Kripto paraları yine Çin çarptı!

Yayınlama: 21.06.2021 11:03:00 Güncelleme: 21.06.2021 11:27:54

Çin yine kripto para yasağı getirdi, aynı beklentiye kripto paralara defalardır aynı tepkiyi verdi. Peki bu mümkün mü? Aynı beklenti her seferinde düşüşe neden olur mu? Yoksa işin içinde başka bir iş mi var?

Kripto paraları yine Çin çarptı!
Bitcoin'in tekrar boğa koşusuna başlayacağı dirençler tartışılırken bir anda ayı piyasasına dönmemesi için hangi direncin üzerinde kalması gerektiği konuşulur oldu. Ve bunların hepsi sadece hafta sonu ve bu haftanın ilk işlem gününde gerçekleşti. Peki sebep? Çin'den kripto paraya yönelik yeni bir yasak haberi. Haber yeni mi? Yasak açıklamasını yapan yeni de olsa Çin'in kripto para yasağı en azından onlarca kez gerçekleşmiş bir eylem. Fakat Bitcoin başta olmak üzere tüm altcoinlerin kırmızıya dönen ekranı piyasanın her seferinde reaksiyon göstermesine neden oluyor. Peki bu nasıl olabilir? Yatırım piyasalarında zaten satın alınmış bir beklenti her tekrarlandığında yeniden ve yeniden nasıl olur da kripto para fiyatları üzerinde bu kadar etkili olabilir?
Belki de borsalar tarihinden biraz ders almak gerek. Hisse senedi piyasalarında da aslında piyasanın sahibi her zaman büyük uluslararası aracı kurumlar ve yatırım bankalarıdır. Yani yüklü malı ve nakdi elinde tutan piyasalardaki dalgalanma marjını istediği gibi yönlendirir. İşte bu dönemlerde de ne teknik analizin bir anlamı kalır ne de temel analizin. Yapılması gereken analiz tamamen psikolojik analizdir. 
Bugün Bitcoin 32 bin 394 dolar seviyesinde gelen hafif (muhtemelen küçük yatırımcı) alımlarıyla, kendine destek bulmaya çalışıyor. Ki 32 bin dolar ve altında da 29 bin dolar seviyesi eğer hala teknik analizin bir kıymeti olduğuna inanıyorsanız önemli destek seviyeleri. Ether ise 1976 doları test ettikten sonra 2 bin dolar kritik seviyesinin üzerinde kalma mücadelesi veriyor. Bu seviyelerin aşağıya kırılması ayı piyasasına dönüş olarak kabul ediliyor.

Fakat sorulması gereken soru belki de şu: Balina koşusu ne diyor? Yatırım piyasalarını sembolize eden Ayı ve Boğa, kripto paralar gibi madencilerin ve yüklü kripto para portföyüne sahip, ellerinde de piyasaları etkileyebilecek ölçüde nakdi olan yatırımcıların hakimiyetinin yüksek olduğu piyasalarda sadece bu Balina'ların yeminden öteye geçemeyecek semboller.

Şimdi asıl bilinmeyen, her ne kadar şeffaf bir piyasa olduğu kabul edilse de belki de en şeffaf olmayan kısmı olan Balina pozisyonları (hemn nakit hem de kripto para alım yerleri) ve maliyetleri konusu. Bu bilgiler olmadan da söylenebilecek tek şey, Bitcoin'de beklenen boğa koşusunun, ancak Balinalar tarafından uygun görüldüğü seviyelerde başlayacağı. Fakat bazı ünlü kripto para analistleri bu yılın sonuna kadar Bitcoin için halen 100 bin doların üstünü telaffuz etmeye devam ediyor. Ne kadar inandırıcı tartışılır. Yine de şu kesin ki Balina denilen piyasa hakimleri, herkesin umudunu kaybettiği noktada alıma geçecek ve eğer bir yukarı ralli yaşanacaksa da bu piyasa piskolojisinin dibe vurduğu noktada yaşanacak. Çünkü paranın psikolojisi her zaman aynıdır. Herkesin beklediği anlarda gerçekleşen ralliler her zaman piyasaya yeni gireceklere mal aldırmak içindir, hiç kimsenin beklemediği andaki ralliler ise büyük yatırımcıların çoktan malı almaya başladığı seviyelerde gerçekleşir. 

Bugün benzer şekilde, çoğu büyük altcoin düşüş bölgesinde işlem görüyor. XRP/USD 0,800 doların üzerinde kalamadı ve hatta 0,688 doları test etti.

ANLIK KRİPTO PARA FİYATLARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