Bitcoin'de dikkat çeken tablo! Uzun zamandır ilk kez yükselişi destekliyor

Yayınlama: 23.07.2021 16:40:00 Güncelleme: 23.07.2021 16:56:29

Kısa vadecilerin piyasayı terk ettiği son dönemde uzun vadecilerin inancı giderek yükseliyor. Artan risk haberlerine karşı HODLER'ların direnci yatay seyri açıklıyor

Bitcoin'de dikkat çeken tablo! Uzun zamandır ilk kez yükselişi destekliyor
30.000 doların altına kısa bir düşüşün ardından Bitcoin, kayıplarının bir bölümünü geri aldı. Fiyatlar bu aralığın yakınında konsolide olmaya devam ederken, zincir içi ve piyasa verileri, yatırımcıların dikkat etmesi gereken temel kalıplara işaret ediyor. Into The Block verilerine göre, son zincir içi aktivite ile bu yılın başlarında Bitcoin ilk kez 30.000 doları geçtiğinde görülen arasında keskin bir tezat var.

2020'nin 4. çeyreğinde, Bitcoin blok zincirinde işlem yapan 30 günlük ortalama Günlük Aktif Adres (DAA) sayısı yüzde 20 artarak 950 binden 1.15 milyona yükselmişti. Fiyatlar artarken, günlük aktivite de bunu izlemişti. 

Bu eğilim, Bitcoin fiyatının yükselmeye devam etmesine rağmen Günlük Aktif Adres sayılarının 1,10 milyon civarında durgun kaldığı ilk çeyrekte yavaşladı. Bitcoin Nisan ortasında 60.000 dolara ulaştığında, Günlük Aktif Adres sayıları belirli bir günde Bitcoin kullanarak tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 1,37 milyon adres seviyelerine yükseldi. 
Ancak o zamandan beri de hem fiyat hem de Günlük Aktif Adres sayıları önemli ölçüde azaldı. 

Bitcoin'in fiyatı bu sıralar Ocak 2021 seviyelerine geri dönse de, Günlük Aktif Adres sayıları Haziran ayında iki yılın en düşük seviyesine indi. Bu eğilim, son çöküşün ardından zincir içi aktivitenin önemli ölçüde yavaşladığına işaret ediyor. Günlük Aktif Adres sayıları Haziran'dan beri günde yaklaşık 800 bin aktif adrese ulaştı, ancak aşağı yönlü bir yörüngede yoluna devam ediyor. 

Günlük aktivite ile birlikte, Bitcoin blok zincirini kullanmak için istenen ücretler azaldı. Temmuz ayında ortalama Günlük Aktif Adres sayıları Nisan ayındaki ortalama seviyelerine göre yüzde 27 oranında düşerken, toplam ücret miktarı Nisan ayındaki ortalamasından yüzde 85 oranında azaldı. 
Bitcoin blok zincirinde işlem yapmanın artık üç ay öncesine göre daha ucuz olduğu göz önüne alındığında, bu, kullanıcılar için olumlu bir işaret olarak yorumlanabilir (sadece toplam tutar değil, ortalama ücretler de düştü). 

Öte yandan, tahakkuk eden toplam işlem ücretlerindeki düşüş, blok zincirini kullanmak için toplam ödeme isteği ile ölçüldüğü üzere, Bitcoin talebindeki kısa vadeli düşüşü gösteriyor. Bu, son 90 gün içinde toplam ücretlerin yüzde 90 oranında düşmesiyle yakın vadede Bitcoin için ters rüzgarlar oluşturuyor. 

KISA VADELİ KÜÇÜK SPEKÜLATÖRLER GEMİYİ TERK EDİYOR
Zincir içi aktivite yavaşlamaya devam ederken, piyasa katılımcılarında bir rotasyon gözlemliyoruz.
Fiyatların düşmesiyle, kısa vadeli tüccarlar, genellikle olduğu gibi piyasadan ayrılıyor. IntoTheBlock tarafından Traders olarak etiketlenen, 'Bitcoin'i bir aydan kısa bir süredir elinde tutan' adreslerin sayısı bir yılın en düşük seviyesine inmiş durumda. 

