Al-satçılar için borsa ve kripto paraların farkı! Neden farklı hareket ediyorlar?

Yayınlama: 17.11.2021 13:33:00 Güncelleme: 17.11.2021 13:45:17

Günlük al-satçılar bilir ki hisse senedi piyasasıyla kripto para piyasalarında seans içerisindeki fiyat hareketleri birbirinden çok farklıdır. İşin sırrı ise 7/24 açık piyasa yapısıyla yatırımcı psikolojisinde saklı

Al-satçılar için borsa ve kripto paraların farkı! Neden farklı hareket ediyorlar?
Hisse senedi piyasasında al-sat yapanlar kripto paralar yatırım dünyasına girdiğinden bu yana çoğu zaman ters pozisyonlarda yakalanabiliyor. Örneğin gün içerisinde bir kripto para için belirledikleri alım ve satım noktalarında yaşanan sapmalar çoğu zaman hesapların tutmamasıyla sonuçlanıyor. Elbette bunu yazdıkları kantitatif botlarla aşmaya çalışanlar da var. Fakat bot yazanlar hala bu piyasanın en zengin insanları olamadıklarına göre hiç yanılmadı denilen al-sat botlarının yanılması da aslında bir an meselesi. Olsa olsa şu ana kadar botun şaşıracağı bir hareketle henüz karşılaşmamış olmasından kaynaklanıyordur.

Peki bir hisse senedi ile bir kripto paranın teknik olarak seans içi hareketleri neden birbirinden çok farklı olabiliyor?

Aslında bunun iki, neden sonuç ilişkisi açısından ise sadece bir sebebi var: Kripto para piyasasının 7/24 açık olması tüm teknik varyasyonları değiştiriyor. Bun basit bir örnekle açıklamaya çalışalım. Örneğin bir kripto para diyelim ki bir süredir düşüş kanalında. Anlık olarak o kripto paranın yüzde fiyat değişimi 24 saat esasında aslında tam 24 saat önce o saat ve dakikadaki değişimini gösteriyor. Kripto paranın fiyatı hiç değişmese bile eğer 24 saat önce o saat ve dakikada kripto paranın fiyatı eğer daha yüksekse bu durumda düşüş yüzdesi bir anda artabiliyor. Bunun tam tersi olarak yükseliş kanalında olan bir kripto paranın da 24 saat öncek aynı saat ve dakikadaki fiyatı eğer düşükse, kripto paranın fiyatı 1 dakika öncesine göre düşmüş bile olsa bu durumda daha yüksek bir fiyat artış yüzdesi ortaya çıkabilir. Hisse senetlerinde ise durum hiç de böyle değildir. Bir gün önceki seans kapanışınına göre eğer fiyat artıyorsa bu durumda bir dakika öncesine göre fiyatın yükselmesi yüzde değişimi daha da yukarı çekecektir.

Peki bu neden önemli? Çünkü fiyatlardaki değişim yüzdesi yatırımcı psikolojisi yani sürü psikolojisi üzerinde odukça etkili olan bir unsur. Bu nedenle örneğin bir dakika öncesine göre kripto paranın fiyatı değişmemiş bile olsa 24 saatlik baz etkisi nedeniyle daha yüksek bir yüzdelik artış yatırımcıların alımlarını tetikleyerek beklenenin ötesinde bir yeni talep artışına yol açabiliyor. Bu da teknik analizdeki mumların boyutları üzerinde hisse senetlerine göre çok daha geniş bir etki yaratabiliyor. FOMO ve FUDS'ları tetikleyerek çoğu zaman hesaplanan alım seviyelerinde sapmalara neden olabiliyor. Bu nedenle klasik hisse senedi analizcisi için önerilen, belirlenen teknik analiz çizgilerinin alt uçlarından biraz daha yukarıda bir alım, üst uçlarından ise biraz daha aşağıda bir satım seviyesi belirlemeleri.