Avrupa futbolunda deprem: 12 kulüp kendi Süper Lig'ini kurdu

Yayınlama: 19.04.2021 01:58:00 Güncelleme: 19.04.2021 02:34:53

Dünyanın futbolunun en büyük kulüplerinden 12'si Avrupa Kulüpler Birliği'nden ayrılarak kendi Süper Lig'ini kurma kararı aldı. İşte yeni Avrupa Süper Ligi'nin kurucu kulüpleri

Avrupa futbolunda deprem: 12 kulüp kendi Süper Lig'ini kurdu
Avrupa futbolu bu gece büyük bir depremle sarsıldı. Avrupa Kulüpler Birliği'nden ayrıldığını açıklayan 12 Avrupa futbol devi yeni Avrupa Süper Ligi'ni kurduğunu açıkladı.
Üstelik bu kulüplerin girişimine karşı UEFA, İspanya Futbol Federasyonu, İtalya Futbol Federasyonu, Premier Lig, La Liga, Serie A gibi kuruluşlar ortak bir açıklama yayınlayarak bu girişimin sürdürülmesi durumunda kurucu olarak katılan kulüplerin yerel liglerden de çıkarılacağını belirtti.
Fakat bu tehdit de kulüpleri kararından caydırmadı.

Buna göre yeni Avrupa Süper Ligi'nin katılımcısı olacak kurucu kulüpler şunlar:
AC Milan 
Arsenal 
Atletico Madrid
Chelsea 
Barcelona 
Inter Milan
Juventus 
Liverpool 
Manchester City 
Manchester United 
Real Madrid 
Tottenham.

Buna göre 20 takımla başlayacak olan yeni Avrupa Süper Ligi Ağustos ayında başlayacak. Henüz ismi 12 olarak açıklanan kurucu kulüpler arasına kısa süre içerisinde 3 kulübün dah dahil olacağı, bu 15 kulübün dışında lige 5 kulübün daha başarı sıralamasına göre dahil edileceği böylece ligin 20 takımla başlayacağı belirtiliyor.

Kararın naklen yayın anlaşmaları birçoğunda halen devam eden Avrupa'nın en büyük liglerinin bu kararla alacağı darbe 7.3 milyar dolara yakın olacak. Üstelik bu sadece naklen yayın gelirlerinden olan rakam.
Ayrıca bundan sonrasında yayıncı kuruluşların İngiltere, İspanya ve İtalya'nın reytingi en yüksek kulüplerinin ayrıldığı liglerin yayın ihalelerine girmekte istekli olmayacağı, girseler bile rakamların mevcut seviyelerin yanına bile yaklaşamayacağı kesin gibi.

İşte kendi ligini kuran kulüplerin ülkelerindeki yıllık naklen yayın gelirleri:

Premier Lig: 2.3 milyar dolar (2022'ye kadar devam ediyor)
La Liga: 1.36 milyar dolar (2022'ye kadar devam ediyor)
Serie A: 1.1 milyar dolar (2021'de sona eriyor)
TOPLAM YILLIK ZARAR: 4.76 milyar dolar
TOPLAM ZARAR (Sözleşme sonuna kadar): 7.3 milyar dolar

Elbette tek zarara uğrayan ulusal ligler de değil. Şampiyonlar Ligi organizasyonunun yıllık ekonomik büyüklüğü 4.3 milyar dolar civarında.

UEFA'DAN AÇIKLAMA

UEFA, Avrupa Süper Ligi'ne karşı resmi sitesinden bir açıklama yayınladı ve organizasyonun oluşturulması halinde takımların hem liglerinde hem Avrupa'da hem de dünyada hiçbir resmi maça çıkamayacağını, ayrıca futbolcuların da milli takımlarında oynayamayacağını duyurdu.

UEFA'nın yaptığı açıklama şöyle;

"UEFA; Premier Lig, La Liga ve Serie A'dan bazı takımların Avrupa Süper Ligi'ni kuracağını öğrenmiş bulunmakta. Eğer bu gerçekleşirse, organizasyonu durdurmak için Serie A, Premier Lig ve La Liga yönetimiyle birlikte, tüm UEFA dernekleri ve FIFA'yla ortak hareket edeceğiz. Bu alaycı proje, toplumun dayanışmaya her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğu bu dönemde birkaç kulübün çıkarına dayanmaktan öteye gitmiyor. Ligin kurulmasını önlemek için hem hukuki hem de sportif olarak alacağımız tüm önlemleri değerlendireceğiz. Futbol, tereddütsüz maçlara ve sportif liyakate dayanır. Daha önce FIFA ve 6 kıtanın federasyonuyla ortak olarak duyurduğumuz karara göre; Avrupa Süper Ligi kurulması halinde, organizasyonda yer alan takımlar yerel ligleriyle beraber, Avrupa ve dünyada hiçbir resmi müsabakada yer alamayacak ve futbolcuları milli takım forması giyemeyecek. Avrupa Süper Ligi'ne katılmayı reddeden Almanya ve Fransa kulüplerine teşekkür ediyoruz. Tüm futbolseverleri, taraftarları ve politikacıları, böyle bir projeye karşı bizimle mücadele etmeye davet ediyoruz."

GALATASARAY İDDİASI

Kulüpler Birliği Vakfı, kurulması planlanan "Avrupa Süper Ligi"nin Avrupa futbolunun birliğine darbe vuracağını savunarak, UEFA'ya destek verdi. Fakat Galatasaray’ın Süper Lige katılmak üzere teklif aldığı iddia edildi. Öyle ki Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz geçen haftalarda Kulüpler Birliğinden istifa ederek ayrılmıştı.

Vakfın Twitter hesabından İngilizce yapılan açıklamada, "Kulüpler Birliği Vakfı, son dönemde gelişen olaylar hakkında derin endişe duymaktadır. Sözde 'Avrupa Süper Ligi', Avrupa futbolunun bütünlüğüne düzeltilemez bir darbe vuracaktır. Futbol ailesinin tüm paydaşları için dayanışma ve iş birliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan bir zamanda, bazı kulüplerin kendi çıkarlarını Avrupa futbolunun ortak çıkarının önüne koyan ayrılık planlarını şiddetle kınıyoruz. Türk Kulüpler Birliği Vakfı, kıtanın sportif değerini yaşatmak için UEFA'nın yanında yer almakta ve bütün paydaşları futbolun kalbini ve ruhunu yerle bir edecek bu talihsiz fikre karşı Avrupa futbolunu savunmaya çağırmaktadır." ifadeleri kullanıldı.