Bitcoin ve Ethereum’da 2024 senaryoları

Yayınlama: 30.12.2023 11:25:00 Güncelleme: 30.12.2023 11:26:00

Bitcoin ve Ethereum’da 2024 senaryoları

BERFİN ÇİPA

Kripto para piyasalarında 2023; Fed’in faiz artırımları, Bitcoin Spot ETF başvuru haberleri, jeopolitik gerginlikler ve güvenlik endişeleri gibi uzun bir listenin etkileriyle geçti. Bu çalkantılı yıla rağmen Bitcoin’in yılı yüzde 170’lik bir değerle kapatıyor olması ise yatırımcının gözünde artı puan kazanmasına sebep oldu. Ayakta kalan Bitcoin ve Ethereum için 2024 nasıl geçecek? Uzmanlara sorduk…

Bitcoin ve Ethereum birçok yatırımcı için hâlâ hızlı para kazanmanın en geçerli yolu. Ve bu ilk yatırımcıların bazıları kripto zenginleri arasına katılmayı başarırken, çok daha fazlası fiyat hareketlerini tahmin etmeye çalışırken binlerce hatta milyonlarca dolar kaybetti. Her iki kripto da gökyüzünün sınır haline gelebildiği, bazıları aşırı birçok fiyat tahminine konu oldu.

FTX iflasıyla zor geçen 2022 yerini, sektörü sarsan bir dizi düzenlemeye rağmen Bitcoin ve Ethereum’un hala yükselebilmesinin yarattığı yaygın bir şaşkınlıkla dolu 2023’e devretti. Ve nihayet sıra kripto yatırımcısının uzun zamandır beklediği 2024’e geldi. Bitcoin'in fiyat geçmişine damgasını vuran yarılanmanın, 2024'ün başlarında veya ortalarında gerçekleşmesi bekleniyor. Yarılanmanın kripto piyasaları yükselişi için katalizör olabileceği düşünülüyor.

ABD Merkez Bankası Fed’in sıkı para politikası her ne kadar kripto para piyasasında baskı kursa da Bitcoin yılı yaklaşık yüzde 170 değer kazanarak kapatmaya hazırlanıyor. Yılın sonlarına doğru Bitcoin ETF başvurusu haberleri kripto para piyasalarına can suyu oldu. Fed’in de faiz indirim sürecini önümüzdeki yıl başlatacağına ilişkin beklenti ve ETF onayına kesin gözüyle bakılıyor olması 2024’e dair umutlu yeşertti. Kripto Masası’nda bu hafta Bitcoin ve Ethereum’a ilişkin beklentileri ve bir sonraki yıl piyasaya yön verecek trende ilişkin öngörüleri uzmanlarla masaya yatırdık.

“2023 BITCOIN İÇİN VERİMLİ BİR YILDI”

WOFDEX Araştırma Direktörü 2023’ü şu sözlerle değerlendirirken; “2023 Bitcoin için nispeten verimli bir yıl oldu. 2022’de yaşanan sert gerileme sonrası 15.500 seviyelerini test eden lider kripto para birimi, 2023’ün ilk günlerinden itibaren yükseliş sinyalleri vermeye başladı. Önceki yıl yaşadığı kayıpları tamamen silemese de yıl içerisinde yüzde 170’in üzerinde değer kazandı. Bu yükseliş hikâyesi ise piyasa oyuncularının dikkatini çektiği gibi dünya genelinde finansal otoritelerin ve politika yapıcıların sistemle ilgili irili ufaklı pek çok aksiyon almasına sebep oldu. Yükseliş hikâyesine baktığımızda en hızlı ivme kazandığı dönemin Bitcoin ETF haberleri ve Fed’in faiz indirimine odaklanacağı hikâyesiyle doğru orantılı olduğu görülüyor.”

