Altcoinler neden yükselmiyor? Stratejist Erkan Öz'den kritik uyarılar

Yayınlama: 13.10.2021 17:07:00 Güncelleme: 13.10.2021 17:12:25

Bitcoin Binance'ın Yuan haberiyle düşüşe geçti. Bitcoin'de yaşanan yükseliş ve ardından yaşanan düzeltmeye rağmen altcoinlerde güçlü yükselişler görülmüyor. Bunun sebebin Erkan Öz açıkladı

Altcoinler neden yükselmiyor? Stratejist Erkan Öz'den kritik uyarılar
Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan Binance'ın yuan paritelerini işlemden kaldıracağı ve artık Çin anakarasındaki müşterilere hizmet vermeyeceği haberi Bitcoin'in 1000 dolar gerilemesine neden oldu.

Haberin internet sitelerinden yayınlandığı sırada 56 bin 300 dolar seviyelerinde işlem gören Bitcoin bir ara 54 bin 800 dolara kadar indi. 

Bitcoin fiyatı günlük yüzde 3,5 kayıpla 55 bin 390 dolar seviyelerinde yer aldı.

Binance’in bu kararı Çin Merkez Bankası’nın, kripto paralar ve türevleriyle yapılan tüm işlemleri yasaklamasının ardından geldi. 

Peki Bitcoin bir düzeltme mi yaptı? Yoksa bu düşüş devam edecek mi? Stratejist Erkan Öz, kripto para piyasalarındaki gelişmeleri Dünya WEB TV Muhabiri Berfin Çipa’ya değerlendirdi.



Öz, şunları söyledi; 

BINANCE’NİN KARARI PİYASAYI NASIL ETKİLER?
Binance kararı piyasada ilk dönemde düşüş yaratsa da kriptolar için olumlu bir gelişme. Çünkü Çin’in aldığı kararlar piyasaları çok etkiliyordu. Bu karar birkaç ay önce gelse, çok insanın yatırımı buhar olurdu.  Çin’in kripto paralardan çıkma kararı orta ve uzun vadede olumlu çünkü Çin baskısından kurtulmuş oluyoruz. Çin’in geriye kripto paraya etki edecek bir şeyi kalmıyor sadece 10 milyar dolar değerinde bitcoin rezervi var. Bu Çin’i en çok Bitcoin tutan ülke haline getiriyor. Bir gün o rezervi de çıkarttığını duyarsak etkisi tamamen ortadan kalkacak.

Düşüş altcoinlere de yansıdı, Bitcoin ezmeye başlamıştı. Çin’in anlayışı ile bağımsız Bitcoinler arasında sınır koymak son derece faydalı.

“SON ÇEYREKTE YUKARI YÖNLÜ HAREKET BEKLİYORUM”
53 bin bandının üzerinde kalması önemliydi çünkü oralarda ciddi dirençler var. Şimdi 53’ün üzerinde kalıcı olduğumuz anlaşılıyor. Önce 60 bine doğru bir hareket beklemek gerekiyor, sonrasında 70-80 bin seviyelerini görebiliriz. Aşağı yönlü harekette ise 51 bin sınırı var. Fakat ben son çeyrekte yukarı yönlü hareket bekliyorum.

BITCOIN’İN ALTCOINLERİ EZMESİ GEÇİCİ OLUR
Altcoinler bazen Bitcoin ile birlikte yükselirler, fakat bazen Bitcoin sert yükseldiği zaman sermaye Bitcoin’e kayar. Ama Bitcoin’in altcoinleri ezmesi genelde geçici olur. Bitcoin yatay düzeye geldiği zaman, sermaye tekrar altcoinlere yönelir. Tabii altcoinlerin her birinin tekniğini ayrı ayrı değerlendirmek çok daha iyi olabilir.

“YATIRIMCILAR TEKNİK ANALİZ ÖĞRENSİNLER”
Teknik analiz öğrenip, yatırım yaptığınız coinin tekniğini kontrol etmek en önemlisi. Yatırımcının nereye gittiğini bilmeden, kulaktan dolma bilgilerle hareket etmemesi gerekiyor. Altcoin yatırımcısı teknik analizleri ciddi bir şekilde incelemeli, altcoin çok şişmişse dikkat ederek kontrolsüz uçuş yapmamalı.  

“GOOGLE’NİN COIN ADIMI ÖNEMLİ”
Google kripto para piyasasına karşı bir şirketti. O sebeple bu attığı kripto para adımını önemli görüyorum. Dev şirketlerin kripto para piyasasına olumlu bakması son derece olumlu. 

“ABD’DEKİ DİJİTAL RAPORDAN PİYASAYI ETKİLEYECEK SERT BİR KARAR BEKLEMİYORUM”
Dijital dolar konusu önemli. Eğer ABD dijital bir dolar çıkacak ve kripto paralara endeksli olacak derse, dolara bağlı kriptolar üzerine hukuki ataklar olabilir mi, bunlara bakmak lazım. Ama ben bu rapordan piyasaları etkileyecek sert bir karar çıkmasını beklemiyorum. Stablecoinlere ( Değeri başka bir fiat para birimine ya da değerli bir varlığa sabitlenmiş yeni bir kripto para türü) sınırlamalar gelebilir.

Bir de önemli bir gelişme ABD'nin bir kripto para ETF'sine izin verip vermeyeceği. Bu konu dikkatle izlenmeli.