Bitcoin iğneyi 30 bin doların üzerine attı!

Yayınlama: 28.10.2023 12:25:00 Güncelleme: 28.10.2023 12:26:28

Bitcoin’de ayı sezonun kapanabileceğine dair ilk fragman geldi. Hafta başında ilk yukarı yönlü hareketinde yüzde dokuzun üzerinde primlenen Bitcoin, 35 bin doları gördü. Kriptonun bir sonraki durağında yukarı yönlü beklentileri hangi seviyeler takip edecek? Kötü senaryolar, kısa, orta ve uzun vadeli hedefler, alış-satış seviyeleri…

Bitcoin iğneyi 30 bin doların üzerine attı!

BERFİN ÇİPA

Geçtiğimiz hafta yalanlanan Bitcoin ETF onayı haberinde ilk yukarı yönlü hareketlerini test eden Bitcoin, bu hafta ABD Menkul Kıymetler Borsa Komisyonu (SEC)’ndan gelen akışlar sonrası 35 bin 737 dolara kadar artarak 17 ayın zirvesine imza attı. SEC’in ETF onayına yakın olduğuna ilişkin beklentiler pozitif etki yaratsa da Bitcoin’de uzun soluklu yükseliş trendinin gerçekleşmesi için Fed’in faiz artırıp artırmayacağı, Bitcoin yarılanması, regülasyon kararları ve jeopolitik riskler hala zihinlerde soru işareti yaratıyor.

NEGATİF SENARYO: 28 BİN DOLAR

Gate Türkiye Araştırma Müdürü Sevcan Dedeoğlu: BTC’deki ralli, BlackRock’ın spot Bitcoin ETF’inin (iShares Bitcoin Trust) kodunun IBTC olarak DTCC’de (ABD’de Nasdaq Borsası için takas işlemlerini gerçekleştiren kurum) isim olarak listelenmesiyle başladı. Asya seansında Bitcoin en yüksek 35 bin doların üzerine kadar yükseldi. Bu seviyelerde kalıcı olmayarak 34 bin dolar civarında dengelendiğini görüyoruz. Haberin etkisiyle piyasa Bitcoin Spot ETF’in onaylanması kesin gözüyle bakıyor. Global tarafta ise bu haber arkasına güzel bir rüzgârı almış oldu. ABD tahvil faizlerinde geri çekilme ve dolar endeksinde gevşeme olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla risk iştahının yükseldiği bir dönemde gelen haber akışı spekülasyonu arttırdı. Şu anda piyasada kurumsalların alım yaptığını görebiliriz. Fiyat için 32.000 dolar seviyesi yatay banda geçiş, 28.000 dolar seviyesi ise negatif senaryoya geçiş seviyesi olarak not edilmelidir. 32.000 dolar seviyesinin altına sarkmadıkça trend yukarı yönlü hareket etmeye devam edecek. Yukarı yönlü hedeflerde ise 38.500; 42,800; 46,600 dolar seviyeleri takip edilecek.

“UZUN VADELİ TREND İÇİN KURUMSAL YATIRIMCI GELMELİ”

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan: İki gelişme bu yükselişi tetikledi. Bir tanesi Grayscale fon davası… Bir süredir ETF’e yönelik, yargının daha sıcak baktığını görmüştük; bu pozitif bakış kesinleşti diyebiliriz. Diğer bir konu da BlackRock’ın ETF’ine yönelik çıkan bir haberdi. DTCC’de takasa mevzu olabilecek noktaya gelmiş olduğunun açıklanması takasa zaten konu olacaksa işleme de konu olacaktır beklentisini tetikledi. Dolayısıyla bunlarla beraber sert bir yukarı hareket gördük. Cüzdan hacklenme gibi tedirginliği olan insanların Bitcoin almasının önünü açan bir gelişme o açıdan elbette olumlu ama Bitcoin’in problemi hâlâ kendisini nasıl konumlandıracağını netleştirmemesi…

Diğer varlık sınıfları arasındaki kendine özgü yeri neresidir sorusunun cevabı daha tam alınmadığı sürece bu tip patlayıcı ralliler bir süre devam eder. Ancak geçmişte gördüğümüz uzun vadeli trende dönüşmesi için daha legal sorunların çözülüp kurumsal yatırımcıların gelmesi gerekir.