2024 beklentisi için; “Ocak ayında SEC, Bitcoin ETF’leriyle ilgili kararlarını bildirmeye başlayacak. Bitcoin ETF’lerinin onaylanması halinde likidite artışının yaşanması, fiyat istikrarının bir nebze de olsa sağlanması, kurumsal ilginin artması ve regülasyon sürecinin tetiklenmesiyle güvenin artması bekleniyor. Böylelikle orta-uzun vade için fiyatlardaki pozitif eğilimin devam edeceğini söylememiz mümkün. Diğer yandan, özellikle ilk çeyrekten sonra Fed faiz indirimine giderse faiz artırım döngüsünün fiyatlaması sona erer. Bu, ABD hisse senedi piyasasıyla doğru orantılı olarak Bitcoin’de de yükselişin devam etmesi anlamına gelecektir. Son olarak, 2024 yılının Mayıs ayında gerçekleşmesi beklenen BTC yarılanma süreciyle dolaşıma sokulacak olan BTC sayısı yarı yarıya düşecek (3,125 adet). Bu durumda, dolaşıma yüzde 50 daha az Bitcoin girecek. Yarılanmaya kadar yatırımcı bu beklentiyi fiyatlayacaktır. Yarılanma sonrası ise kâr realizasyonu aşaması yaşanabilir, ancak yine orta-uzun vadede arz kısıtı yaşanacağından dolayı değişkenler sabitken fiyatın yukarı yönlü hareket etmesini bekleriz. Durumu terse çevirecek bir haber akışında yatırımcı dikkatli olmalı ve riskini iyi dengelemeli. “Savaş, enflasyon, dolara olan talebin düzeyi, riskli varlıklara olan eğilimdeki farklılıklar” gibi konular fiyatları etkileyecek önemli diğer başlıklar olarak sıralanabilir” dedi.

“BITCOIN ETF SONRASI DÜĞÜMLER ÇÖZÜLECEK”

Kripto Para Uzmanı Ozan Kara 2023 yılına ilişkin finansal enstrümanların getirilerini aktararak karşılaştırma yaptı ve “2022 yılındaki düşüş trendi FTX’in batışı ile dip yapmıştı. Bu düşüşün yılın son aylarına denk gelmesi ile 2023 yılında, kripto paraların yılı çok iyi getiriler ile kapatmasını sağladı. Ancak rakamsal olarak iyi geçen yıl kripto para yatırımcılarını tatmin etmedi. Bitcoin sene başından beri yüzde 160’ın üzerinde, Ethereum %98’in üzerinde yükselerek, yüzde 45 yükselen Nasdaq borsasını, yüzde 12 yükselen altını geride bıraktı. Baz etkisi etkili de olsa bu getiriler bizi kripto paralarda boğa sezonunda hissini yaşatmadı. Bunun nedeni 2020-21 yıllarında yaşadığımız x100 x10 altcoin ataklarının sayısının az olması. Bitcoin piyasa dominansı 2023 yılında yüzde 23 arttı. Bu veri 2023 yılının bu getirilere rağmen neden boğa sezonu hissi yaratmadığını göstermekte. 2023’e damga vuran özellikle yılın sonlarında yükselişe geçen iki coini de belirtmek lazım: Solana ve AVAX. SOL son 3 ayda yüzde 472 yükselerek en değerli ilk 5 coinden biri oldu. AVAX yüzde 410 yükselerek en değerli ilk 10 coinden biri oldu. Piyasa değeri bu kadar yüksek coinlerin bu getirileri vermesi piyasadaki canlılığı göstermekte. Ama hacimsizliğin devam ettiğini belirtmekte fayda var” dedi.

Kara, 2024’ün kritik olaylarından biri olan ETF başvuru onaylarına atıfta bulunarak; “2024 yılında spot Bitcoin ETF onayı sonrası düğümlerin çözülmeye başladığını göreceğiz. Spot Bitcoin ETF onayından daha önemli olanı ETH spot ETF onayı olacaktır. Bitcoin üzerinde menkul kıymet tartışması yokken, altcoinlerde bu bilinmezliği spot ETH onayı çözecek gibi duruyor. ETH ETF onayı ile birlikte altcoin sezonu açılacaktır” ifadelerini kullandı.

“2023 KRİPTO PARALARIN DÖNÜM NOKTASI YILI”

CoinTr Araştırma Departmanına göre 2023 piyasa için kritik bir yıldı; “2023, küresel düzenleme çalışmaları, ana akım yatırımcıların artan ilgisi ve dijital varlıkların algılanış şeklindeki değişimle kripto paralar için dönüm noktası olarak hatırlanan bir yıl olacak. Bir zamanlar riskli ve spekülatif bir yenilik olarak görülen Bitcoin, çeşitlendirilmiş portföylerin popüler bileşeni haline gelerek bireysel yatırımcıların yanı sıra küresel finans kurumlarının da portföylerini çeşitlendirdiği bir yatırım aracı oldu. Bitcoin ve Ethereum, 2023 yılını özellikle zor ekonomik koşullara ve sektörü kimi zaman negatif etkileyen haber akışlarına rağmen, 2022 yılına göre dikkate değer bir performansla tamamladı.”

