ZEYNEP AKTAŞ
Şubat ayında özel sektör tahvil, bono ve kira sertifikasından oluşan geniş bir yelpazede toplam 50,88 milyar TL tutarında borçlanma aracı ihraç edildi. 2023 yılında hisse senedinde gerçekleşen toplam halka arz büyüklüğü ise 79 milyar TL idi. Bir aylık borçlanma aracı ihracı, bir yıllık hisse halka arzının %64,4’üne denk geliyor.
Şubat ayı, özel sektörün finansal dinamikleri açısından dikkat çekici bir döneme işaret ediyor. Bir ay içinde, özel sektör borçlanma aracı ihracında 50,9 milyar TL'lik bir meblağa ulaşıldı. Bu rakam, hisse senetlerinde bir yıllık halka arz büyüklüğü olan 79 milyar TL’nin yüzde 64,4’ü seviyesinde. Gerçekleşen verinin altını dolduran detaylar ise şöyle…
ÖZEL SEKTÖR TAHVİL VE BONO PİYASASININ ŞUBAT KARNESİ
Şubat ayında ihraç edilen 165 özel sektör borçlanma aracında en büyük payı 16,3 milyar TL ile finansman bonoları alırken, onu özel sektör kira sertifikaları 12,6 milyar TL ile takip ediyor.
Özel sektör tahvilleri 10,8 milyar TL ile piyasanın önemli bir bölümünü kaplıyor. Kuponlu finansman bonoları ve varlığa dayalı menkul kıymetler de sırasıyla 9,7 milyar TL ve 1,1 milyar TL ile borçlanma araçları içerisinde yerlerini alıyorlar. Yapılandırılmış borçlanma araçları ise sadece 44 milyon TL oldu.
ÖZEL SEKTÖR BORÇLANMA SEÇENEKLERİNİ ARTIRIYOR
Finansmana erişimde yaşanan sıkıntılar, özel sektörün finansman yapısında çeşitliliği artırmayı zorunlu kılıyor. Borçlanma araçlarını geniş bir yelpazede kullanan özel sektör hareket alanını genişletmeye çalışıyor.
ÖZEL SEKTÖRÜN İHRAÇ/İTFA ORANI 2 OLDU
Şubat ayında 5,5 milyar TL tutarında itfa gerçekleştiren şirketler, 11,4 milyar TL ihraç gerçekleştirdi. İhraç/İtfa oranı ortalama 2 oldu. Sümer Varlık Yönetim, Ak Yatırım Menkul Değerler, Vestel, Huzur Faktoring’in ihraçları itfalarının 3 katı gerçekleşti.
Sümer Varlık Yönetimi 35 milyon TL itfa yaparken 120 milyon TL tutarında ihraç gerçekleştirdi. Kurum itfa tutarının 3,4 katı ihraç gerçekleştirdi.
Ak Yatırım Menkul Değerler 482,1 milyon TL ihraçta bulundu. İtfa tutarı ise 154,15 milyon TL olurken 3.1'lik oranla öne çıktı.
Vestel, 370 milyon TL ihraç gerçekleştirdi. Şirket aynı dönemde 120 milyon TL itfada bulunurken 3,1 katı borçlanmaya gitmiş oldu.
BORÇLANMA ORANI YÜZDE 63’E KADAR ÇIKTI
Finansman sıkıntısı çeken şirketler borçlanma oranını yüzde 63’e kadar çıkardı. Nurol Varlık Kiralama %63'lük dikkat çekici bir gelir oranı ile borçlandı.
Invest AZ Yatırım Menkul Değerler ve Consus Enerji de sırasıyla %53,01 ve %53,00'lük faiz oranları ile borçlandılar. Sümer Varlık Yönetim yüzde 51,50 ile borçlandı.
UZUN VADELİ BORÇLANANLAR
Uzun vadeli borçlanma süreleri, genellikle büyük ölçekli yatırım projeleri, genişleme planları ve piyasadaki olası dalgalanmalara karşı finansal koruma ihtiyacını gösterir. Bu durum, aynı zamanda şirketlerin gelecek finansal performanslarına ve piyasa şartlarına olan güvenlerini de ifade eder.
En uzun süre borçlananlar listesinde yer alan şirketler, 736 gün ile 387 gün arasında değişen vade süreleriyle borçlandılar. En uzun süre borçlanan 7 şirketin borçlanma vadesi ortalaması yaklaşık 610 gün olup, ortalamayı aşan 4 şirket ve borçlandıkları vade süreleri şu şekilde gerçekleşti: Şişe Cam 736 gün, Hedef Araç Kiralama 736 gün, Reysaş Lojistik 734 gün ve Enerjisa 728 gün.
EN DÜŞÜK MALİYETLE BORÇLANANLAR
En düşük maliyetle borçlananlar listesinde yer alan şirketler, %38 ile %43 arasında değişen maliyet oranlarıyla borçlandılar. Bu şirketlerin borçlanma oranları ortalaması yaklaşık %42 olup, ortalamayı aşan 2 şirket Vakıflar Bankası %38 ve Vakıf Varlık Kiralama %41 ile oldu.
YABANCI BORÇLANMA ARAÇLARI FONLARI TERCİH EDİLİYOR
Borçlanma araçları fonlarının getirileri, özellikle dış borçlanma ve yabancı borçlanma araçları fonlarındaki artışlarla dikkat çekiyor.
Dış Borçlanma (Eurobond) yatırımcılarına son bir yılda %86,26'lık bir getiri sağladı. Aynı zamanda, Yabancı Borçlanma Araçları Fonları, son bir yılda %78,87'lik bir getiri ile dikkat çekiyor. Kamu Borçlanma Araçları Fonları ise son bir yılda %21,74'lük bir getiriyle daha düşük bir performans sergiledi.
Dış borçlanma araçları fonları ve yabancı borçlanma aracı fonları yatırımcı tercihlerinde de öne çıkıyor. Dış Borçlanma (Eurobond) Araçları fonlarına yılbaşından bu yana yüzde 23,6 oranında yeni yatırımcı gelirken yabancı borçlanma araçları fonlarındaki yatırımcı sayısı artışı yüzde 13 oldu.
BORÇLANMA ARAÇLARI FONLARI 78,6 MİLYAR TL’YE ULAŞTI
Yıl başından bu yana Borçlanma Araçları Fonları, portföy değerinde %18,30'luk bir artışla 78,6 milyar TL'ye ulaşarak, yıllık bazda %49,29'luk bir getiri sağladı.
Kamu Borçlanma Araçları Fonları da %24,89'luk bir portföy değer artışıyla dikkat çekerken, özel Sektör Borçlanma Araçları Fonları %37,9 büyüdü.