“Bitcoin yıl sonunu 100 bin doların üzerinde kapatabilir”

Yayınlama: 09.03.2024 12:15:00 Güncelleme: 09.03.2024 12:17:35

Bitcoin’in fiyatı, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 69.170 dolara dokunduktan sonra, yatırımcısından karışık tepkiler aldı. Kısa vadeli yatırımcılar zirvenin hemen ardından bir saatte 142 milyon dolar çektiler. Bitcoin balinaları ise tam tersi, alım pozisyonuna geçtiler. Yeni zirve, ister bir boğa koşusunun ister bir boğa tuzağının işareti olsun, yatırımcılar, piyasanın yükselişe geçtiğine dair karışık görüşlere sahip olduğu bir zamanda dikkatli ticaret yapmalı.

“Bitcoin yıl sonunu 100 bin doların üzerinde kapatabilir”

BERFİN ÇİPA

Bitcoin, önceki tüm zamanların en yüksek seviyelerini aşarak yaklaşık 1,35 trilyon dolarlık piyasa değeriyle 69.170 dolarlık yeni bir rekor kırdı. Yazının yazıldığı sırada Bitcoin, hızlı yükselişinden yavaşça gerileyerek 66.935 dolara dokundu.

Son birkaç ayda fiyat artışı, kurumsal oyuncuların tahsisi, Spot Bitcoin ETF'leri ve yaklaşan Bitcoin yarılanma etkinliği sayesinde perakende katılımının artmasıyla tetiklendi. Aslında büyük ölçüde, pazarın Spot Bitcoin ETF'lerine olan artan ilgisine bağlanabilir. Bitcoin ETF'leri, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun yılın başında onay vermesinden bu yana 6,7 ​​milyar dolarlık mükemmel bir seviyeye yükseldi. Bu veri bize, Bitcoin ETF'lerinin ortalama olarak günlük yaklaşık 210 milyon dolarlık bir girişe sahip olduğunu anlatıyor.

Ancak Bitcoin, tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştıktan hemen sonra,  tüccarlar kârlarını nakde çevirerek, bir saatte 142 milyon dolardan fazla para çektiler. Bu durum, piyasanın son iki haftadır sürekli olarak toparlanması nedeniyle kısa vadeli yatırımcıların bir düzeltmeden korktuklarını gösteriyor. Oysa bu tasfiye Bitcoin'e özel değildi; genel kripto para piyasası, yükselişin ardından 720 milyon doların üzerinde satış gördü.

Bitcoin fiyatlarındaki artış ve iki yıl sonra tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 69.170 dolara ulaşması ister bir boğa koşusunun ister bir boğa tuzağının işareti olsun, yatırımcılar, piyasanın yükselişe geçtiğine dair karışık görüşlere sahip olduğu bir zamanda dikkatli ticaret yapmalı. Tren kaçtı diye üzülmeyin! Uzmanlar, piyasaya yeni girecekler için henüz zaman var diyerek önerilerini sıraladı. Fakat gelin önce Bitcoin’deki hareketlenmeyi piyasa aktörleri ile inceleyelim.

“TEKNİK OLARAK REKOR KIRILDI”

Kripto Para Uzmanı Helin Çelik, hacimli bir şekilde 69 bin üzerinde kalabilen Bitcoin’in bir sonraki yolculuğunun 80 bin dolar ve üzeri olacağını belirterek şu yorumu yaptı; “Bitcoin maksimum 21 milyon adet olacak şekilde sınırlı varlık kategorisinde üretildi. Özellikle kriz zamanlarında ve enflasyonist ortamlarda tercih edilme sebebi buradan geliyor. Hem kurumsal hem de deneyimli bireysel yatırımcı enflasyondan kaçmak için elinde Bitcoin bulunduruyor. Faiz indirimine gidilme ihtimali, spot Bitcoin ETF’lerine olan girişlerin artması ve Asyalı yatırımcının Çin hisse senedi piyasasındaki durgunluktan çıkmak için BTC’yi tercih etmesi, paritenin teknik olarak rekor kırmasını sağladı. Nisan ayında Bitcoin’de gerçekleşmesi beklenen yarılanma süreci var. Genelde yarılanma öncesinde sert fiyat hareketleri görülse de beklentinin gerçekleşmesi ve madenci satışlarının etkisiyle sonrasında satış baskısı görülebiliyor. Öte yandan Fed Başkanı Powell’ın hafta içi Kongre önünde yaptığı konuşmada Haziran ayında faiz indirimini destekleyeceğine dair mesajları şu an itibarıyla yükseliş beklentisinin canlı tutulmasını sağlıyor. Eğer 69.000 bandı hacimli bir şekilde kırılabilirse, teknik olarak 80.000’in üzerini görmemiz mümkün. Yaşanan sert hareketler sonrasında keskin düzeltmeler gelebilir. Özellikle bu dönemde madenci aksiyonlarına dikkat etmeliyiz. 60.000-69.000 bandında birikim yoluna giden madenciler, yine 69.000’in test edilmesiyle satış yaptı ve anlık olarak paritenin 60.000’in altına sarkmasına neden oldu. Madenciler birikim yoluna giderse, makro veriler beklendiği gibi gelirse ve Fed’in haziran faiz indirimi beklentisi devam ederse, önümüzdeki 3 aylık periyot için yükseliş beklentisi canlı gözüküyor.”

