Birleşmiş Milletler de merkez bankalarını uyardı!

Yayınlama: 04.10.2022 12:52:00 Güncelleme: 04.10.2022 16:50:02

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı raporunda, "Merkez bankalarının faiz oranlarını yükselterek fiyat baskılarını düşürebileceği fikri, tedbirsiz bir kumardır" denildi

Birleşmiş Milletler de merkez bankalarını uyardı!
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) dün para politikaları nedeniyle küresel resesyon görülmesi riskinin özellikle gelişmekte olan ülkeler için ciddi sonuçları olacağı yönünde uyardı.

UNCTAD'ın dün yıllık raporu ile birlikte yayımladığı açıklamada "Para politikasında aşırı sıkılaşmaya gitmek durgunluk ve ekonomide istikrarsızlık görülecek bir döneme neden olabilir" ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, "(Merkez bankalarının) resesyona sebep olmadan faiz oranlarını yükselterek fiyat baskılarını düşürebileceği fikri, raporun da ortaya koyduğu üzere, tedbirsiz bir kumardır" denildi.

Raporda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gerçekleştirdiği artırımlar da dahil olmak üzere, daha yüksek faiz oranlarının, halihazırda yüksek özel ve kamu borçlarına sahip, gelişmekte olan ülkeler üzerinde daha şiddetli bir etkiye sahip olacağı belirtildi. Raporda "Gelişmekte olan ülkelerde geniş kapsamlı borç krizi görülmesi olasılığı oldukça gerçek" ifadesi yer aldı.

UNCTAD, 2022 için büyüme tahminlerini de aşağı yönlü revize ederek Mart'ta açıklanan yüzde 2.6 seviyesinden yüzde 2.5'e indirdi. 2023'te ise yüzde 2.2 büyüme bekliyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) da geçen ay bazı ülkelerin gelecek yıl resesyona girebileceğini söylemiş ve büyüme tahminleri aşağı çekmişti.