Başakşehir kiralık-satılık konutta rekor kırıyor

Yayınlama: 27.05.2023 10:37:00 Güncelleme: 27.05.2023 10:50:10

Başakşehir’de metrekare fiyatlarında 2019 yılından itibaren her ay artış yaşanırken, Nisan 2023 dönemi metrekare fiyatları önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 79.54 oranında artış kaydedildi

Başakşehir kiralık-satılık konutta rekor kırıyor

LEYLA İLHAN
Kahramanmaraş depremi sonrası İstanbullu yeniden şehri bekleyen depremi hatırlayınca, sağlam zemini ve düzenli yapılaşmasıyla yıldızı parlayan uydu kent Başakşehir’e yöneldi. Bu nedenle şubat, mart, nisan aylarında ilçede kiralanan ve satılan konut sayısı yılın tamamını geçti. Endeksa verilerine göre satılık konutlardaki erime yıllık bazda 12 iken, şubat, mart, nisan döneminde bu oran yüzde 15’e geldi. Kiralıklarda yıllık erime oranı yüzde 41 iken, üç aylık dönemde yüzde 53 olarak gerçekleşti. Talep nedeniyle fiyatlar kısa zamanda yüzde 17 oranında artış gösterdi. Ocak 2023’de birim metrekare satış fiyatı 26 bin 221 iken Nisan 2023’de bu değer 30 bin 898 TL’ye çıktı. Ocak 2023’de Başakşehir’de metrekaresi 99,75 TL olan birim metrekare kira değeri de yüzde 32 artarak Nisan 2023’de 131,6 TL oldu.

EMLAK KONUT VE AVM BÖLGEYİ CAZİP KILIYOR

Yoğunlukla Emlak Konut projelerinin öne çıktığı ilçe yatırımcının adresleri arasında. Yakın zamana kadar bu projelerde satışların yarısı yatırımcıya gitti. Ancak son dönemde metrekaresi 60 bin TL’ye çıkan Emlak Konut projelerinde de yatırımcı alımlarını düşürdü. Yerli kadar yabancılar için de fiyat avantajıyla önde olan bölgeye Araplar ve Afrikalılar yoğun ilgi gösteriyor. Bölgede yer alan Mall Of İstanbul Alışveriş Merkezi de yabancı yatırımcıyı çekmede etkili olarak gösteriliyor.

FİYATLAR MERKEZE GÖRE UYGUN

Bölgede site içerisinde bulunan yapılarda merkez ilçelere göre uygun fiyata konut bulunması da yatırım kadar yaşamak için alımların adresi oldu. Ancak mayıs ayında seçim süreci bölgedeki alımları da etkilemiş durumda. Başakşehir’de taleplerin yoğunlaştığı Bahçeşehir bölgesinde faaliyet gösteren Gold Gayrimenkul Brokerı Sait Akgün, “Site, havuz, güvenlik imkanı sunan projeler var. Ayrıca İstanbul’un merkez ilçelerine göre fiyatlar çok uygun. Bu bölgede 4.5 milyona 3+1 daire alınabilirken, merkezde böyle bir dairenin fiyatı 30 milyona kadar çıkıyor” dedi.

HER PROJENİN YARISI YATIRIMCIYA GİDİYOR

Başakşehir’in Emlak Konut projelerinin proje ağırlıklı gelişim gösterdiğini söyleyen Sait Akgün Akgün, “Depremde Emlak Konut’un yaptığı projeler yıkıl yıkılmadı. Bu nedenle insanlarda özellikle depremden dolayı do Emlak Konut projelerine bir güven güve oluştu. Ancak şu anda bu etkilerde yavaşa yavaş azalıyor. Yüzde 70’i gitti” dedi. Bölgedeki konutların çoğunun Emlak Konu Konut tarafından yapıldığını dolayısıyla bölgede piyasayı domine eden ve fiyatları belirleyenin Emlak Konu Konut olduğunu aktaran Akgün, “Bahçeşehir-Bahçekent “B yoğun talep alan bölgelerin başında. Burada projeler satışa çıkınca yoğun kuyruklar oluşuyor. Bu nedenle şirketler randevu sistemine geçmek zorunda kaldılar. ka Özellikle yatırımcılar bu bölgeden çok fazla daire aldı. Geçmiş dönemde Emlak Konut’tan bu şekilde daire alanlar alan çok fazla para kazandılar. Her projenin p neredeyse yarısını yatırımcılar alıyor. Emlak Konut şu anda yüksek fiyattan satışa çıkarınca bu oran eskiye göre azaldı” az dedi.

ÜÇ MAHALLEYE TALEP YÜKSEK

Esenler, Küçükçekmece ve Büyükçekmece ilçelerine yakın konumlanan, 11 mahalleden oluşan Başakşehir’in özellikle yabancı uyruklu kişiler tarafından yaşamak için tercih edildiğini söyleyen Endeksa Kurucu Ortak ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, bu nedenle ilçede hayata geçirilen konut projelerinin yüksek talep gördüğünü söyledi. Başakşehir’in mahallelerine bakıldığında ise satılık değer artışı en fazla olan mahallelerin Şahintepe, Altınşehir ve Güvercintepe olduğunu belirten Ögüt, “İBB’nin hazırladığı hasarlı binalar listesine bakıldığında ise bu mahallelerin en hasarlı binalar listesinde olduğu görülüyor. Başakşehir’de yıllık değer değişimi çok fazla olan mahallelerde değerin artmasını hem kentsel dönüşümü tamamlanmış yeni binalardaki artışa hem de kullanıcının dönüşüm için yatırım aracı olarak görmesine bağlamak mümkün” diye konuştu.

KANAL İSTANBUL İNŞAATI FİYATLARI DAHA DA YÜKSELTECEK

Yatırımların ve projelerin fazla olduğu Başakşehir’de fiyatların daha da artmasının beklendiğini ifade eden Görkem Ögüt, “Bunun yanında Avcılar ve Beylikdüzü gibi deprem açısından daha riskli bulunan ilçelerden konum olarak bu bölgelere daha yakın Başakşehir taraflarına talebin artması bekleniyor. Ayrıca gündemde olan Kanal İstanbul projesi inşaatına başlanılırsa taleplerin daha da artması beklenebilir” yorumunda bulundu.