Bildiğimiz internet hız rekorunu ikiye katlayan test!

Yayınlama: 22.07.2021 16:57:00 Güncelleme: 22.07.2021 17:02:36

Japonlar yapmış. İnternet hızı en yüksek ülke sıralamaları yakın zamanda altüst olabilir. Çünkü bu deneme mevcut en yüksek internet hızını ikiye katladı

Bildiğimiz internet hız rekorunu ikiye katlayan test!
Japonya'da Bilgi ve İletişim Teknolojileri (NicT) Ulusal Enstitüsü mühendislerinden oluşan bir ekip, saniyede 178 Terabit (Tb / s) olan eski internet hızı dünya rekorunu tarihe gömdü. Hızı 319Tb/s'ye ulaşmayı başardılar ve aynı zamanda çok yüksek hızı uzun bir mesafe boyunca da korudular. Yaklaşık 1.865 mil yani 3.001km boyunca herhangi bir hız düşüşü yaşanmadı.

Tabii ki, bu kadar yüksek bir hızda, birkaç yeni mühendislik parçasının da rolü büyük. Kullanılan kablo, "552 PDM-16QAM, dalga boyu bölmeli çoklamalı kanallar" kullanan dört çekirdekli bir optik fiberdi. Mühendisler ayrıca "erbiyum ve tülyum katkılı fiber amplifikatörler ve dağıtılmış Raman amplifikasyonundan" yararlandı. 

Hızdaki büyük artış, mühendislik ekibinin ilk kez S, C ve L bant iletimini kullanmasından da kaynaklandı. Uzun mesafeli iletim için tipik olarak C ve L bantları kullanılır, ancak bu sefer S-bandı da kullanıldı. Diğer iyi haber ise, dağıtımını daha kolay ve daha ucuz hale getirmesi gereken mevcut ekipmanla çalışan dört çekirdekli optik fiber.

Yine de NICT'deki ekibin işi henüz bitmedi. Bulunacak daha fazla hız olduğuna ve mevcut iletim kapasitesinde daha fazla artış olduğuna inanıyorlar. Ayrıca "iletim menzilini okyanuslar arası mesafelere genişletmek" için yapılacaklar da olduğunu düşünüyorlar.