Ata Portföy: Piyasalar dipten döndü, makro risk devam ediyor

Yayınlama: 08.08.2022 10:34:00 Güncelleme: 08.08.2022 11:59:20

Ata Portföy Temmuz ayı raporunda, piyasaların dipten döndüğünü ve makro riskin devam ettiğini vurguladı

Ata Portföy: Piyasalar dipten döndü, makro risk devam ediyor

Ata Portföy, 2022 Temmuz ayı raporunu yayınladı. Raporda, iyi geçen turizm sezonuna rağmen, turizm ve ihracattan gelen döviz girişinin, enerji ithalatını karşılamaya yetmediğini ve yüksek cari açığın finansmanı için yurt dışından sermaye girişine ihtiyaç duyan Türkiye’nin, dolar faizleri yükseldikçe cari açığı finanse etmekte zorlandığının altını çizdi.

YATIRIMCILARIN TEDBİRLİ OLMASI GEREKİYOR

Portföyleri hakkında bilgi veren Ata Portföy Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Gerz; “Türkiye’nin makroekonomik dengelerinin sürdürülebilir olmamasından dolayı yatırımcıların buna göre tedbir alması gerekiyor. Türk Lirası ve Borsa değerlemeleri bu riski önemli ölçüde yansıtmış durumda. Örneğin Ata Yatırım Araştırma değerlemelerine göre BIST-100 orta vadeli hedefimiz olan 4.000’e göre, %54 getiri potansiyeli içeriyor.” dedi ve ekledi; “Varlık dağılımı önerimizde temkinli olmakla birlikte, TL varlıklarda Haziran 2023 (veya daha erken) seçimleri sonrasına yönelik ciddi bir yükseliş potansiyeli görmekteyiz. Piyasalardaki dalgalanmalara rağmen yatırımcılara, %40 hisse senedi, %25 Eurobond, %30 yabancı tematik fonlar ve %5 TL faizinden oluşan dengeli ve riski dağıtan bir portföy önermeye devam ediyoruz.”

HİSSE SENEDİ PİYASALARI GÜÇ KAZANDI

Hisse senedi fonlarının hisse endekslerinin üzerinde performans sağladığını vurgulayan Ata Portföy Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Gerz; “Aktif yönetilen fonumuz Ata 2. Hisse Senedi Fonu (AAV) aylık bazda %12,3 değer kazanırken temettü verimi yüksek şirket hisse senetlerine yatırım yapan Ata Kâr Payı Ödeyen Hisse Senedi Fonu (AYA) aylık %8,8 değer kazandı. Kural bazlı yatırım stratejisiyle yönetilen Smart Beta fonumuz Ata Analiz Hisse Senedi Fonu (TLZ) ise Temmuz ayında %8,5 değer kazandı.” dedi.

DEĞERLENEN DOLARA DİRENENLER: ENERJİ VE TARIMSAL EMTİA FİYATLARI

Değerlenen Dolara karşı tüm yatırım araçları değer kaybederken, Rusya’nın Ukrayna işgali nedeniyle enerji ve tarımsal emtia fiyatlarının yüksek kaldığını belirten Ata Portföy Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Gerz, global hisse senedi piyasalarındaki olumlu performans ve döviz artışlarının etkisiyle global tematik fonu Ata Tarım ve Gıda Değişken Fon (YLC) Temmuz ayında %11,1 değer kazanarak Şubat ayındaki kuruluşundan bu yana performansını %24,5 seviyesine yükselttiğini ve Ağustos ayında global fon çeşitliliklerini artıracaklarını, yeni fonları yatırımcılarına sunmayı planladıklarını belirtti.

Yüksek volatilite ortamında aktif varlık dağılımı ile etkin risk yönetimi sunmayı hedefleyen değişken fonlarının Temmuz ayında Ata Çoklu Varlık Değişken Fonu (AAK) %6,7; Ata 1. Değişken Fonu (AED) ise %8,7 aylık değer kazandığını, Ata 4. Serbest Fon (ANZ) ise Temmuz ayında USD bazında %2; TL bazında ise %7,4 değer kazanarak yılbaşından beri getirisini %31,7 seviyesine ulaştırdığını belirten Mehmet Gerz, Fon’un Türk banka ve Hazine Eurobond’larına yatırım yaparak yatırımcılarına döviz cinsinden sabit getiri sağlamayı hedeflediğini ve bu fonu Dolar bazında alan yatırımcıların direkt olarak Eurobond yatırımı yapmalarına kıyasla vergi avantajı elde ettiklerini vurguladı.