Bill ve Melinda Gates'in mal paylaşımı hiç de kolay olmayacak!

Yayınlama: 17.05.2021 17:39:00 Güncelleme: 17.05.2021 18:06:24

Bill Gates ve eşi Melinda Gates'in boşanması kuşkusuz son 100 yılın en büyük mal paylaşımlarından birini beraberinde getirecek. Fakat bu, böyle dile getirebildiğimiz kadar kolay olmayacak. Çünkü servetin bir de çok gizli yönetilen kısmının paylaşılması var

Bill ve Melinda Gates'in mal paylaşımı hiç de kolay olmayacak!
Bill Gates ve Melinda French Gates'in serveti, Fas'ın yıllık ekonomisinin büyüklüğünü aşıyor, Ford, Twitter ve Marriott International'ın toplam değerlerini aşıyor ve Harvard'a yapılan toplam bağışı ise üçe katlıyor. Boşanmada servetlerin nasıl paylaştırılacağını çok az kişi bilse de, bir şey açık: Serveti ikiye bölmek hiç de kolay olmayacak.

Bill Gates, 1975 yılında Paul Allen ile Microsoft'u kurduğunda insanlık tarihindeki en büyük servetlerden birini de inşa etti. Gates'in net servetinin 124 milyar dolardan fazla olduğu tahmin ediliyor ve bu servet gayrimenkulleri, halka açık şirket hisse senetleri ve nadir bulunan eserler gibi çeşitli varlıkları içeriyor.

Örneğin Bill Gates'in Four Seasons otel zincirinde büyük bir hissesi var. Buffalo Bill'in tarihi Wyoming çiftliği de dahil olmak üzere yüz binlerce dönümlük tarım arazisi ve çiftlik arazisi var. AutoNation ve Waste Management gibi şirketlerde milyarlarca dolarlık hisse var. Güney Kaliforniya'da bir sahil malikanesi var. Ve Leonardo da Vinci'nin paha biçilemeyen defterlerinden biri de onda.

Boşanma davalarında varlıklı müvekkilleri temsil eden avukat David Aronson, "Bu boşanma davasında yer alan para miktarı ve varlıkların çeşitliliği hayal gücünü şaşırtıyor. Bu boyuta yaklaşan boşanma vakaları bile tarihte nadiren olmuştur" diyor.

Yalnızca Amazon'un kurucusu Jeff Bezos ile şimdi eski eşi, romancı ve hayırsever MacKenzie Scott arasındaki 2019 tarhili boşanma daha büyüktü. Bay Bezos'un tahmini olarak 137 milyar dolarlık bir serveti vardı, ancak çoğunluğu Amazon hisselerinde bulunuyordu ve Bayan Scott, o sırada Amazon'un hisselerinin yüzde 4'ünü tutuyordu, ki bunların parasal karşılığı 36 milyar dolardı.

Ancak Bill ve Melinda Gates vakasına durum biraz daha çetrefilli. Çünkü Bill Gates, onlarca yıldır varlıklarını çeşitlendiriyor; Microsoft'un yalnızca yüzde 1,3'üne sahip. Bunun yerine, hisse senedi portföyü halka açık düzinelerce şirketin hisselerini içeriyor. The Land Report'a göre, ülkedeki tarım arazilerinin en büyük özel sahibi. Four Seasons'a ek olarak, diğer lüks otellerde ve özel jet sahiplerine hitap eden bir şirkette hissesi var. Emlak portföyü, ülkenin en büyük evlerinden birini ve birkaç binicilik tesisini içeriyor. Temiz enerji yatırım fonunda ve nükleer enerji start-up'larında hisseleri var.

Bill ve Melinda Gates Vakfı 50 milyar dolarlık bağışla Gates servetinin geri kalanından ayrı bir yerde duruyor. Bu bağış bütçesiyle dünyanın en büyük hayır kurumlarından biri ve küresel halk sağlığında benzersiz bir rol oynuyor. Bilindiği üzere bağış, vakıf ile bağışçı arasındaki bir güven ilişkisini içerir ve evlilik mirasının bir parçası olarak bölünemez, ancak bölünme tamamlandıktan sonra hayırseverlik katkılarının yine Melina ve Bill Gates üzerinden gerçekleşip gerçekleşmeyeceği yönündeki sorular devam edecek.

