Bireysel yatırımcı doları bu defa yüksekten sattı

Yayınlama: 23.03.2021 11:19:00 Güncelleme: 07.04.2021 10:16:44

Merkez Bankası Başkanı gündemiyle açılan piyasada yerli bireysel yatırımcı, altın ve dövizde sert yükselişi satış fırsatı olarak değerlendirdi

Bireysel yatırımcı doları bu defa yüksekten sattı
Anlık krizler genellikle kurumsal yatırımcıların fırsatı iyi değerlendirdiği, bireysel yatırımcıların ise trene genelde sonrada binerek zarar ettiği dönemler olarak dikkat çeker. Fakat görünüşe bakılırsa bu defa öyle olmadı. Pazar gecesi Asya piyasalarında doların 8.20'nin üzerinde açılmasının ardından pazartesi sabahı Türkiye piyasalarının açılmasıyla bireysel yatırımcı elindeki döviz ve altınları, yüksek fiyattan satmayı başardı. 
Bloomberg HT'den Sefer Yüksel'in haberine göre, Pazar akşamı Türkiye saati ile 20.45'te açılan Asya piyasalarında 8.50 TL'yi  görmesinin ardından pazartesi sabahı 8.20 TL'lerden açılan Dolar/TL, dün gün içinde en düşük 7.74 TL'ye kadar inmişti. Bloomberg HT'ye  konuşan dört üst düzey bankacı, piyasalarda sert dalgalanmaların  yaşandığı pazartesi günü yerlilerin altın ve dövizde yüksek miktarda satış yaptığını söyledi. Bankacılar, pazartesi gün toplamında yerlilerin altın ve döviz tarafında toplamda 5-6 milyar dolar civarında satış yaptığını söyledi.

YİĞİT BULUT: NİHAİ HEDEF FAİZİN YÜZDE 4.5 SEVİYESİNE İNMESİ
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut ise dün gerçekleşen satış miktarının 7.5 milyar dolar olduğunu ileri sürdü. A Haber'de konuşan Bulut, "Spekülasyon yapanlara, sermaye kısıtlaması gibi söylemlerle yayın yapanlara itiibar etmeyin, tamamı yalan ve iftiradır. Suç teşkil eder" dedi. Cumhurbaşkanı'nın hedefinin 2013 yılındaki faiz seviyeleri olduğunu söyleyen Yiğit Bulut (17 Mayıs 2013'te Merkez Bankası'nın bugün gösterge kabul edilen 1 hafta vadeli repo faizi yüzde 4.5 seviyesindeydi), her şeyin çok kısa sürede normalleşeceğini, rezervlerin kesinlikle ekside olmadığını, ekonomi gerçeğinden kopmadan faizi düşürmek gerektiğini, önemli olanın vatandaşın paraya düşük maliyetle ulaşması olduğunu söyledi.

Yiğit Bulut, "Sayın Merkez Bankası Başkanı'mızdan da aldığım bilgi, bir kere daha doğrulattım, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı sıfatı ile söylüyorum bütün piyasa bunu bilsin; herhangi bir olağanüstü adım-hareket olmadı, olmayacak. Bu bağlamda yapılan bütün spekülasyonlar tamamen yalan üzerine kurulmuştur. Kesinlikle Merkez Bankası'nın olağanüstü bir toplantı ile herhangi bir müdahalesi, olağan dışı bir kararı söz konusu değildir. " dedi.
Bulut, "Serbest  piyasa koşullarından sayın Cumhurbaşkanımız belediye başkanlığından itibaren ortaya koyduğu tavırla asla taviz verilmeyeceğini her zaman söyledi" dedi.