“YARILANMA ÖNCESİ 65 BİN DOLARIN ÜZERİNDE FİYATLAMA BEKLİYORUM”

Kripto Para Uzmanı Ozan Kara: Bitcoin spot ETF dönüşümü ve başvurularının artık onaylanma aşamasına gelmesi bu yükselişi tetikledi. Peki, bu neden önemli? Aslında spot Bitcoin ETF almakla, merkezi borsa olan Coinbase’den Bitcoin almak arasında bir fark yok. Çünkü bu ETF için başvuruda bulunan kuruluşlar Bitcoin’lerini Coinbase’de tutacaklar. Konun bu kadar önemli olmasının asıl nedeni, kripto paraların uzun yıllardır verdiği hukuk savaşı. SEC bu savaşı kaybediyor. Kripto paralar varlıklarını regülatörler önünde kanıtlamak üzere. Diğer bir neden ise kurumsalların artık Bitcoin’i daha rahat alabilecek olması. Çünkü fonlar, yatırım kuruluşları merkezi bir borsadan kripto alıp bunu tutması ile, ETF alması arasında ciddi bir fark var. Bu da piyasaya yeni para girişi yaratacağı beklentisi ile fiyatı yukarı hareket ettiriyor.

Yatırımcıların en çok takip etmesi gereken şey spot ETF’in alım hacimleri olacaktır. Fiyat hareketinin iki kademeleri olmasını bekliyorum. Öncelikli fiyatlama bizi 40 bin dolara taşıyacak olan hali hazırdaki kripto para yatırımcıları. Bu seviyeden sonra kurumsalın ETF ilgisi takip edilmeli. İlgi olursa parasal sıkılaşmaya rağmen Bitcoin’de yeni zirveler görebiliriz. Çünkü BTC’nin piyasa değeri 500 milyarın biraz üzerinde, bu çoğu şirketin değerinin altında. 2024 için yarılanma öncesi 65 bin doların üzerinde fiyatlama bekliyorum.

“BITCOIN’IN ADI TAM KONULANA KADAR FİYATTAKİ DALGALANMALAR DEVAM EDECEK”

WEB 3 Derneği Kurucusu Buğra Ayan: Bitcoin ile ilgili ana problem içsel değerinin nerede konumlanacağını piyasaların tam anlayamaması. Eğer onu dijital altın olarak konumlandıracaksak, savaş gibi birçok durumda değerinin artması gerekiyor. Fakat onu yeni nesil bir teknoloji hissesi olarak konumlandıracaksak tam tersine gerginliklerde insanlar risk almaktan kaçıp değeri düşebiliyor. Bitcoin'in içsel değeri tam olarak yerini bulana kadar fiyattaki dalgalanmalar devam edecek. Fakat yıldan yıla bu dalgalanmanın azalmasının sebebi aslında içsel değerinin çeşitli kullanım senaryoları ile gerçekleşmesi. Bu açıdan baktığımızda belki de Bitcoin dijital altın gibi konumlanırken, altcoinler yeni nesil teknoloji hissesi olarak da konumlanabilir. Çünkü Bitcoin'i esas kılan merkeziyetsiz ve güvenliği yüksek olması olurken birçok altcoini farklı kılan kullanım senaryoları ve üzerlerinde geliştirilen uygulamalar. Sır içsel değerin tam olarak nerede durulacağı ile ilgili. Bitcoin büyüyen bir çocuk gibi ve gün geçtikçe daha sakinleşiyor. Bu çocuk kahramanlık yaptığında adı tam olarak konulacak, yani içsel değeri. O kahramanlık insanoğluna "Biz bu olmadan önce nasıl yapıyorduk." dedirten bir şey olacak. Hepimiz o günü bekliyoruz.