Bayan Gates'in boşanma belgelerine bakılırsa çiftin yerinde bir ayrılık anlaşması var, ancak ayrıntıları henüz açıklanmış değil. Anlaşmalı boşanma davalarında mahkeme, gayrimenkullerin, kişisel malların ve borçların bu sözleşmede belirtilen şartlara göre bölüştürülmesini ister. Konuyla ilgili bilgisi olan bir kişi, Bayan Gates'in avukatlarının 2019'dan beri bazı varlıkları ayırmak için bir plan üzerinde çalıştığını söylüyor.

Gates Boşanması üzerinde çalışmayan bazı boşanma avukatları ise bazı kişisel varlıklara değer biçmenin zor, ayrılması zor ve oldukça karmaşık olabileceğini söylüyor. Zenginliğin bir kısmı zaten bölünmüş durumda: Duyurudan kısa bir süre sonra, AutoNation, Canadian National Railway ve çifte ait iki Meksikalı şirketin 2.4 milyar dolarlık hissesi Bayan French Gates'e devredildi ve bu da onu kendi başına zaten bir milyarder yaptı.

Ayrıntılı bir liste bulmak ise daha zor.

Washington'daki Politika Çalışmaları Enstitüsü'nde kıdemli akademisyen ve "The Wealth Hoarders: How Millionaires Pay to How Millions Pay to Hide Trillions" kitabının yazarı Chuck Collins, "Boşanmalar aslında işlerin çatladığı ve ışığın parladığı zamanlardan biri" dedi. Ancak evlilik öncesi anlaşmaların ve uzlaşmaların mahremiyet için tasarlandığını da sözlerine ekliyor: “Evlilik sözleşmesinin bazı kısımları bile diğer aslında bunların ifşa edilmemesiyle ilgilidir” diyor. Bu anlaşmanın evlenmeden önce oluşturulduğu da bilinenler arasında.


ASIL MESELE GİZLİCE YÖNETİLEN SERVET

Hem Gates servetinin hem de Gates Vakfı bağışının merkezinde Cascade Investment adlı az bilinen bir varlık var. Washington, Kirkland'da bulunan ve Putnam Investments'ın eski tahvil fonu yöneticisi olan Michael Larson tarafından yönetilen Cascade, on yıllardır Bay Gates ve Bayan Gates'in hem bağışını hem de kişisel servetinin çoğunu yönetiyor.

Bill Gates, 1986 yılında şirketin yüzde 45'ine sahip olduğu ve o sırada 350 milyon dolar değerinde hisseye sahip olduğu ilk halka arzdan başlayarak Microsoft'taki hissesini azaltmaya başladı. Bugün, Forbes'a göre tahmini net değeri 124 milyar dolar veya araştırma şirketi Wealth-X'e göre 146 milyar dolar. Gates Vakfı'nın bağışları ve Gates'in kişisel serveti de dahil olmak üzere, Cascade, büyük olasılıkla, boyut olarak dünyanın en büyük hedge fonlarından bazılarına eşit veya ötesine geçen bu varlığı yönetiyor.

Bay Larson, Cascade'i takıntılı bir gizlilik seviyesinde çalıştırıyor ve firmanın işlemlerini kolayca Gates ailesine kadar izlenemeyecek şekilde gizlemek için büyük çaba gösteriyor. 1999'da Fortune dergisine verdiği bir röportajda , Bay Larson, Pasifik Kuzeybatı'sında jenerik bir isim olduğu için "Cascade" adını seçtiğini söyledi.


Bay Larson'ın servet yönetimi stratejisi, sağlam, düşük fiyatlı hisse senetleri bulmak için uzun vadeli bir yaklaşım olan değer yatırımına dayanıyor. Bu yaklaşım genellikle Bay Gates'in yakın arkadaşı olan Warren E. Buffett ile ilişkilendirilir. Bay Larson, hızlı büyüyen teknoloji hisse senetleri yerine tuğla ve harç şirketlerini satın almaya ve elde tutmaya odaklanıyor. (Bill Gates, teknoloji yatırımlarını kendi seçiyor ve bunları Cascade'in dışında tutuyor.)

