Audius nedir? AUDIO token neden yükseliyor?

Yayınlama: 17.08.2021 11:40:00 Güncelleme: 17.08.2021 12:28:44

Bitcoin ve birçok alt coin düzeltme hareketindeyken AUDIO token uçuşa geçti! Peki Audius nasıl bir projeye sahip, White Paper'ında neler yazıyor?

Audius nedir? AUDIO token  neden yükseliyor?
Alt coinler ve Bitcoin'in sert düzeltme yaptığı günde yüzde 100'ün üzerinde yükseliş sergileyen AUDIO coin neden yükseldi sorusunun cevabı, yeni bir gelişmede saklı. TikTok Audius ile işbirliği yapma kararı aldı.
Son birkaç yılın en popüler sosyal medya uygulamaları arasında ilk sıraya yükselen TikTok uygulamasını kullanan sanatçılar, müziklerini “TikTok Sesleri” bölümü altında yayınlayabilecekler.

Audius, dinleyiciler ve müzisyenler arasındaki doğrudan işlemleri kolaylaştıran, herkese herhangi bir ses içeriğini dağıtma, para kazanma ve yayınlama özgürlüğü veren, merkezi olmayan bir müzik paylaşım uygulamasıdır. Audius uygulaması başlangıçta Ethereum tabanlı POA ağında başlatıldı.

Öte yandan Audius bu ayın başlarında, aylık beş milyon kullanıcıya ulaştığını duyurdu ve bu da onu blockchain teknolojisiyle desteklenen en yaygın kullanılan uygulamalardan biri haline getirdi.

Uygulama, henüz fazla tanınmayan pek çok sanatçının yanı sıra, Amerikan DJ Skrillex gibi bazı büyük isimleri de platformuna katmayı başardı.

Yaklaşık 365 milyon aktif kullanıcısıyla dünyanın en büyük müzik akışı platformu olan Spotify, müzisyenlere düşük ücret ödediği için sürekli eleştirilere maruz kalıyor. Bunun aksine Audius, içerik üreticilerine doğrudan ödeme yapmak yerine para kazanma konusunda kurallarını belirlemelerini mümkün kılıyor.

Audius, Mart ayında aynı zamanda bir para kazanma aracı olarak da kullanılabilecek, değiştirilemez tokenlerin entegrasyonunu duyurdu. Ancak platformun kurucu ortaklarından olan Forrest Browning’un Rolling Stone’a verdiği demeçte, uygulamayı kullanan kullanıcıların büyük bir kısmının blockchain ile ilgilenmediğini söyledi.

AUDIUS PROJESİ NEDİR?
Müzik endüstrisi 43 milyar dolar gelir elde ediyor, ancak bunun yalnızca yüzde 12'si içerik sanatçılarına gidiyor. Üstelik, sanatçılar, müziklerinin nasıl dağıtıldığı üzerinde minimum kontrole sahip ve kimin yayın yaptığı konusunda çok az görünürlük var.

Sanatçıların karşılaştığı bu ve diğer sorunları ele almak için, tamamen merkezi olmayan Audius isminde bir proje başlatıldı.
Halka açık blok zinciri altyapısı ve diğer merkezi olmayan teknolojilerle oluşturulmuş müzik akışı protokolü Audius, sanatçıların doğrudan hayranlarına dağıtım yapmasına ve onlardan ödeme almasına olanak tanıyor ve aşağıdakilerden oluşuyor:

AUDIUS BİLEŞENLERİ
1. Audius platform jetonu (AUDIO), 3. taraf sabit paralar tarafından desteklenen verimli bir jeton ekonomisi ve sanatçı jetonları
2. Ses ve meta verileri paylaşmak için merkezi olmayan bir depolama çözümü ve defter
3. Kullanıcıya özel kilidini açmak için programlanabilir bir mekanizma ile eşleştirilmiş benzersiz bir iz şifreleme şeması içerik için proxy yeniden şifreleme anahtarları
4. Kullanıcıların meta verileri verimli bir şekilde sorgulaması için bir keşif protokolü
5. Sanatçıların, düğüm operatörlerinin ve hayranların bireysel ve protokol değişiklikleri-yükseltmeleri hakkında karar vermede toplu olarak
6. Audius protokolü tamamen merkezi olmayan, güçlü bağımsız sanatçılar, hayranlar ve düğüm operatörleri topluluğu tarafından işletiliyor ve her ay yaklaşık 500.000 kullanıcıya hizmet veriyor.


