Avrupa Birliği'nden ortak doğal gaz alımı hazırlığı

Yayınlama: 15.12.2021 17:16:00 Güncelleme: 15.12.2021 17:20:03

AB, yüksek enerji fiyatlarına karşı ortak doğal gaz alımına hazırlanıyor

Avrupa Birliği'nden ortak doğal gaz alımı hazırlığı

AB Komisyonu, Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde emisyonları azaltma ve 2050'ye kadar iklim dostu bir kıtaya dönüşme hedefi doğrultusunda yeni düzenleme teklifleri içeren paketini açıkladı.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, bugün açıklanan Avrupa Komisyonu (AK) teklif taslağını isterlerse, acil durum depolaması için gaz satın almak için pazarlık yapmak üzere kaynaklarını bir araya getirebilecekler.

Montel Foreks'in haberine göre, AK, bu tür gaza yalnızca bir AB arz krizi sırasında erişilebileceğini ve sürecin AB rekabeti ve iç gaz piyasası kurallarına uyması gerektiğini söyledi.

Bir AK kaynağı, mevcut yükselen ve dalgalı gaz fiyatlarının acil arz krizi olarak sayılmadığını belirtiyor.

AB, Rusya'dan Ukrayna üzerinden yapılan ithalatların 2009'da beklenmedik bir şekilde kesintiye uğramasının ve AB'nin bazı bölgelerindeki evlerin ve işletmelerin gaza erişiminin kalmamasının ardından orijinal gaz arz güvenliği kurallarını geliştirdi ve kabul etti.

En son teklifler, AK'nin yenilenebilir ve düşük karbonlu gazları içerecek şekilde genişletilen güncellenmiş AB doğal gaz arz güvenliği yönetmeliği taslağının bir parçası olarak öne çıkıyor.

AB ülkelerinin, şebeke operatörlerinin stratejik depolama için doğal gaz satın almalarına izin vermek için gönüllü bir ortak satın alma planı oluşturmasını sağlayacak. Diğer AB ülkeleri, isterlerse daha sonra programa katılabilecek.

Öneriler ayrıca, AB ülkelerini bölgesel ortak risk değerlendirmelerine depolama seviyesi verilerini ve tedarik güvenliğine yönelik potansiyel riskleri dahil etmeye zorlayacak.

Bu tür değerlendirmelerin risk bulduğu durumlarda, ilgili ülkeler asgari depolama yükümlülüklerini, ihale veya açık artırmaları içerebilecek karşı önlemleri kabul etmek zorunda kalacaklar. Ayrıca, bu tür önlemlerin nasıl tetikleneceği ve nasıl ödeneceği konusunda da anlaşmaları gerekecek.