Aşı olmayan hacca gidebilir mi? Aşı olmak zorunlu mu? Karantina kaç gün?

Yayınlama: 24.05.2021 13:16:00 Güncelleme: 24.05.2021 13:22:45

Suudi Arabistan bu yılki hac kontenjanını açıkladı. 60 bin kişilik kontenjanın 45 bini yurtdışından hacı adaylarına ayrılacak. Fakat hacı adaylarına aşı zorunluluğu getirilirken bir de karantina süresi konuldu

Aşı olmayan hacca gidebilir mi? Aşı olmak zorunlu mu? Karantina kaç gün?
Suudi Arabistan tarafından yayınlanana genelge ile bu yıl yapılacak  olan hac ibadeti için yerli ve yabancı hacıları da içeren sadece 60  bin kişilik kontenjan açıldığını bildirdi.

Suudi Arabistan geçtiğimiz sene Covid-19 salgını nedeniyle hac ibadeti  için sadece ülke içindeki ve sınırlı sayıdaki hacı adayını kabul  etmişti. Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı tarafından geçtiğimiz  haftalarda yapılan açıklamada ise, bu yıl yapılacak olan hac  ibadetinin Covid-19 salgını nedeni ile özel koşullar altında  düzenleneceği duyurulmuştu. Açıklamada, hac vazifesinin hacı  adaylarının sağlık ve güvenliğini koruyacak özel önlemler altında  düzenleneceği ve hac vazifesinin güvenli bir ortamda  gerçekleştirileceği ifade edilmişti.

Suudi Arabistan tarafından yayınlanan 9 sayfalık genelge ile hac  ibadeti ve hacı adayları ile ilgili kurallar belli oldu. Genelge ile  bu yıl yapılacak olan hac ibadeti için yerli ve yabancı hacıları da  içeren sadece 60 bin kişilik kontenjan planlandığı aktarılarak, 45 bin  hacı adayının yurtdışından, 15 bin hacı adayının ise yurtiçinden kabul  edileceği belirtildi. Hacı adaylarının 18-60 yaş arasında olacağı  ifade edilen genelgede, hacı adaylarının sağlıklı kişiler olmaları  gerektiği belirtildi.

HACI ADAYLARINA AŞI ZORUNLU MU?
Hacı adaylarının hac ziyareti öncesi son 6 ay içinde herhangi bir  hastalık nedeni ile hastanede yatmamış olmamaları ve bunu  kanıtlanmasının gerektiği ifade edilen genelgede, adayların resmi  kurumlar tarafından sağlanan aşı kartı ile aşı yaptırdıklarını  kanıtlamalarının zorunlu olduğu aktarıldı.

Genelgede, hacı adayının yaptırmış olduğu aşının Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı tarafından tanınan ve onaylanan aşılardan olması  gerektiği belirtildi.

Aşının 1’inci dozunun 13 Mayıs tarihine kadar yapılmış olması  gerektiği ifade edilen genelgede, aşının 2’nci dozunun ise Suudi Arabistan’a gelmeden son 14 gün kala olunması gerektiği belirtildi.

HACI ADAYLARINA 3 GÜN KARANTİNA
Genelgede, Suudi Arabistan’a hac ibadeti için yurtdışından gelen hacı  adaylarının 3 gün karantina zorunluluğu bulunduğu aktarılırken, hacı  adaylarının sosyal mesafe kuralı ve maske takma gibi ihtiyadi  tedbirler ile korunmaya devam edeceği ifade edildi. Yurtdışından gelen  hacı adaylarına ayrıca, ikamet ettikleri yerde PCR testleri yapılacağı  açıklandı.

Kurallar ile ilgili güncellemeler hacı adaylarında çeşitli kanallardan  iletilecek

Genelgede, hac kuralları ile ilgili güncel bilgilerin sosyal medya,  tur acenteleri ve kısa mesaj gibi kanallar aracılığıyla  bilgilendirileceği ifade edilirken, grupların toplanacağı yerlere ise  özel ulaşım noktaları düzenleneceği aktarıldı.

Otellerde ve odalarda kalabalıklaşmayı önlemek için ihtiyati tedbirler  uygulanacağı belirtilen genelgede, her hacı adayının odalarına yemek  hizmeti verileceği aktarıldı. Bu tedbir ile yemekhanelerdeki ve açık  büfelerdeki toplanmanın önüne geçilmesi amaçlandığı ifade edildi.

Genelgede, hacı adaylarının beraberinde getirdiği tüm bagajların  dezenfekte edileceği ve bunun için personel görevlendirileceği  belirtildi.

ARAFAT İÇİN HAC KURALLARI
Tüm yolculuk boyunca her hacı adayına bir koltuk numarası tahsis edileceği aktarılan genelgede, yolculuk sırasında ise hacı adaylarının  ayakta durmasına izin verilmeyeceği belirtildi. Ailelerin birlikte  oturmasına izin verileceği aktarılan genelgede, otobüslerdeki yolcu  sayısının toplam kapasitenin yüzde 50’sini geçmeyeceği belirtildi.

Otobüslerde her bir hacı adayı arasında bir koltuğun boş bırakılacağı  ifade edilen genelgede, yiyeceklerin ise yalnızca önceden paketlenmiş  bir şekilde hacı adaylarına ikram edileceği belirtildi.

ŞEYTAN TAŞLAMA İÇİN PAKETLENMİŞ STERİL TAŞ
Hacı adaylarına şeytan taşlama için organizatörler tarafından  paketlenmiş steril poşetlerde taşlar verileceği ifade edilen  genelgede, hacı adaylarının şeytan taşlama bölgesine gidiş ve  dönüşlerinde toplam sayının 50’yi geçmeyeceği ve her katta eşit sayıda  hacı adayı olacağı aktarıldı.

Covid-19 salgını nedeni ile Mescid-i Haram’daki halıların  kaldırılacağı belirtilen genelgede, sosyal mesafenin korunmasının  sağlamak amacıyla 2 metrelik aralıklarla yerlere etiketler  yapıştırılacağı aktarıldı.