“30 BİNİN ÜZERİNDE KALICI OLUR DEMEK ŞU AN İÇİN İDDİALI”

Kripto Teknik Kurucusu Altuğ İşler: 30 binin üzerinde kalır demek şu an için iddialı olur. Riskli varlıklar için şu an doğru bir yatırım ortamı yok. Ancak kripto para piyasaları nev’i şahsına münhasır davranıyor. Normal şartlarda olması gereken kriptoların genel gidişata ayak uydurup biraz daha kırmızı gitmesiydi. Kripto biraz daha manipülasyona ve spekülasyona açık küçük bir piyasa olduğu için şimdi böyle bir yükseliş başladı. Amerikan 10 yıllıkları düşmeye başladı, dolar endeksi düşmeye başladı bunların da etkisi var, elbette. Yani sadece ETF başlığı değil; ‘para riskli varlıklara kayabilir’ algısı da bu yükselişte etkili oldu. Faiz artırımının devam edeceğini tahmin ediyorum, o nedenle ‘buradan 50 bini kırar geçer, 100 bine gider’ demek için henüz çok erken. Benim beklentim 2024’te 50 bin dolarların geçilmesi ve rallinin başlaması; pozisyonumu buna göre aldım. Bu senaryonun gerçekleşmesi için ETF onayı, Bitcoin yarılanması, faizlerin indirilmesinden ziyade artık faiz artırılmayacağının sözlü iletişiminin yapılması gerekiyor. Ben bugünlerin fragman olduğunu düşünüyorum. Şu an piyasa sığ, hacim düşük olduğu için ilk alım dalgası geldiğinde bir anda yükseliş gördük. Piyasa oturmaya başladığında bu hız kesilecek.

Kripto paralar riskli varlıklar arasında altın gibi parladığı bir dönemdeyiz. Kriptoların ayı ve boğa döngüleri oluyor. Şu an ayı sezonunu kapattık ve geçişteyiz desek yerinde olabilir. Pek çok yatırımcı boğada yüksek fiyattan alım yapacak. Bu nedenle en azından riski minimize etmek için belli bir sepet yapacak olanlar, ortalama düşürecek olanlar bu işi çok geçe kalmadan yapmalı.

Önümüzdeki destek seviyeleri tekrar 30 bin doların altına gelmesi ana destek seviyemiz ise 200 günlük ortalamanın geçtiği 28 bin dolar. Bitcoin 28 bin doların altına gitmediği sürece muhtemelen bu seneyi 35 bin 40 bin dolar aralığında kapatabiliriz.

“48 BİN DOLARI GÖRÜRSEK AYI SEZONU BİTTİ DEMEKTİR”

Kripto Para Fenomeni Lord of Crypto: Buradaki itici güç şüphesiz spot ETF beklentisi. Şu an herkes bu beklentiyi satın alıyor. 28.800 ve özellikle de 33 binin üzeri benim için pozitif kalmam için önemli bölgeler. Özellikle 33 binin üzerinde haftayı kapatırsak burada kalıcılık hatta güzel bir yeni yükseliş trendi bekliyorum. Burada kalıcılık olduğunda ise analizlerime göre ilk hedef 48 bin dolar ki zaten bu olursa ayı sezonu bitti demektir.

Orta uzun vade hedeflerime gelirsek; 48 dolar orta vadedeki beklentim. Uzun vadede ise halving sonrası yeni tüm zamanların zirvesi, ardından da boğada geleceğimiz 200-250 bin dolar seviyeleri bence sürpriz olmaz.

“DÜŞÜŞE KARŞI DİKKATLİ OLMAK LAZIM”

Ekonomist Erkan Öz: İki sebebi var. Birincisi Orta Doğu’daki gelişmelerle bir korku faktörü oluştu piyasalarda. Korku ile para üretimi sınırlı varlıklara doğru kaydı. Başta altın ve gümüş olmak üzere… Bitcoin de altın gibi sınırlı bir üretimi olan varlık olduğu için bir etkisi oldu. Aynı zamanda Bitcoin’de Nisan’da bir ödül yarılanması olacak. Genelde yarılanma öncesinde bir yükseliş ardından da bir düşüş meydana gelir. Onun da yavaş yavaş zamanı geliyordu. Bu ikisi birleşince böyle bir durum ortaya çıktı.

Aslında geçmişe baktığımızda bu tip bir yükselişin birkaç hafta sürmesi gerekiyor kasım ayının içine doğru. 30 binin üzerinde kalırsa yükselişin devam edeceğini söyleyebiliriz. Kasım içinde ara zirve yapıp oradan da düşüş olabilir. Takip edeceğiz. Her zaman eski olaylar aynen kendini tekrar edecek diye bir şey de yok.

