Bitcoin’de yeni zirvenin sinyali: Altcoin rallileri

Yayınlama: 27.06.2021 15:29:00 Güncelleme: 27.06.2021 15:31:38

Altcoinler ile BTC'nin ralli zamanlamaları gösteriyor ki, altcoinlerde yaşanacak yeni bir zirve hareketi Bitcoin'de yeni bir boğa koşusunun habercisi olabilir

Bitcoin’de yeni zirvenin sinyali: Altcoin rallileri

Kripto para yatırımcıları son 2.5 ay kan ve gözyaşı dolu. Sosyal medyada kripto para fenomenlerini bile birbirine düşüren bir süreç. Hala Ayı Piyasası’nda mıyız? Yoksa final zirvesine götürecek bir boğa koşusu öncesi bir düzeltme mi sadece. Her analistin kendince bir fikri ve itibar ettiği göstergeler var. Fakat Bitcoin, global bazda analistlerin de dikkat çektiği 32 binlerin üzerinde kalmayı başarmış durumda.

Aslında bu kısım önemli. Çünkü geçmiş tecrübeler gösteriyor ki Ayı Piyasası dediğimiz şey (fiyatların en şiddetli düştüğü) Bitcoin için en az 6 ay. Uzun Boğa Piyasası ise 16 ayı bulabiliyor.

Bu durumda bir varsayım üzerinden gitmek gerekiyor. Elbette yine her yatırımcının kendi analizini ve hislerini dinlemesi çok daha doğru bu varsayımı yaparken.

Hangi varsayımı kabul ederseniz edin yani en iyi ihtimalle Ayı Piyasası’nın şiddeti azalsa bile Bitcoin için genel beklenti, şu ana kadar 3 ay sürmüş olan trendin değişmesi için beklenti en azından 3 ay daha. Bu da Eylül ortasına kadar bir yukarı sert ralli sürecinin başlamayacağı yönünde.

Fakat bu elbette Bitcoin için olan analiz. Bir de altcoinler var ki, Bitcoin yatırımcısından çok daha fazlası altcoinlerin tepkisini merak ediyor.

Burada da karşımıza Bitcoin dominance yani Bitcoin’in piyasa hakimiyeti denilen bir gösterge çıkıyor. Aslında bu gösterge bir yandan, kripto para yatırımcıların Bitcoin’e yöneldiği, ve Bitcoin’in artan işlem hacmiyle birlikte toplam piyasa değeri üzerinden de hakimiyeti ele geçirdiği dönemleri tanımlıyor. Fakat ilginç bir şekilde her Bitcoin dominance’ın öncesinde gelen bir altcoin rallisi dikkat çekiyor.

Yani anlaşılabilecek bir dilde söylemek gerekirse, altcoinler Bitcoin’in uzun boğa koşularını gerçekleştirdikleri rallilerle haber veriyor. Altcoinlerde yüksek getiriler elde eden yatırımcılar, kazandıkları ciddi paraları Bitcoin’e aktararak bu defa Bitcoin’in rallisine katılıyor. Bu da beraberinde Bitcoin dominance denilen dönemin yaşanmasını sağlıyor. Bu dönemler çoğunlukla (tabii ki istisnaları var) Bitcoin tarihi bir zirve yapmasıyla sona eriyor. Altcoinlerin bazıları ise özellikle kendi beklentilerini öne çıkartarak Bitcoin’in zirvesinden sonra yükselmeye devam edebiliyor.

Bu açıdan aslında Bitcoin’in yeni bir boğa koşusuna başlayıp başlamadığını bize gösterecek önemli işaretlerden biri altcoinlerde yaşanabilecek ralliler olabilir.

Ethereum, Stellar, Link, Tron ve Doge Coin’in 2017’de, 2019’da ve 2020’de gerçekleştirdikleri ralliler bunun en güzel örneklerinden biri.



Not: Grafik karşılaştırmaya uygun olması açısından logaritmik ölçektedir