UZMANLARDAN BTC VE ETH’DE 2024 BEKLENTİLERİ

Çelik: Bitcoin, Fed faiz kararı ve ETF haberleriyle yakaladığı yükseliş sonrası 45.000 direncini kırmakta güçlük çekti. Altcoinlerde yaşanan hareketlilik ve yatırımcı ilgisinin altcoinlere kayması bunun en büyük sebeplerinden biri. Günlük grafikte oluşum aşamasında olan bir yükselen üçgen formasyonu bulunuyor. Eğer formasyon onaydan geçer de 45.000 kırılırsa ilk etapta 50.000 seviyeleri gündeme gelebilir. 50.000 bandı önemli bir psikolojik eşik. Kırılmasıyla birlikte yeni rekorlar gelebilir. Olası bir satış baskısında ise 40.000’in üzerinde tutunmaya devam etmesi ve bölgedeki kazanımlarını koruması kritik. Kâr realizasyonlarıyla birlikte gevşediği bir alan burası. Desteğin kırılması yeni bir toparlanma bölgesi bulmasını gerektirecek. Sonraki destek ise 38.500 olarak karşımıza çıkıyor ve 40.000’leri terk etmesi yatırımcı kanadında panik satışlarını tetikleyebilir. Hâlihazırda trendin yukarı yönlü olduğunu, ancak kademeli takibi elden bırakmamak gerektiğini vurgulamakta yarar var.

Daha önce üzerinde durduğum çanak kulp formasyonu tamamlanarak hedef fiyatlamaya ulaşıldı. 2.400 seviyelerini test eden ETH diğer altcoinlere nazaran daha yavaş ilerliyor. Bu noktada, Solana’da yaşanan ralli nedeniyle bazı ETH yatırımcılarının fonlarını SOL’a  ve diğer altcoinlere taşıması söz konusu. Bu sebeple, yüzdesel anlamda daha yavaş hareket etti, ancak trend görünümünde bozulma söz konusu değil. 4 saatlik grafikte fiyat hareketleri incelendiğinde yeni bir tepe yapmaya ihtiyacı olduğu görülüyor. 2.340 direnci kırılırsa kama hedefi 2.400’leri yeniden test edebilir. Trend görünümünde bozulma olmadığı müddetçe geri çekilmeler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Yıl içerisindeki performansında hem majör hem de minör trendler yakından izlenmeli.

Kara: Piyasada konuşulan ve psikolojik seviye Bitcoin için 100 bin dolar. 100 bin dolar öncesi 2024’te ATH’i geçmesi bekleniyor. ETH tarafında işler biraz daha karışık şu an. Bitcoin rakipsiz iken, Ethereum’u daha çok teknoloji firması gibi düşündüğümüzde rakiplerinin olması fiyat beklentisi konusunda ayrıma neden oluyor. Ama benim düşüncem ETH 8 bin dolar fiyatına ulaşması olacak.

CoinTR Araştırma Departmanı: Bitcoin ve Ethereum için 2024 yılına yönelik beklentiler, 2023'teki toparlanma ve önemli gelişmeler ışığında oldukça pozitif. Bitcoin, 2023'ün sonlarına doğru gösterdiği güçlü toparlanma ile 2024'te yeni bir boğa koşusu için beklentileri artırdı. Birçok analize göre 2024 yılında, Spot ETF başvurularından beklenen pozitif haberlerin gelmesi ve kripto sektörüyle ile ilgili davalarda pozitif gelişmeler olması durumunda, dört yılda bir gerçekleşen ve 2024 Nisan ayında gerçekleşmesi beklenen Bitcoin yarılanma sürecinin de desteğiyle yeni bir tüm zamanların en yüksek seviyesini görmemiz mümkün olabilir. Birçok araştırma kuruluşu 2024 yılında Bitcoin için fiyat tahminlerinde bulundu. Bu seviyeler genellikle pozitif senaryoda 80.000 ve 120.000 dolar arasında değişiklik gösterirken, negatif senaryo içinse 16.000 ve 30.000 dolar aralığı konuşuluyor.

Ethereum’un 2024 yılında fiyatını etkileyebilecek faktörler Bitcoin ile benzerlik gösteriyor. Araştırma kuruluşlarının verilerine göre Ethereum için 2024 yılında oluşabilecek fiyat aralıkları olarak, olumlu senaryoda 3.750 – 4.000 dolar bandı öngörülürken negatif senaryoda ise 1.750 – 2.000 dolar seviyelerinin tekrar görülebileceği belirtiliyor.

2024’TE HANGİ TREND YÜKSELECEK?

