Avrupa’nın hedefi kesinleşti: 10 yıl içinde emisyonlar azaltılacak

Yayınlama: 12.07.2021 10:56:00 Güncelleme: 12.07.2021 10:57:58

Avrupa'nın iklim master planı, on yıl içinde emisyonları azaltmayı hedefliyor

Avrupa’nın hedefi kesinleşti: 10 yıl içinde emisyonlar azaltılacak

AB, gelecek on yılda emisyonları büyük ölçüde azaltmak için tasarlanmış bir dizi iddialı planla, bu hafta dünyanın en büyük sera gazı salıcıları arasında iklim politikası eyleminde liderlik etmeye hazırlanıyor.

Politikalar onaylanırsa, bloğu , gezegen ısınma emisyonlarını 2030 yılına kadar 1990 seviyelerine göre % 55 azaltma hedefine doğru ilerletecek.

Çarşamba günü yayınlanan "55'e Uygun" paketir, 27 AB ülkesi ile Avrupa Parlamentosu arasında aylarca süren müzakerelerle karşı karşıya kalacağı bildirildi.

Çin ve Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere diğer büyük ekonomiler - dünyanın en büyük iki emisyon kaynağı - net sıfır emisyon elde etmeyi taahhüt etti.

Ancak AB, bu on yıl içinde bloğun 25 milyon işletmesi ve yaklaşık yarım milyar insan arasında daha yeşil seçimler yapmak için mevzuatını elden geçiren ilk ülke oldu.

AB'nin amiral gemisi iklim politikalarından bazılarını geliştiren eski bir üst düzey politika yapıcı olan Jos Delbeke, "Herkesin bir hedefi vardır. Ancak bunu gerçek emisyon azaltımlarına yol açan politikalara dönüştürmek en zor kısımdır" dedi.

2019 yılına kadar AB, emisyonlarını 1990 seviyelerine göre % 24 oranında azaltmıştı. Geriye % 55 hedefine ulaşmak için bir % 21 daha ve bunu yapmak için sadece dokuz yıl kalıyor.