Halving öncesi yaşanan bu tip yükselişlerin daha sonra geri dönüşü oluyor. Bir düşüşe karşı dikkatli olmak lazım. Hele de yükseliş hızlı olursa ki şuan hızlı oluyor, bunun geri dönüşü olabilir. Ayrıca savaş haberleri gündemi fazla meşgul etmemeye başlarsa o da altın, gümüş hem de Bitcoin’i aşağı doğru çekebilir.

Bitcoin’de asıl yükselişlerin görülebilmesi için hem Fed’in faizleri düşürmeye başlaması hem de yeniden büyük oranda para basılması gerektiğini düşünüyorum.

“28 BİN DOLAR SÜRPRİZ OLMAZ AMA DAHA AŞAĞISINI BEKLEMİYORUM”

Kripto Teknik Kurucusu Oytun Es: Son süreçte Bitcoin’in fiyatını yukarı yönlü etkileyecek çok konu başlığı var. En önemli etkileri üç parçaya ayırabiliriz. Bunlardan bir tanesi malum ETF’ler… Özellikle BlackRock’ın başvurusu ciddi anlamda beklenti oluşturdu. Çünkü BlackRock şirketinin ETF başvuru kabul oranı yüzde 99. Bu adımın ardından heyecan oluşması anlaşılabilir bir durum çünkü Bitcoin ETF başvurusu 6 yıllık bir hikâye. Bunun fiyata etkisini kestirebilmek için altının ETF kabul takvimine bakmak gerekiyor. Ons altında da spot ETF’ler kabul olduktan sonra yukarı yönlü ne kadar sert hareketler olduğunu grafiklerde görebiliyoruz. Bitcoin’de de muhtemelen yukarı yönlü benzer hareketler görmemiz çok mümkün. Boğa rallisinin işaret fişekçisi ETF’ler olabilir. İkinci hikâye maalesef savaş konusu… Savaşın bölgesel bir hal alma riski var. Piyasada beklentiler satın alınıyor. Bitcoin pandemi ve Ukrayna savaşında gördüğümüz üzere krizlerden besleniyor. Bu yönüyle altınla doğru körele ettiği için de bir bakıma Bitcoin de acaba güvenli liman mı? Algısı yavaş yavaş oluşmaya başladı bence bu çok önemli. Üçüncü olarak Bitcoin yarılanması… İçeriye kurumsal yatırım girmeden evvel Bitcoin yalnızca ödül yarılanması ile fiyat döngüleri yaşıyordu. Tabii her geçen halving etkisi biraz daha azalıyor çünkü madencilere verilen ödüller de azalıyor. Bu da piyasaya arzın etkisini düşürüyor. Öte yandan 2024 içerisinde Fed’in faiz artış sürecinin duracağını ve faiz indirimlerini de bekliyoruz. Bütün bu sebepleri yan yana koyunca fiyatın yukarı gitmesi çok mantıksız değil.

Bitcoin’in 28 bin dolar fiyatı bir hafta önceki fiyatı… Bitcoin zamana yayarak değil sert bir yükseliş yaptı. Böylece bazı kademe boşlukları oluştu. İlk sahte ETF haberi geldiğinde Bitcoin zaten 28 bin dolar baremindeydi. Kısa vadede konuşacaksak Bitcoin’in 200 günlük ortalaması 28 bin doların üzerinde, 200 günlük ortalama trend belirleyicidir. Bu yönüyle bakıldığında Bitcoin’in 28 bin dolara gerilemesi şaşırtıcı olmaz çünkü çok sert yükseldi. Ancak 28 bin doların aşağısına inmesini beklemem.

Bitcoin ve kripto paralarda bir gecede bir haftada para kazanma ile ilgili düşünceyle yatırım yaparsanız mağduriyetler yaşayabilirsiniz. Bu bağlamda baktığınızda biraz uzun vadeli yatırım yapmakta fayda var. 2024 yılında ben bir boğa koşusu bekliyorum. Benim beklentim Bitcoin tarafında 120 bin dolar ile 140 bin dolar arası. Bu fiyatlamayı 2024 son çeyreği veya 2025 ilk çeyrek gibi bekliyorum. Bu kadar yüksek bir fiyat beklentisi varken biraz uzun vadeli bakmakta fayda var. Hedeflenen seviyeler gelirse şuan yükseldiği fiyat bile Bitcoin için ucuz kalıyor.