapacak Yeşil Enerji şirketi 2014 yılında Halep'te GE Power adıyla kuruldu. 2019 yılında GE Power şirketi, Green Energy adı altında yatırım için Green Future şirketi ile birleştirildi.

Yeşil Enerji Şirketi, iki şirket tarafından elektrik sağlanan Halep'in kuzey veya doğu kırsalında faaliyet gösteriyor: AK Enerji ve STE Enerji.  

Şirketin Genel Müdürü Omar Chakoroq, şirketin çalışmalarının üç temel faaliyette faaliyet gösterdiğine dikkat çekiyor:

  • Yeşil Enerji şirketi, elektrik enerjisi projeleri kuruyor ve uyguluyor.
  • Şirket ayrıca elektrik şebekelerinin ve istasyonların altyapısını da bakımını yapıyor.
  • Elektrik enerjisine yatırım yapıyor ve dağıtıyor. 
General Electricity Company, Mart 2020'de İdlib'e elektrik dağıtımı için bir Türk özel şirketi ile anlaşmaya vardığını duyurdu.

Şirket, o dönemde özel bir Suriye şirketi aracılığıyla özel bir Türk şirketi ile İdlib ve kırsalına elektrik sağlamak için bir anlaşma imzaladığını belirtti.

Türkiye, son yıllarda özellikle Halep'in kuzey kırsalında, özellikle elektrik olmak üzere, bölgeye yatırım yapan ve devlet olanaklarından yararlanan özel şirketler aracılığıyla hayati hizmetler sunmak ve yatırım projeleri oluşturmak için çalışıyor.

GÜNEŞ PANELLERİ DAHA UCUZ
Önceki görüşlerin aksine, İdlib kentinde ikamet eden Abdullah al-Najjar, normal elektrikten daha ucuza mal oldukları için evine elektrik sağlamak için alternatif enerji teknolojilerine bağımlı kalmayı tercih ediyor.  

Al-Najjar,  iki büyük pili ve üç güneş paneli olduğunu söylüyor. Pil stokları nedeniyle elektrikli cihazlardan ihtiyacı olanı çalıştırmak için yeterli güç ürettiklerini dile getiriyor.

Ancak İdlib'de bir bütün olarak elektriğe erişimin sağlanması hayatı bir şekilde kolaylaştırabilir. Abdullah, kış aylarında bu hizmete geçici olarak abone olmak isteyebileceğini söylüyor. Bunun nedeni ise elektrik üretmek için gereken güneş ışığının yokluğunda güneş panellerinin daha az şarj edilbilecek olması. 

Önceki kışlarda, al-Najjar taşınabilir bir jeneratörü çalıştırmak ve belirli saatlerde evine elektrik sağlamak için yakıta güveniyordu.

İdlib sakinlerinin çoğu, yaz aylarında ana elektrik enerjisi kaynağı olarak tamamen güneş panellerine bağımlı.

Bir güneş enerjisi sistemi kurmak için gereken ortalama ekipman maliyeti - güneş panelleri, piller ve invertörler dahil - yaklaşık 500 USD. 

İnverter, güneş panellerinden üretilen ve akülerde depolanan doğru elektrik akımını, elektrikli ev aletlerini çalıştırmaya uygun 220 volt alternatif akıma dönüştürmek için kullanılıyor.

Güneş panellerinin fiyatları kalitelerine göre değişiyor. Yeni bir modern panel için minimum fiyat yaklaşık 80 USD ve kullanılmış Avrupa paneli yaklaşık 50 USD. Pilleri şarj etmek ve ışıkları yakmak için bir evin en az iki güneş paneline ihtiyacı var. 

Yeşil Enerji şirketinin Genel Müdürü Omar Chakoroq,  Enab Baladi'ye  şirketin İdlib'deki tüm bölgelere elektrik ulaştırmayı planladığını, ancak kademeli olarak gerçekleştireceğini söyledi. İlk olarak, şirket aktarma istasyonlarına yakın yoğun nüfuslu bölgeler olan İdlib, Salqin ve al-Dana ve Sarmada ile başlayacak.

Ardından şirket, Jabal al-Zawiya, Jisr al-Shughur ve Suriye rejiminin kontrolündeki bölgelerle temas hatları da dahil olmak üzere diğer kasaba ve şehirlere elektrik verecek.

Chakoroq, vatandaşın yeni bir ön ödemeli elektrik sayacı alması gerektiğini de sözlerine ekliyor. İki tür sayaç var: Tek fazlı sayaç ve üç fazlı sayaç.    

Tek fazlı sayaç 350 TL (39,9 USD), abonelik ücreti 100 TL (11.4 USD), üç fazlı sayaç 900 TL (102.6 USD), abonelik ücreti 400 TL (45,6 USD) dir.

Elektrik fiyatı haneler için kWh başına 90 Kuruş, iş yerleri içinse 1 Türk Lirası. 

Kaynak: Enabbaladi.net