Altcoin almadan önce mutlaka bilmeniz gerekenler!

Yayınlama: 15.07.2021 13:29:00 Güncelleme: 15.07.2021 13:57:35

Altcoinlere yatırım yapmak kendisinin bile güvenilirliği hala tartışılır olan Bitcoin, Ethereum, Ripple gibi ana akım kirpto paralara yatırım yapmaktan çok farklıdır. Mesela Dogecoin...

Altcoin almadan önce mutlaka bilmeniz gerekenler!
Kripto paralara yatırım yapmayı özellikle de fiyatlard üştüğünden beri daha fazla düşünen çok sayıda yatırımcı var. Fakat bu piyasada yatırım yapan milyonlarca kişinin ortak noktası halen piyasa hakkında bir fikre sahip olmaması. Çoğu kişinin bildiği yegane şey, çok kısa sürelerde paralarını kaç katına çıkardığını anlatan yatırımcı örnekleri. Konu Bitcoin, Ethereum, Ripple gibi piyasayı domine etmiş kirpto paralar olduğunda biraz daha anlaşılabilr düzeyde. Fakat iş altcoinlere geldiğinde çok daha karmaşıklaşıyor. Öyle ya Dogecoin isimli bir şakaya yatırım yapıp milyonlarca dolarlık bir servete ulaştığını söyleyen onbinler ortada dolanıyor. Üstelik Dogecoin kadar şaka onlarca örneği de var bunun. Piyasada halihazırda binlerce altcoin bulunuyor. İlla ki bunlara yatırım yapmak niyeti varsa hiçbir düzenlemenin olmadığı bu piyasayla ilgili riskleri çok çok iyi bilmekte fayda var.

ALTCOIN RİSKLERİ
Ünlü yatırımcı Mark Cuban bile daha önce yatırım yaptığı ve yatırdığı paranın tamamını kaybettiği defi projesini örnek göstererek altcoin yatırımları konusunda yatırımcıları uyarıyor. Uzmanlar, yatırım yapmadan önce kapsamlı bir araştırma yapmanın ve yalnızca kaybetmeyi göze alabileceğiniz kadar harcamanın çok önemli olduğu konusunda Cuban ile hemfikir . Altcoinlerle ilgileniyorsanız, bilmeniz gereken birkaç risk türü burada.

1. İtibar riski
İtibar riski, bir altcoin projesinin iyi durumda olmayabileceği tehdididir. Yatırım yapmadan önce, projenin kurucularının güvenilir olup olmadığını belirlemek çok önemli.

2. Piyasa erişim riski
Piyasa erişim riski, satın alınabileceği yerler de dahil olmak üzere her bir dijital paranın erişilebilirliği anlamına gelir.

Altcoin, örneğin düzenlenmiş bir borsa yerine yalnızca belirsiz bir arka kanal aracılığıyla işlem görüyorsa, bu yatırıma kesinlikle girmemekte fayda var. Kirpto para satın alma yöntemi eğer biraz yarım yamalak görünüyorsa, altcoin projesinin güvensiz veya dolandırıcı olması mümkün.

3. Teknik risk
Teknik risk büyüktür, çünkü her dijital paranın arkasındaki kodun kalitesi değişebilir.

DOGECOIN GİBİ KÖPEK TEMALI ALTCOINLER KOPYADIR
Örneğin, köpek temalı altcoinlerin çoğu, kendi paralarını oluşturmak için diğer paraların kaynak kodunu kopyalayıp yapıştıran geliştiriciler tarafından oluşturuldu. Dogecoin, özellikle, bir bitcoin çatalı olan litecoin çatalı olan Luckycoin’in bir çatalı veya kod kopyasıdır. Yani günlük hayatta sıkça kullandığımız dıdısının dıdısının dıdısı!..
Bu, bir koddaki zayıflıklara yer bırakarak altcoini potansiyel olarak daha az güvenli ve kötü aktörlere karşı hassas hale getirebilir.

Saygın bir üçüncü tarafın, satın almakla ilgilendiğiniz herhangi bir altcoin kodunu denetlediğinden ve gözden geçirdiğinden emin olmak akıllıca olacaktır. Bir denetim, merkezi bir tarafın ağı veya fonlarını kontrol etmesinin mümkün olup olmadığı da dahil olmak üzere, bir kripto paranın gelişiminde potansiyel olarak zararlı olabilecek ve oynaklığa neden olabilecek sorunlar olup olmadığını ortaya çıkaracaktır.

TAMAMINI KAYBETMEYİ GÖZE ALABİLECEĞİNİZ KADAR
Bununla birlikte, bir kripto para denetlense bile, yarım yamalak bir projenin çatlaklardan geçmesi hala mümkündür, bu nedenle uzmanlar net: Sadece kaybetmeyi göze alabileceğiniz kadar yatırım yapmalısınız.