BITCOIN’DE ARZ KRİZİ!

Kripto Teknik Kurucusu Altuğ İşler ise BTC’de artan talebe işaret ederek; “Her gün BlackRock’ın vadelileri, Amerikan borsalarında kabaca 1 milyar dolar gibi bir rakamdan açılış yapıyor ve daha fazla artıyor. Yani çok ciddi bir Bitcoin talebi var, o tarafta. Hatta öyle ki kurumlara elden yapılan Bitcoin satışlarında inanılmaz bir kıtlık söz konusu. Kurumlar yana döne BTC arıyor. Yavaş yavaş tahtadan, borsalardan, şahıslardan almak zorunda kalacakları bir yere gidiyoruz. Bitcoin’de bir arz krizi başladı, talep artıyor. Ancak BTC sınırlı bir varlık böyle olunca da doğal olarak fiyat yukarı gidiyor. Bitcoin teknik olarak ATH gördü ve biz artık 70 bin dolar ve üzerini yavaş yavaş konuşmaya başlayacağız. 70-75 arasına geldikten sonra ufak bir düzeltme gelebilir. Yıl sonu için 200 bin dolar iddialı; ancak 100 bin doları geçen Bitcoin iddialı değil…” dedi.

“PANİK YAPAN OYUN DIŞI KALDI”

CoinTR Araştırma Departmanı ise 69 bin 200’den sonra hemen geri çekilme görülmesinin sebebini şu şekilde açıkladı; “Artan ilgi sonucunda Bitcoin kısa sürede yüzde 30'luk bir değer artışı yaşadı. Özellikle, ETF onaylarının ve Bitcoin yarılanmasının yakın zamana denk gelmesi; Bitcoin'e olan talebi artırarak, tarihin en yüksek seviyesi olan 69.200 dolara ulaşmasına neden oldu. Ancak, birçok yatırımcı, bu seviyelerden itibaren Bitcoin fiyatının 70.000 doların üzerine çıkacağını düşünerek, aşırı miktarda uzun vadeli işlem açtı. Bu durum, long işlemlerde birikmeye yol açtı ve 70.000 doların üzerine çıkmadan önce ciddi bir düzeltme yaşanmasına sebep oldu. Bu süreçte panik yapan ve uzun vadeli işlem açan yatırımcılar oyun dışı kaldı. Ancak, Bitcoin kayıplarının büyük kısmını kısa sürede telafi etti. Dünkü geri çekilme, Bitcoin vadeli işlemlerde özellikle Coinbase tarafından açılan yoğun short işlemlerle başladı. Buna rağmen, büyük balina hesaplarının veya büyük şirketlerin kâr realizasyonu yapmaması, uzun vadeli piyasa görünümünün olumlu bir şekilde devam edeceği konusunda bir işaret olabilir.”

AŞIRI GÜVEN, SERVETLERİ İKİYE KATLADI

Helin Çelik: Bitcoin son 3 ay içerisinde yüzde 70’e yakın değer kazandı. Geçtiğimiz yılın aynı ayından yüzdelik değişimi hesaplayacak olursak, 19.600 seviyelerinden ivme kazanan BTC için bu oran yüzde 252’ye ulaşıyor. Bir şekilde, orta uzun vade düşünerek daha önce alım yapmış ve pozisyonunu tutan yatırımcı portföyünü katlamış durumda.

GRAFİK NE SÖYLÜYOR?

Kripto Para Uzmanı Helin Çelik Bitcoin grafiğini Kripto Masası için yorumladı.