Tüccarlar kategorisindeki adreslerin sayısı yüzde 20'nin üzerinde düşerken, hacim sadece yüzde 2 azaldı. Bu, çoğunlukla, piyasadan ayrılanların küçük hacimleri yöneten perakende tüccarlar olduğunu gösteriyor. 

Tüccarların sayısı daha önce Şubat ayında 5,31 milyon ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmıştı, ancak Mart ve Nisan aylarında 5 milyonun üzerinde kaldı. Birçoğu, karantinaların sona ermesiyle kısa vadeli al-satçıların piyasadan ayrıldığını öne sürdü. Bu, Robinhood'ın üçüncü çeyrek gelirlerinde potansiyel bir düşüşe ilişkin uyarısında açıkça görülüyor . 

Ayrıca, bu tüccarların birçoğunun şu anda en azından kağıt üzerinde zararda olduğu görülüyor. IntoTheBlock'un In/Out of the Money Around the Price (IOMAP) özelliğini kullanarak, bu adreslerin çoğunun gerçekten de "sıfır kazançlı" veya gerçekleşmemiş kayıplara sahip olduğu doğrulanıyor. 

Mevcut fiyatının yüzde 14'ü içerisinde Bitcoin alan adreslerin yüzde 70'i zararda. Bu tüccarların birçoğu piyasadan ayrıldığından, birçoğu mümkünse başabaş veya bazı durumlarda panik satış yapmak isteyen fiyatlar üzerinde satış baskısı yaşıyor olabilir. 

Yaklaşık 1 milyon adres daha önce 34.000 dolar civarında 695.000 Bitcoin satın almıştı. Bu aralıkta yüksek miktarda önceki satın alma faaliyeti göz önüne alındığında, kısa vadeli tüccarların pozisyonlarında başa baş görünmeye çalışabilecekleri güçlü bir direnç seviyesi olarak oynaması muhtemeldir.  

Bu durumda, tüm Bitcoin adreslerinin yüzde 70'i  "nakitte" veya gerçekleşmemiş kazançlarla pozisyonları elinde tutuyor. Resmin tamamına bakıldığında, son alıcılardan gelen satış baskısı daha az şiddetli görünüyor ve çoğu uzun vadeli alıcı rahatça kâr edebiliyor.

Fiyat performansı açısından, Bitcoin de uzun vadede olumlu bir model gösteriyor. Geleneksel finans endeksleriyle karşılaştırıldığında, Bitcoin geçen yıl tümünü önemli ölçüde geride bıraktı.

Yüzde 50'lik bir düşüşten sonra bile, Bitcoin son on iki ayda hala yüzde 240 artmış durumda. Kısa vadeli düşüş hissi gürültü yaratsa da uzun vadede Bitcoin en iyi performans gösteren varlık sınıflarından biri olarak konumunu sürdürmeye devam ediyor. 

Bu güçlü performans, sahiplerinin yüksek inancıyla birlikte, Bitcoin'in bir değer deposu veya dijital altın olarak yatırım tezini destekliyor . Adından da anlaşılacağı gibi, bir değer deposu varlığının temel özelliği, değerini zaman içinde korumasının beklenmesidir. Bitcoin'in durumunda, zamanla değerini sürdüreceğine dair bu inanç, Hodlers olarak sınıflandırılan uzun vadeli sahiplerinin sayısına tartışmalı bir şekilde yansıyor  . 
 
Bitcoin'deki uzun vadeli yatırımcıların sayısı, fiyatların yüzde 50'nin üzerinde düşmesine rağmen tüm zamanların en yüksek seviyesine yükselmeye devam ediyor. Bu, BTC'yi elinde tutan bu kesimin Bitcoin'in uzun vadede değerini sürdürmesine olan yüksek inancını gösteriyor. Ayrıca, daha fazla Bitcoin "tutulduğu" için, daha az satış ihtimali var. Bu, arzı teorik olarak daha az hale getirir ve bir değer deposu olma potansiyelini daha da güçlendirir.

Genel olarak, kısa vadeli tablo zincir içi aktivitede düşüş ivmesine işaret ederken, uzun vadeli göstergeler uzun vadeli yatırımcıların yüksek inancıyla buna karşı çıkıyor. Sonuç olarak, bu karşıtlık, kısa vadeli risklerin ve uzun vadeli ödüllerin çarpıştığı son zamanlardaki yatay piyasa fiyatı hareketini yansıtıyor.