Müzik üretimi ve dağıtımı son 20 yılda önemli ölçüde teknoloji ile değişti. Üretim aşamasında müzik artık bir yapımcı ve ses ekibine ihtiyaç duymuyor. Mühendisler yatak odasındadan bile ucuz bir yazılımla bu işe başlayabiliyor. Benzer şekilde, önceden müzik dağıtımı 
fiziksel kayıtlar üreten fabrikalar ve bu kayıtları mağazalara almak için perakende ilişkileri gerektirirken artık müzik platformları, sanatçıların eserlerini dağıtmalarına olanak sağlıyor.

Dijital dağıtım çağında gereksiz olmasına rağmen, aracılar ve aracı ağları, Kayıtlı müziğin ilk günlerinde oluşan sanatçıların ve küratörlerin arkasından gelişen değer transferi ve tahakkuk mekanizmaları hala büyük ölçüde bulanık.
2017 yılında müzik endüstrisi 43 milyar dolar gelir elde etti. Ancak bunun sadece yüzde 12'si sanatçılara ulaştı.
Karşılaştırma noktaları olarak, NFL oyuncuları en azından NFL'nin tamamı tarafından elde edilen gelirin yüzde 47'si ve NBA oyuncuları yüzde 49 ile yüzde 51 arasında gelir sağlıyor.
Merkezileştirilmiş, kullanıcı tarafından oluşturulan müzik dağıtım platformları, eski kurumların etkisine yenik düştü, mevcut durumda sürdürülebilir iş modelleri bulmak için mücadele etti,
.
AUDIUS PROJESİ NEYİ ÇÖZÜYOR?
Audius projesinin misyonu, herhangi bir ses içeriği ile ilgili herkese dağıtma, para kazanma ve akış yapma özgürlüğü vermek.
Audius protokolü sanatçıları, düğüm operatörlerini, ve hayran kitlelerini teşvik edici şekilde bir araya getirerek, bu aktörlere topluca yüksek kaliteli bir ses sağlamak için temel inançlar tarafından yönlendirilen akış deneyimi sağlama iddiasında.

1. Kullanıcılara ağ için yarattıkları değerle orantılı olarak gelir sağlıyor.
2. Sanatçılar hayranlarıyla doğrudan etkileşimde bulunuyor ve işlem yapıyor
3. Yönetişim gücü yaratılarak kazanılıyor. Audius'taki değer ve aralarında tutarlı bir şekilde paylaşılan protokole katkıda bulunan kullanıcı grupları
4. Katılımcılar için fiyatlar ve kazançlar tutarlı, öngörülebilir ve şeffaf.
5. Erişim demokratikleştirilmiş; Protokol kurallarına uyan herkes Audius'a katkıda bulunabiliyor ve tüm bilgilere herkese açık olarak erişilebiliyor
6. Aracılar mümkünse ortadan kaldırılıyor; gerektiğinde algoritmik, şeffaf ve doğrulanabilir şekilde doğru veriler sunuluyor.
Audius protokolü, sanatçıların, hayranların ve düğüm operatörlerinin toplu olarak yüksek kaliteli bir son kullanıcı sağlamasına olanak tanıyor. Merkezi altyapı olmadan müzik akışı deneyimi sunuyor.

Protokol aşağıdaki 5 bölümden oluşuyor:

1. Audius (AUDIO) coinleri, sabit paralar ve sanatçı jetonları: Bir platform jetonu ve paylaşılan jeton ekonomisi tüm katılımcıların teşvikleriyle üç işlevsellik getiriyor: Erişim, güvenlik, ve yönetişim.
2. İçerik düğümleri: Kullanıcı tarafından işletilen bir düğüm ağı içeriği barındırmak ve sanatçılar adına içeriğe erişim izni vermek.
3. İçerik defteri: Herkes için tek bir gerçek kaynak ortaya koyuyor. İçerik düğümleri tarafından barındırılan içeriğe referansları sabitliyor, bu verilere Audius protokolü içinde erişilebiliyor
4. Keşif düğümleri: Kullanıcı tarafından işletilen bir ağ. Audius içerik defterini indeksleyen düğümler ve meta verileri almak için kolayca sorgulanabilir bir arayüz sağlar.
5. Yönetişim: Değişiklikler için bir mekanizma ve kontrolü paylaşan Audius'ta iyileştirmeler yaratanlar ve üreticileri arasında sürekli olarak oluşturulan değer Audius'ta bir araya getirildiğinde, bir protokol oluşturur.