Dip seviyeyi 15.500 olarak kabul edip, Fibo çalışması yaptığımızda grafik fiyatlamasına göre; 69.100’lerde çok kritik bir direnç bölgesi var. Bitcoin, 2021 yılında 69.000 seviyelerini test ederek sert hareketlerle geri çekilmiş ve uzun bir düşüş serisine imza atmıştı. Dolayısıyla yatırımcı kırmızı alanla belirtilen bölgeyi dikkatle takip ediyor. Risk almak istemeyen yatırımcı ise bu bölgeden kârını realize etti. Fibo çalışmasına göre, eğer 69.000 bandı hacimli bir şekilde kırılabilirse, 83.600 seviyelerine kadar ivme yakalanabileceği görülüyor. Haftalık grafikte beliren geniş bir çanak formasyonu göze çarpıyor. Ancak, bir düzeltme ve kulp ihtimali de şu an itibarıyla masada. Orta-uzun vade yatırımcıları trend çalışmasındaki seviyeleri gözlemleyebilir.

BITCOIN BALİNALARI DANS EDİYOR

Kripto para balinaları milyarlarca dolar değerinde kripto para alıp satan ve dolayısıyla piyasaya etkisi olan kişiler. Büyük işlemlerin de yarattığı yankı önemli olduğundan uzmanlara balina aktivitelerindeki son durumu da sormadan geçemedim. Çelik; “BTC’nin 60.000 testinin ardından aktif adres sayısındaki azalma dikkat çekiyor. Ancak, birikim cüzdanlarına baktığımızda içerisinde 1.000-10.000 BTC tutan adreslerde rekor düzeyde artış olduğu görülüyor. 22 Ocak’tan bu yana artan balina faaliyetleri son düzlükte katlanmış gözüküyor. Yani, yükseliş öncesinde ve yükseliş sırasında bu hareket balina alımlarıyla desteklenmiş vaziyette. Geçmişten referans alan bazı yatırımcıların ise 69.000 testinin ardından çekildiğini söyleyebiliriz” derken, CoinTR Araştırma Departmanı; “Genel olarak, balinalar şu ana kadar yoğun bir alım eğiliminde bulunuyorlar ve henüz herhangi bir kâr realizasyonu için transferler gerçekleştirmemiş durumdalar. Önemli balina cüzdanları, ellerindeki Bitcoin'leri sıcak cüzdanlarına çekerek alımlarına devam ediyorlar. Bu durum, büyük yatırımcıların kripto varlıklara olan güvenini ve talebini yansıtıyor. Ek olarak, balinaların uzun vadeli alımlarına devam etmeleri, genel piyasa dinamiklerinin sağlam bir temel üzerine oturduğunu gösteriyor” yorumunu yaptı.

ALTCOIN RALLİSİ NE ZAMAN BAŞLAR?

İşler Ethereum’da Spot ETF onayına işaret ederek yanıt verdi; “Altcoin’ler yükselmeye başladı. Pek çok majör altcoin’in fiyatı son iki ayda 3 kata yakın yukarı gitti. Bu da geleneksel piyasalara göre iyi bir yükseliş. Kaldı ki bu daha ralliye başlamamış hâlimiz. Mayıs ayında Ethereum ETF’i var. BTC ETF oldu, Bitcoin’in fiyatının nereden nereye geldiğini görüyoruz. ETH ETF fiyatlaması yavaş yavaş başladı. ETF onayı gelince Ethereum’a talep artacağı için asıl altcoin rallisi o zaman başlayacak.”

PİYASAYA GİRMEYENLER İÇİN TREN KAÇTI MI?

Çelik: Yaşanan yükselişin etkisiyle FOMO’ya (fırsatı kaçırma korkusu) kapılıp, alış yapan pek çok yatırımcı var. Genelde fiyat kaçırma korkusuyla alış yapan az deneyimli ya da piyasaya yeni giriş yapan yatırımcının kararları sağlıklı ilerlemeyebiliyor. Hâlihazırda, BTC’nin test edip kırmakta zorlandığı bölge çok kritik. Bu bölgenin üzerinde kalıcı bir fiyatlama görmezsek, kâr realizasyonu aşaması devam edebilir. Yeni long’lar için direnç kırıldıktan sonra kademeli alışa girmek daha mantıklı bir seçenek gibi görünüyor. Finansal piyasalarda her zaman fırsat vardır. Kripto piyasasında ise bir nebze de olsa takip etmeyi ve kararlarını kontrol etmeyi bilen yatırımcı için fırsatlar bitmez. Pozisyona doğru yerden girmek ve yatırım planını uymak yeterli olacaktır.