Bu strateji, her ikisi de riskli bahisler yapmaktan ziyade servetin korunmasına odaklanma eğiliminde olan vakıflar ve aile serveti için karşılığını da alıyor.

Özel sermaye şirketi Elevation Partners'ın kurulmasına yardımcı olan ve geçmişte Bay Larson ile birlikte çalışan bir Silikon Vadisi yatırımcısı olan Roger McNamee, Larson için, "Mutlak takdir yetkisiyle on yıllardır mümkün olan en iyi sonucu verdi" diyor.

Larson, lüks otellere özel bir düşkünlüğe sahip ve en iyi mülklerin ekonomik durgunluklara ekonomik konaklama yerlerinden daha iyi dayandığını iddia ediyor. Cascade, biri Kanada, Whistler'daki biri ve Cambridge, Mass'taki Charles Oteli de dahil olmak üzere çeşitli Four Seasons otellerinin sahibi.

2007 yılında, Bill Gates, Four Seasons otel yönetimi şirketini Prince Alwaleed bin Talal ile 3,8 milyar dolara satın almak için bir araya geldi ve her biri yüzde 47,5 hisseye sahip oldu. Cascade, uzun vadede Four Seasons'a bağlı olduğunu söylemesine rağmen, son yıllarda Prens Alwaleed'in aile ofisi Cascade ve Kingdom Holding, yatırımlarının en azından bir kısmından çıkma fikriyle ilgili görüşmeler yaptılar ve hala da bu görüşmeler sürüyor.

2019'un sonlarında, Bill Gates ve Prens Alwaleed'in, 10 milyar dolarlık bir değerleme ile ilk halka arz olasılığını tartıştıkları söyleniyor. Son aylarda bir halka arz veya hisselerin birinin veya her ikisinin özel satışı fikrinin tekrar gündeme geldiği de söylenenler arasında.

Krallık yetkilileri henüz bir yorumda bulunmadı. Bir Cascade sözcüsü de yorum yapmayı reddetti.

Hayırseverliklerinin Geleceği

Bill Gates ve Melinda Gates, hayırseverlikte öylesine büyük bir rol oynadılar ki, Gates Vakfı'nın geleceği hakkındaki sorular, boşanma haberlerinin hemen ardından ortaya çıktı. Vakıf, yoksulluk ve hastalıkla mücadeleye yardımcı olmak için 135 ülkeye milyarlarca insana bağış gönderiyor. 2019 itibariyle dağıtılan bağış tutarı yaklaşık 55 milyar dolara ulaşmıştı. (2006 yılında, Warren Buffett, 31 milyar dolarlık servetini Gates Vakfı'na vaat ederek hibe dağıtımını büyük ölçüde artırdı.)

2008 yılında Microsoft'taki günlük operasyonlardan ayrıldığından beri, Gates zamanının çoğunu vakfa ayırdı. Ayrıca, iklim değişikliği ve diğer konularda çalışan şirketlere yatırım yapan Gates Ventures firmasını da yönetiyor. On yıllar boyunca, Bill Gates, Amerika Birleşik Devletleri hükümeti ile antitröst konusunda savaşan acımasız bir teknoloji yöneticisinin imajını küresel bir hayırsever olarak görülmesi için değiştirdi. Ve servetinin ölçeği ile hayırseverlik rolü arasındaki keskin karşıtlığın son derece farkında görünüyor. 

Bill ve Melinda Gates Vakfı 2000 yılında kuruldu. Bugün, ikisi eş başkan olarak görev yapıyor ve vakfın bu yapısının boşanma tamamlandıktan sonra da değişmeyeceği açıklandı.

Ancak Melinda Gates, son zamanlarda, cinsiyet eşitliği ve sosyal ilerlemeye odaklanan diğer grubu Pivotal Ventures'ın çalışmaları hakkında daha fazla bilgi aldı. Boşanma tamamlandığında emrinde ne kadar kaynak olacağı belirsizliğini koruyor, ancak kesin olan şu ki, Melinda Gates, hayırseverlik dünyasında büyük olasılıkla hala muazzam bir nüfuza sahip olacak.

Kaynak: New York Times