Audius, Eylül 2019'daki beta sürümünden bu yana yarım milyondan fazla aylık aktif kullanıcıya ev sahipliği yapıyor. Ekim 2020 itibarıyla bir milyonun üzerinde aylık akış sağlıyor. Protokolün büyümesine ilişkin metrikler dashboard.audius.org kullanılarak gerçek zamanlı olarak izlenebiliyor.

AUDIO COIN NEDİR?
Audius protokolü, farklı hedeflere sahip bir dizi farklı paydaş tarafından kullanılacak. Bunlar için farklı paydaşların etkin bir şekilde birlikte çalışması için, ortak ağ hedefleri için, protokolün çıkarları ile bireyin çıkarlarını hizalayan birleşik bir teşvik yapısı olması gerekiyor.

Audius protokolü, Audius coini (AUDIO) tarafından destekleniyor ve topluluğun desteğiyle, muhtemelen 3. taraf sabit paraları ve ayrıca
ek işlevlerin kilidini açmak için sanatçıya özel coinler yaratıyor.

Audius jetonları, katma değerli hizmetler için teminat olarak belirlenir. Bunun karşılığında, pay sahipleri sürekli ihraç, yönetim ağırlığı ve özel özelliklere erişim kazanır.
Audius belirteçleri, düğüm operatörleri tarafından Audius protokolü ve sanatçılar ve küratörler tarafından kilidini açmak için
ayrıcalıklı özellikler ve hizmetler sağlar. 

Audius jetonları, sanatçı tabanlı ürünler için teminat görevi görecek.

Topluluk tarafından kuluçkaya yatırılan ilk örnekler, sanatçı jetonlarını, rozetleri ve kazanç çarpanlarını içerir. Gelecekte, hayranlar, platformdaki büyümelerini paylaşmaları için belirli sanatçılara ve küratörlere belirteçleri devredebilir. 

Düğüm operatörleri, çalışmak için daha büyük bir paya sahip keşif düğümü veya içerik düğümü tarafından seçilme olasılığının daha yüksek olması için Audius jetonlarını stake etmelidir. 

AUDIUS TOKEN DAĞITIMI
Audius jetonları, sabit bir oluşum tahsisi ile ve yönetim tarafından değiştirilebilen devam eden ihraçlarla dağıtılacak.
Devam eden ihraç ile başlatma seçeneği ağın sürekli olarak hizalanması arzusuna dayanıyor.

Topluluk uygun görürse, devam eden token ihracının bir kısmı en aktif olanlara tahsis edilecek.
Platform metriklerine göre belirlenen protokol kullanıcıları ve keşfedilebilirlik şeklinde değişen katkılar, akışlar ve platform etkileşimi sistemin en dikkat çeken özellikleri arasında.
Bu ilk tedarik ve ihraç hakkında daha fazla ayrıntılı program, ana ağda Audius belirtecinin piyasaya sürülmesinden sonra ayrı bir şartname belgesinde sağlanacak.

STABİL COIN ÖDEMELERİ
Gelecekte, Audius topluluğu ücretli içeriğini kilidini açmak için 3. taraf sabit coinlerden yararlanmayı seçebilir.
Bu tokenler fiyat açısından istikrarlıdır ve istikrarlı bir hesap birimi sağlar.
Sanatçıların, hayranların ve bağlantı noktası operatörlerinin Audius ekonomisine fiyat kaygısı olmadan katılabilmelerini sağlar. Stablecoin'ler bölünebilir ve serbestçe transfer edilebilir, bu da yüksek oranda bölünebilir mikro ödemelere izin verir. Bu
sanatçıların özel oranlar belirlemesini ve hayranlar için alışverişi kolaylaştırır.
Sanatçılara yapılan hayran ödemeleri de dahil olmak üzere, stabilcoin işlemlerinin yüzdesi olarak bir protokol ücreti alınabilir.
Bu ücretler, bir havuzda toplanacaktır.

