Avrupa'nın kalbinden Blockchain bazlı dijital bono!

Yayınlama: 13.04.2021 11:52:00 Güncelleme: 13.04.2021 12:06:44

Avrupa Yatırım Bankası blockchain altyapısıyla dijital bono ihracına hazırlanıyor. Bunun için Goldman Sachs ve Societe Generale gibi kurumlara yetki verdi

Avrupa'nın kalbinden Blockchain bazlı dijital bono!
Büyük ülkeler her ne kadar kripto paralar konusundaki resmi açıklamalarında temkinli kalmayı tercih etse de Avrupa'da finansın sembol kurumlarından biri olan Avrupa Yatırım Bankası, oldukça kritik bir hamle yapmaya karar verdi.
Avrupa Yatırım Bankası dijital bono ihraç edecek. Bono, blockchain altyapısıyla üretilecek. Avrupa Yatırım Bankası adına çalışmaları yürütecek olan kurumlar ise Goldman Sachs, Banco Santander ve Societe Generale gibi dünyanın önde gelen yatırım bankaları olacak.
Avrupa Yatırım Bankası'nın dijital bonolarının yatırımcılarla buluşması açısından planlanan tarih ise 15 Nisan 2021 Perşembe. Yani iki gün sonra. Bu talep toplama süreci birkaç hafta sürecek. Bu ve devamında gelebilecek yeni ihraçların başarısı Avrupa Birliği'nin dijital avro projesinin de hızlanmasını sağlayabilir.

NEDEN DİJİTAL BONO?
Aslında cevap oldukça basit: Maliyet. HSBC'nin hesaplamalarına bakılırsa Blockchain teknolojisiyle bono ihracı klasik bono piyasasına göre 10 kat daha fazla maliyet tasarrufu sağlıyor. Maliyeti düşüren en önemli unsur ise klasik bono piyasasında aracılık faaliyetlerine daha fazla komisyon ödenirken, blockchain tabanlı dijital bonolarda bu maliyet minimum düzeye iniyor. Ayrıca klasik bono piyasasında bono ihracı için daha büyük montanlı ihraçlara ihtiyaç varken yeni yöntemde küçük boyutlu projelerle dijital bono ihracı da gerçekleştirilebiliyor.