İşler: Daha tren kaçmadı. Her arada kaldığınız, dün girseydim bu kadar kazanırdım dediğiniz an aslında zarar ediyorsunuz. Özellikle altcoin’ler için yolun başındayız. Kripto paralar tüm zamanların zirvesi kiminin 10 kat yukarıda kiminin 100 kat yukarıda. Geleneksel yatırımcı gözüyle bakmamak gerekiyor. Kripto boğasında yükselişler, akıl, mantık dinlemiyor. Bu iki haftada yüzde 300 yükselmiş alınmaz dediğiniz şey, sene sonuna kadar belki yüzde 3 bin daha yükselecek. Kriptoda biz bu anormal dönemi normal karşılayacağız, altcoin rallisinde boğa böyle oluyor. Asıl boğayı getirecek olan, aslında haber akışı etkisi. Geçtiğimiz ATH döneminde neredeyse tüm medya kuruluşları röportaj için arıyordu. Bu sene bir uyanamadılar. Medya kuruluşları da BTC uçuyor diyerek, aradığında; biz zaten boğaya girmiş olacağız. Ki zaten FOMO yaratmada da medyanın ciddi bir katkısı var. Daha medyanın hype’ı bile gelmediği için henüz kaçmış bir şey yok. Ancak bilin ki çok uzun bir zaman geçmeden, herkes kripto paraları konuşmaya başlayacak. Bitcoin’in reklamı, fiyatı oluyor.

CoinTR: Geçmiş boğa sezonlarına baktığımızda, Bitcoin'in genellikle yarılanma etkinliğine kadar belli bir oranda yükseliş gösterdiğini ve asıl büyük artışını yarılanma sonrası dönemde gerçekleştirdiğini gözlemliyoruz. Bu nedenle, yarılanma sonrasında, özellikle sağlam temellere dayalı kripto paralara yatırım yaparak orta ve uzun vadede önemli getiriler elde etmek mümkün olabilir.

YATIRIMCI NELERE DİKKAT ETMELİ?

Çelik: Mevcut yatırımcı nasıl olsa piyasa yükseliyor, belki altcoin’lerde de paramı 2’ye 3’e katlarım diye düşünerek; bilmediği, araştırmadığı kriptolara yönelmemeli. Hacmi az olan ve uzun vade beklentisi zayıf olan bu tip kripto para birimleri verdiğinden daha fazlasını alabilir. Bunun dışında kaldıraçlı işlemlere dikkat çekmekte fayda var. Hafta başında yaşanan yükseliş ve sonrasında gelen geri çekilmenin etkisiyle 1 milyar doların üzerinde pozisyon tasfiye oldu. Yükseliş sırasında kaldıraç kullanım oranında belirgin bir artış kaydedildi. Ancak, fiyatlar bu kadar oynakken artırılan risk düzeyi, günün sonunda pozisyonların sıfırlanmasına neden olabiliyor. Kaldıraç kullanım oranını düşürerek paniğe kapılmadan işlem yapmakta fayda var. 

İşler: Bir fiyat hedefi koymalarını öneriyorum. Fakat hedefe gelindiğinde de tamamını satmak çok mantıklı değil. Çünkü kriptoda fiyatların, mantık sınırlarını zorlayan seviyelere çıkma potansiyeli var. Örneğin, bir kripto için 10 dolar hedefi koydunuz. 10 dolara geldiğinde yüzde 70’ini satmak mantıklıdır, ancak ne olur ne olmaz 10 dolardan sonra nereye gideceğini görmek için o yüzde 30’u tutmak; bence daha mantıklı bir hareket.

CoinTR: Kısa vadeli alım satım stratejileri yerine orta ve uzun vadeli bir düşünce yaklaşımı benimsemek, yatırımcıların piyasadaki volatiliteden minimum düzeyde zarar görmesine olanak tanır. Yeterli deneyimi olmayan yatırımcılar, ani fiyat hareketlerinden kaynaklanan hatalı alım satım kararları nedeniyle ciddi zararlara uğrayabilirler. Daha fazla getiri elde etme hırsı, genellikle kısa vadeli işlemlerle ilişkilendirilir ve bu durum riskler oluşturur. Uzun vadeli stratejiler, piyasanın kısa vadeli dalgalanmalarına karşı daha dayanıklı olabilir ve yatırımcılara sürdürülebilir bir büyüme potansiyeli sunabilir.