BitMEX CEO’su Hoeptner: Bitcoin’e inanıyorum

Yayınlama: 06.07.2022 13:44:00 Güncelleme: 07.07.2022 14:20:33

BitMEX’in CEO’su Alexander Hoeptner: Ben kriptoya ve Bitcoin'e gerçekten inanıyorum. Kripto, kalıcı olmak için hayatımızda ve sahip olduğu potansiyel nedeniyle bunun gerçekleşeceğinden son derece eminim

BitMEX CEO’su Hoeptner: Bitcoin’e inanıyorum

SERAP SÜRMELİ/PARAMEVZU.COM

2014 yılından bu yana küresel dijital varlık finans piyasalarında kripto ürünlerine erişim sunan BitMEX, 30’dan fazla para birimi ile satın alma işlemlerini destekliyor.

BitMEX’in CEO’su Alexander Hoeptner, şirket olarak gelecek planlarını, kripto para regülasyonlarını, sektördeki zorlukları ve Metaverse/NFT dünyasında yaşanan gelişmeleri paramevzu.com’a anlattı.

“KRİPTO PİYASASI HAKKINDA ÇOK ÖNEMLİ DERSLER ALIYORUZ”

- Luna'nın sektördeki çöküşü ve ardından bazı ikonik, görünüşte sarsılmaz kripto ekosistemlerinin çöküşü veya sarsılmasıyla başlayan süreç, kripto yatırımcıları için büyük bir soru işareti yarattı. Şu anda, kripto para birimlerinin gerçekten merkeziyetsiz olup olmadığı konusunda büyük bir tartışma var. Bu tartışmalara nasıl yaklaşıyorsunuz?

Alexander Hoeptner: Bir dolandırıcılığın kurbanı olmadığı sürece herkes özgürlüğü sever. Bu tartışmanın kilit noktası olan regülasyonlar ise aslında özgürlüğü engellemez. Şu anda gerçek anlamda küresel bir finansal sistemden söz edemeyiz. Sahip olduğumuz şey; tekeller aracılığıyla birbirine bağlı bölgesel finansal sistemler, ki bu özgürlüğe aykırı bir durum. Kripto paralar, birden fazla aracıya komisyon ödemeden dünyanın diğer ucuna fon transferi yapma fırsatı sunuyor. Aslında buradaki kritik husus şu: İnsanlar özgürce ticaret yapmak istiyor ve aynı zamanda ticaretini yaptığı şeyin yasal olduğunu da bilmek istiyor.

Kripto para piyasasında içinde bulunduğumuz düşüş döneminin bir anda oluşmadığını hatırlamak gerekir. Kripto paralar her zaman riskli bir varlık olarak kabul ediliyordu. Geleneksel hisse senedi piyasaları zorlanmaya başlayınca, kripto paralardaki gerileme de piyasanın geri kalanıyla paralellik gösterdi. Ancak bizler bu dönemde kripto piyasası hakkında çok önemli dersler de alıyoruz. Bu piyasa gerçekten serbest bir piyasa ve serbest piyasalarda kurtarma operasyonları olmaz. Bu nedenle, bazı projeler başarısız olabilir ve sonunda da yalnızca en iyi fikirler hayatta kalır. Ancak birçok blok zincirin ve iddialı projenin, özellikle de Bitcoin'in temelleri her zamanki gibi sağlam.

Öte yandan, kripto teknolojisi hiçbir zaman yok olmayacaktır. Tabi bu, sunduğu yeni çözümlerden yararlananlar için oldukça iyi bir haber. Fakat yatırımcılara istikrarlı ve koruyucu bir ortam sunmanın yoluysa regülasyonlardır. 2017 yılında ICO piyasasına baktığınızda, hiçbir kural, hiçbir sınır yoktu. Bu da sorun yarattı. Ama tekrar hatırlatmakta fayda var. Sorun teknoloji değil, sorun sınırlardır.

Regülasyonlar konusunda; klasik finans dünyasında uygulanan sınırları kripto dünyasına uygulamama konusunda dikkatli olmamız gerektiği bir gerçek. Fakat sektör doğrudan regülatörlerle iletişime geçip, onların sistemin getirdiği faydaları anlamalarını sağlamak için daha fazla enerji harcayabilir. Çünkü regülatörler teknolojiyi değil, işlevi düzenlerler. Bir işlevi yerine getiriyorsanız, kurallara göre yaşamak zorundasınız.

“HEM ÖZEL HEM DE KAMUSAL STABLECOIN PROJELERİNE SAHİP OLMALIYIZ”

- ABD'nin stabil coinlerle ilgili sinyal verdiği yasal düzenlemeler kripto para sektörünün geleceğine nasıl yön verebilir?

Alexander Hoeptner: Diğer ülkelerde olduğu gibi bunun da gelişmeler arasında takip edilmesi gereken ilginç bir konu olacağı kesin. Düzenlemenin, yalnızca devlet tarafından verilen stablecoin'lerle değil, aynı zamanda özel projelerle de ilgili olarak izlenecek bir yol haritası sunacağına inanıyorum. Tabii ki, minimum beklentilerin karşıladığından emin olmamız gerekiyor. Çünkü bu beklentiler, işlerin nasıl yürüyeceği ve stablecoin’in nasıl ve neye sabitlendiği konusunda her zaman maksimum şeffaflığı elde etmeyi içeriyor. Ama evet, yapılacak doğru şeyin bu olduğuna inanıyorum: hem özel hem de kamusal stablecoin projelerine sahip olmalıyız.