Her yıl muhakkak yükselen bir trende ev sahipliği yapan kripto para piyasasında 2024’ün yıldızı hangi trendde parlayacak? Çelik’e göre yapay zekâ tabanlı coinleri çok konuşacağız; “2023 yılında ön plana çıkan projelerin 2024 yılında olgunlaşması beklenebilir. Kripto para bazında yapay zekâ tabanlı coinler hâlâ ön planda. Yapay zekâ alanında alınan yol bu tür coinlerin canlılığının korunmasını sağlıyor, çünkü ülke halklarının yapay zekâ merakı yüksek ve bu alanda yapılan gelişmeler üst düzeyde ilerliyor. Diğer taraftan, akıllı kontratlar ve kripto transferlerinin kolaylığını sağlayabilecek projelerin token’ları ilginin bir kısmını alabilecek düzeyde. Altcoinlerde yaşanan hareketlilik 2024 yılında da devam edebilir. Yatırımcı, piyasa genelindeki yükselişe portföyünün yüzde 100’ünü altcoinlere yatırarak katılmamalı. Özellikle memecoin’lere karşı temkinli olmalı. Her yükselişte yıldız bir memecoin çıkıyor. Bu tür projelere karşı mesafemizi iyi ayarlamalıyız.”

Kara ise Layer2 tokenlarına dikkati çekti; “2024 Ethereum’da beklenen güncellemelerin gerçekleşmesi ile Layer2 platformlarının işlem maliyetleri azalacak ve karlılıkları artacak. Ancak Layer2 tarafında en önemli gelişme bu platformların vereceği airdroplar olacak. DEFI yükselişine benzer şekilde ilk önce Layer2 tokenları sonrasında ETH’nin 8k dolar hareketinin gerçekleşmesini beklerim. Bu kadar blokzincir ve her zincire ayrı ayır likidite sağlamak zorunda olan Dapp’ler bu sorunu çözecek blokzincirler arası işlem yapmayı sağlayan platformların yükselişi olacaktır. Bunlar arasında chainlink, layerzero var. Üçüncü konu ise “Real World Asset Tokenization”. Geleneksel finansın daha çok ilgi göstermesi ile regüle finans ürünlerin blokzincire aktarıldığını göreceğiz. Bu konuda en iddialı blokzincir Avalanche, JPMorgan ile yaptığı geliştirme ile yüzde 400 yükseldi. Bu tarz haberleri daha çok duyacağız. RWA’ların bir alt başlığı stablecoinler ve merkez bankası dijital paraları da önemli maddelerden olacak”

CoinTr Araştırma Departmanı teknoloji odaklı tokenlara parmak bastı; “2024 yılında kripto para piyasasında öne çıkacak trendleri değerlendirdiğimizde, geçmiş dönemlerdeki trendlerin evrimi ve yeni teknolojik gelişmelerin etkisiyle bazı alanların öne çıkacağını söyleyebiliriz. 2021 yılında Metaverse ve NFT projeleri popülerken, 2023'te ise Layer 2 çözümleri ve GameFi projeleri gibi belirli trendlerin hâkimiyetine şahit olduk. 2024 yılında, yapay zekâ, merkezi olmayan finans ve SocialFi gibi teknoloji odaklı projelerin ön plana çıkması bekleniyor. 2024 yılında bunlara ek olarak regülasyonların da etkisiyle gerçek dünya uygulamaları olan ve hayatın akışına entegre olabilecek projelerin de sektörde dikkat çekeceğini öngörüyoruz. Bu trendler, kripto para piyasasının daha geniş bir bireysel ve kurumsal yatırımcı kitlesine ulaşmasında önemli bir rol oynayacaktır.”

REGÜLASYON ÇOK KONUŞULACAK!

Çelik: 2024 yılı içerisinde regülasyonların artmasını ve özellikle Bitcoin odaklı projelerin hem devletler hem de özel şirketler nezdinde gelişmesini bekleyebiliriz. Yılın ikinci yarısından sonra sınır ötesi ödemelerde resmi olarak kripto paraların kullanımının önünün açılması için yasaların gelmeye başladığına şahit olabiliriz. Bu gelişmelerin ağırlıklı olarak Ortadoğu ve Kafkaslardan çıkmasını ve coğrafyada ülkeler arası işbirliklerinin tetiklenmesini umabiliriz. Rusya sınır ötesi ödemeler konusundaki atılımını kripto merkezli genişletebilir, farklı ülkeler bu duruma ayak uydurabilir. ABD kanadından ise daha temkinli ve kontrolcü adımlar geliyor. ABD’nin alacağı aksiyon modelleme açısından kritik olacaktır.