BIS’ten merkez bankalarının dijital para girişimlerini destekleyen açıklama

Yayınlama: 24.06.2021 12:16:00 Güncelleme: 24.06.2021 12:18:38

Doğru ele alındığı takdirde CBDC'lerin son derece verimli yeni bir dijital ödeme sisteminin omurgasını oluşturabileceği belirtiliyor

BIS’ten merkez bankalarının dijital para girişimlerini destekleyen açıklama
Uluslararası Ödemeler Bankası’ndan (BIS) merkez bankalarının dijital para (CBDC) çıkarma girişimlerini destekleyen bir açıklama geldi. 
Dünya genelindeki merkez bankalarının önemli bir bölümünü temsil eden ve bu bankaların yürüttüğü dijital para birimi çalışmalarını koordine eden BIS, merkez bankası dijital paralarının finans sektörünün modernizasyonu ve paranın kontrolünün Big Tech’in eline geçmesinin engellenmesi için gerekli olduğunu açıkladı. 
BIS Araştırma Bölüm Başkanı Hyun Song Shin, CBDC'lerin zamanının geldiğini BIS’in yaptığı çeşitli anketlerden görebildiklerini belirterek, “Doğru ele alındığı takdirde, CBDC'ler son derece verimli yeni bir dijital ödeme sisteminin omurgasını oluşturabilir." dedi.
Diğer taraftan BIS, pandemi sonrası küresel ekonominin gündeminde daha çok yer tutan kripto paralara ilişkin olarak kısa süre önce bir açıklama daha yaptı. BIS
bu açıklamasında bitcoin ve kripto para birimlerine yönelik sert eleştiriler ortaya koayarak bunların “paradan ziyade spekülatif varlıklar” olduğunu ve birçok durumda kara para aklama ve mali suçları kolaylaştırmak için kullanıldığını belirtmişti.