Arweave (AR) coin nedir? Ne işe yarar? Neden yükseliyor?

Yayınlama: 29.08.2021 16:38:00 Güncelleme: 29.08.2021 17:00:52

Arweave token yani AR Coin, bugünün en çok yükselen coinleri arasında. Peki Arweave nasıl çalışıyor? Tam olarak hangi görevi yerine getiriyor? İşte AR token hakkında bilmeniz gereken her şey

Arweave (AR) coin nedir? Ne işe yarar? Neden yükseliyor?
Arweave , verileri tek bir peşin ücretle kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde depolamanıza olanak tanıyan bir protokoldür .

Protokol, veri depolaması veya içeriği kalıcı olarak barındırması gereken kişi ve kuruluşlarla yedek disk alanı olan kişilerle eşleşir. Bu, Uber'in sürücüleri ulaşıma ihtiyacı olan insanlarla nasıl bağladığına benzer. Bu, Bitcoin gibi merkezi olmayan bir ağda elde edilir ve depolanan tüm veriler, sürekli olarak kullanılabilir olmasını sağlayan sürdürülebilir bir bağışla desteklenir .

Temel Arweave protokolünün üzerinde kalıcı web bulunur: Sonsuza kadar yaşayan küresel, kalıcı bir sayfalar ve uygulamalar ağı.

Arweave topluluğu, bu kalıcı web üzerinde yaşayan tamamen merkezi olmayan uygulamaları başlatmanıza izin veren eksiksiz bir araç ve hizmet paketi oluşturmuştur. Bu araç yığını, birleştirilebilir ve değiştirilebilir olup, merkezi olmayan web uygulamanızın ihtiyaçlarına uygun mükemmel teknoloji kombinasyonunu bulmanıza olanak tanır.

Arweave ağı, çoğu büyük borsada bulunabilen AR coin tarafından desteklenmektedir.

Arweave, tamamen topluluğa ait ve işletilen bir açık kaynak ağıdır. Bu wiki, permaweb'in kendisinde barındırılan permaweb hakkındaki ortak bilgi tabanıdır. Herkes bu wiki'ye katkıda bulunabilir ve yeni web'i oluşturmaya yardımcı olabilir.

Arweave, verileri sürdürülebilir ve kalıcı donanımlarla destekleyen, kullanıcıların ve geliştiricilerin verileri ilk kez sonsuza kadar gerçekten depolamasına olanak tanıyan yeni bir depolama türüdür.

Asla unutmayan ortaklaşa sahip olunan bir sabit disk olarak Arweave, değerli bilgileri, uygulamaları ve geçmişi süresiz olarak hatırlamamıza ve saklamamıza olanak tanır. Tarihi koruyarak, başkalarının onu yeniden yazmasını engeller.

Arweave ağının tepesinde kalıcı web yaşıyor: Herkesin katkıda bulunabileceği veya bakımı için para alabileceği küresel, topluluğa ait bir web.

Permaweb tıpkı normal web gibi görünür, ancak tüm içeriği - görüntülerden tam web uygulamalarına kadar - kalıcıdır, hızlı bir şekilde alınır ve merkezi olmayan yapıdadır- sonsuza kadar. Tıpkı ilk web'in insanları çok uzak mesafelerden birbirine bağlaması gibi, permaweb de insanları son derece uzun süreler boyunca birbirine bağlar.

Arweave'in en çarpıcı iddiası ise şu sloganda saklı: Artık 404 yok. Artık gizli düzenlemeler yok. Kalitesi düşen web uygulaması yok.

ARWEAVE MADENCİLİK NASIL YAPILIR?
Arweave ağındaki madencilik süreci, veri kümesinin çoğaltma sayısını mümkün olduğunca artırmak için tasarlanmıştır. Bu süreç, her blok üretim döneminde çok sayıda kısa ve öz Rastgele Erişim Kanıtlarının (SPoRA'lar) oluşturulması ve test edilmesi etrafında döner.

Çekirdek madencilik prosedürü
Arweave ağındaki madencilik birden fazla aşama içerir:

Bir blok oluşturma anında, düğümlerin rastgele veri okuması için ağ çapında bir arama alt alanı (ağın %10'u) seçilir.

Aday bloğun meta verileri ve rastgele bir sayı (nonce), RandomX kullanılarak bir araya getirilir .