Proje ekibi ayrıca Audius'un sanatçı tokenlarının dağıtımı yoluyla sanatçıların topluluklarıyla daha iyi etkileşim kurmaları için doğrudan bir mekanizma sağlamasını da öngörüyor. Audius aracılığıyla benzersiz bir jetonu doğrudan dağıtma yeteneğine sahip olabilir.
Sanatçı jetonlarını Audius avantajıyla yönlendiren sanatçılar sanatçıya özgü özel bir dağıtım biçiminden (Diskografi) faydalanbilir. Sanatçı jetonları dağıtıldıkça, sanatçılar kullanmaya devam etmek için AUDIO cinsinden bir bağ sağlamalıdır.

Bu pay, sanatçıların aktif olmalarını sağlar.
Jetonlar dağıtıldıkça, hepsinin bir kısmı protokol tarafından toplanabilir ve yönetim aracılığıyla yönetilir.
Audius, sanatçı jetonlarının bir toplayıcısı olarak hizmet eder.

AUDIO YOL HARİTASI VE TAKVİM

YARATMA (05/2018—12/2018)

Proje kurulduktan kısa bir süre sonra proje ekibi mimarinin planlarını detaylandıran Audius teknik incelemesinin ilk versiyonunu yayınladı ve bu, Audius smart'ın ilk işlevsel uygulamaları sözleşmeler, içerik düğümü ve keşif düğümünü kapsıyordu.

ÖZEL ALFA (01/2019—07/2019)

Proje ekibi, projeyi kurduktan 6 ay sonra erken kullanıcıları protokole katılmaya davet etmeye başladı ve geri bildirim sağlamak için erken bir müşteri uygulaması hayata geçirdi.
Bu aşamada, ürüne erişim izni verildi. Yalnızca davet esasına dayalıydı ve önemli sorunlar belirlendi. 3. tarafa tanıtmadan önce kontrollü bir ortamda düğüm operatörlerini ağa dahil etti.
Şu anda Audius'a yüklenen tüm içerik IPFS'de barındırılıyor ve istemci doğrudan etkileşim kuruyor. 
Bu, bağımsız bir proje olarak açık kaynaklıydı, tüketiciye yönelik ürünler kullaılabilirlik açısında daha yüksek bir dereceye ulaştı.

TESTNET (08/2019—09/2020)
Audius protokolü, ilk 3. partisini karşılamaya başladı sanatçı içeriği ile ağa düğüm operatörleri ve son kullanıcılar tarafından ilk kez barındırılan meta veriler sisteme girdi.
Bu dönem boyunca, daha fazla düğüm operatörü dahil edildiğinden, proje ekibi bunların çoğunu devre dışı bıraktı.

Bu testnet döneminden bir ay sonra, Eylül 2019, Audius birinci taraf müşteri uygulaması ilk kez kamuya açıldı. 10
içerik yüklemek, içerik oynatmak, sanatçıları aramak / takip etmek ve daha fazlası için temel işlevsellikler faaliyete geçirildi.

Takip eden aylarda, birçok istemci özelliği gönderildi: Bildirimler, mobil uygulamalar / masaüstü uygulamaları, remiks yarışmaları ve kullanıcı tarafından çalıştırılanlarla arayüz oluşturmak için iyi belgelenmiş bir API.

Testnet döneminin sonunda, protokol her ay 500.000'den fazla hayran tarafından kullanılıyordu.

ANA AĞ LANSMANI (10/2020)
Audius'un ana ağ lansmanı, hayranlara, sanatçılara ve küratörlere izin veren Audius platform belirtecinin doğuşu.

Audius, daha önce detaylandırılan müşteri kullanım durumları paketinin yanı sıra, bir protokol panosu sunuyor.

UÇURUMU ATLAMA (12/2020 ve ötesi)
Audius topluluğu içerik sahipliği ve gelir için daha önce hiç mümkün olmayan, kripto-yerli ilkeller tarafından desteklenen yeni mekanizmalar sunacak.

Kripto ile ana akım izleyici kitlesi arasındaki boşluğu kapatmak için Audius her zaman basitliği ön planda tutacak.

Yönetişim ağırlığını korumak için, protokolün katılımcıları sürekli olarak katkıda bulunmak zorunda.
Bu katma değerli yollar veya yönetişim güçlerinin seyreltilmesi ve aynısını yapan başkaları tarafından değiştirilmesi gibi katkılar sağlayacak.