Basel Komitesi kurumları kripto para birimlerine karşı uyardı

Yayınlama: 10.06.2021 13:58:00 Güncelleme: 10.06.2021 14:06:02

Basel Komitesi: Kripto para birimleri için en sert sermaye kuralları tutulmalı

Basel Komitesi kurumları kripto para birimlerine karşı uyardı

Global düzenleyici, kurumların bitcoin gibi kripto varlıklara karşı geleneksel hisse senetleri ve tahvillerin çok üzerinde sermaye tutması çağrısında bulundu.

Dünyanın en güçlü bankacılık standartlarını belirleyen Basel Komitesi'ne göre, küresel otoriteler hızla gelişen piyasayı düzenleme planlarını hızlandırırken, kripto para birimlerine maruz kalan bankalar, daha yüksek riskleri yansıtmak için en zorlu sermaye zorunluluğuyla yüzleşmeli.

Basel komitesi, bankaların yeni ortaya çıkan kripto endüstrisine maruziyetlerinin sınırlı olmasına rağmen, “kripto varlıklarının ve ilgili hizmetlerin büyümesinin finansal istikrar endişeleri ve bankaların karşı karşıya olduğu riskleri artırma potansiyeline sahip olduğunu” kabul etti.

Belirttiği riskler arasında piyasa ve kredi riski, dolandırıcılık, bilgisayar korsanlığı, kara para aklama ve terörün finansmanı riski yer alıyor.

Komite, para birimleri gibi geleneksel varlıklara sabitlenmiş kripto para birimleri olan stabilcoinlerin, her zaman tamamen ayrılmış olmaları durumunda mevcut kurallara da hak kazanacağını söyledi.

Basel komitesi, bankaların Bitcoin ve ethereum dahil olmak üzere diğer tüm kripto varlıklar için en katı standartlara uygun olarak yüzde 1.250'lik bir risk ağırlığı önerdi.

Bu, bankaların gerçekte karşı karşıya kaldıkları riske eşit sermaye tutmaları gerektiği anlamına gelir. Basel, Bitcoin'de 100 dolarlık bir riskin minimum 100 dolarlık bir sermaye gereksinimi ile sonuçlanacağını belirtti.