Bu karmanın çıktısı - çok büyük bir tam sayı - arama alanı boyutu tarafından verilen aralık içinde olacak şekilde azaltılır. Bu sayı, arama alanının tabanına eklenir (1. adımda hesaplanır) ve "meydan okuma baytı" olarak kullanılır - madencinin madencilik sürecine devam etmek için erişebileceklerini kanıtlaması gereken veri kümesindeki bir noktadır.

Madenci şimdi sorgulama baytını içeren yığını diskten ve belleğe okumaya çalışır. Madenci verilen yığının bir kopyasını tutmazsa, madencilik sürecini ikinci aşamadan yeniden başlatır.

Daha sonra madenci, veri kümesindeki uygun yere verilen baytın dahil edildiğinin kanıtını (Merkle kanıtı) uygun şekilde okur veya yeniden oluşturur.

Blok meta verileri, Merkle kanıtı, yığın ve nonce daha sonra RandomX kullanılarak bir araya getirilir .

Bu karmanın çıktısı bir sayı olarak yorumlanır ve ardından ağdaki mevcut zorluk seviyesine göre doğrulanır. Ağdaki blok üretim döngüsü başına bir deneme dışında tümü bu doğrulama kontrolünden başarısız olacak ve bu madenciler ikinci aşamadan yeniden başlayacak.

Düğüm geçerli bir aday blok için bir kanıt ürettiğinde, SPoRA kanıtı ve blok başlığı ağın geri kalanına dağıtılır.

Teşvikler
Geniş veri çoğaltma
Jetonlar, blok üreten madencilere yapılan bağışın (uygun olduğu şekilde) yanı sıra enflasyon programından serbest bırakılır .

Madenciler, gerekli sorgulama baytına erişimleri yoksa madencilik sürecinin dördüncü aşamasında (yukarıda ayrıntılı olarak açıklanmıştır) başarısız olacağından, madencilik optimizasyonu CPU ve depolama harcamalarını dengeleme oyunu haline gelir. Bir madenci ne kadar çok veri depolarsa, meydan okuma baytını hatırlama ve madencilik sürecini yedinci aşamada son kontrole kadar sürdürme olasılığı o kadar yüksek olur. Madencilerin protokol tarafından her bloğu depolaması gerekmese de, veri setinin yeterince kopyalanmaması daha sonra daha düşük madencilik performansına yol açar (daha düşük etkili bir SPoRA oranı için daha yüksek harcama).

SPoRA madencilik algoritmasının tasarımı, madencileri, verilerin nerede depolandığına bakılmaksızın, algoritmadaki her bir karma çifti için veri çoğaltmaları için ek harcama yapmaya zorlar. Basitçe söylemek gerekirse, her bir ek enerji kullanımı, veri erişimi için bir miktar harcama ile eşleştirilmelidir.

Veri çoğaltma otomatik seviyelendirme
Madencilerin ağda çok iyi kopyalanmayan verileri depolamaya teşvik edilmesini sağlamak için ağın arama alanı üzerinde bir kısıtlama kullanılır. Bu mekanizma, ağın daha az kopyalanmış bölümlerine erişimi olan madenciler, nadir verilere erişimi olmayanlardan daha yüksek bir oranda geçerli SPoRA adayları (madencilik sürecinde yedinci adıma ulaşan) üretebilecekleri için etkili oluyor. onu içeren bir arama alt uzayı seçildiğinde.

Feda madenciliği
Madencilik sürecinde avantaj elde etmek amacıyla madenciler, başkalarıyla paylaşmadıkları verileri ağa aktararak tokenleri 'feda etmeyi' seçebilirler. Örgünün bu bölümünden gelen veriler seçildiğinde, diğer madenciler buna erişemeyecek ve daha sonra kurban edenin göreli SPoRA oranını artıracaktır. Bu, 'Proof of Burn' sistemlerine benzer şekilde ağa bir ekonomik güvenlik katmanı ekler. Madenci, verileri ağa hiç aktarmazsa, ağda kullanıcı tarafından depolanan veriler için etkin bağış ödülünü de artıracaktır. Bunun nedeni, verilerin şu anda ağa eklenip ekilmediğine bakılmaksızın, ağın tüm veri kümesi için belirteçleri serbest bırakmasıdır.