“BITCOIN'E GERÇEKTEN İNANIYORUM”

- Piyasadaki kripto para birimlerinin yüzde 90'ından fazlasının ortadan kalkacağı iddiaları sıklıkla dile getiriliyor. Ne düşünüyorsun?

Alexander Hoeptner: Ben kriptoya ve Bitcoin'e gerçekten inanıyorum. Kripto, kalıcı olmak için hayatımızda ve sahip olduğu potansiyel nedeniyle bunun gerçekleşeceğinden son derece eminim. Ayrıca, bu çok yeni bir teknoloji ve biz onları birkaç yüz yıldır geliştirilmekte olan şeylerle yani geleneksel finans ürünleriyle karşılaştırıyoruz. Ama bu adil değil. Çünkü elmaları elmalarla karşılaştırmanız gerekir.

Kripto para birimleri doğrudan bir yatırım aracıdır. Özel kişi olarak dolar bazında yatırım yapabilirsiniz. Varlıklara yatırım yapmayı bu kadar kolaylaştıran şey varlıkların parçalanabilmesidir ve aynı zamanda bu da riski dağıtır. Örneğin, 20 dolarınızı 100'ün üzerinde yatırıma dağıtabilirsiniz. Kripto para birimleri, insanlara kendileri için neyin iyi olduğuna ve ne kadar risk almak istediklerine karar verme gücünü geri verir.

- Çok büyük merkezi borsalar, özellikle bazı çöküş veya dolandırıcılık hikayelerinde eleştirilere maruz kaldı. Sizce borsaların dış denetimi olmalı mı?

Alexander Hoeptner: Cevabım evet; Normal finansal aktörler gibi, her tür kripto aktörü de herkes gibi temel piyasa düzenleyici gerekliliklerini ve değerlendirmelerini yerine getirmelidir. Ama pek çok denetim şirketinin, böyle yeni bir endüstriyi denetlemenin riskleri ve yükümlülükleri nedeniyle kripto aktörlerini denetlemek istememesi de anlaşılabilir. Bu nedenle, dış denetimler bana çok mantıklı geliyor ancak denetçinin kripto şirketlerini nasıl denetleyeceği konusunda hemfikir olunması da gerekiyor. Fakat maalesef bu şu anda sağlanabilmiş değil.

“HEP BİRLİKTE ŞİRKETLERİN VE İNSANLARIN SANAL DÜNYADA BİR MİKTAR VARLIĞI OLDUĞUNU GÖRECEĞİZ”

- Metaverse ve NFT pazarının geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Alexander Hoeptner: Bence kripto arenasındaki trendler büyük ölçüde mevcut gerilemenin ne kadar süreceğine bağlı olacak. Ancak kesinlikle NFT'ler sıcak bir konu olmaya devam edecek. Ayrıca, NFT’lerin başka bir varlık sınıfı olduğunu düşünmekle birlikte, diğer ürünler kadar değiştirilebilir olmadığını, ayrıca Koleksiyon Kartlarına benzediğini ve potansiyele sahip, tahsil ve takas edilebilir bir ürünler olduğunu söyleyebilirim.

Metaverse’ün de şahsen kalıcı olacağını düşünüyorum. İlerleyen süreçte hep birlikte şirketlerin ve insanların bu sanal dünyada bir miktar varlığı olduğunu göreceğiz. Ancak bu konu sadece kripto endüstrisini ilgilendiren bir konu değil. Bu yüzden muhtemelen bu alanlardaki gelişim paralel olarak ilerleyecek ama farklı faktörler tarafından şekillendirilecek.

- BitMEX'in CEO'su olduktan sonra neler değişti?

Alexander Hoeptner: 2013 yılında bir startup aracılığıyla kripto dünyasına dahil oldum. Sanal oyunlarda nesneler için düzenlenmiş bir pazar oluşturmak istedik ve birçok şirkete finansal varlıkları token’laştırma fikrini sunduk. O zamanlar zaten Deutsche Börse'de çalışıyordum. Bu dünyayı da işime yakınlaştırmaya çalışıyordum ama klasik borsa yatırımcıları konuya hala çok uzaktalardı. Kendinizi ve kurumsal sektörü token’laştırmaya açarsanız, bunun dünyayı değiştirebileceğine inanıyorum. Bu süreçte, Stuttgart borsası, onları bu yeni dünyaya getirip getiremeyeceğimi merak ediyordu. Ardından dört yıl sonra BitMEX bana bir teklifte bulundu. Sonrasında da zaten benim temel hedefim BitMEX'i bir sonraki seviyeye taşımak haline geldi ve şu anda da hala öyle.

“PLATFORMUMUZU BÜYÜTMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

- Önümüzdeki dönemde yapacağınız yeni yatırımlarınızdan bahseder misiniz?

Alexander Hoeptner: BitMEX' olarak, her türden yatırımcının güvenilir ve istikrarlı bir platforma sahip olduklarını bilerek hem Spot'ta hem de Türev borsalarında işlem yapabilecekleri güvenli ve yenilikçi olan platformumuzu büyütmeye devam etmeyi amaçlıyoruz.

Ayrıca, temmuz ayı itibariyle, mobil tarafta Türevler ve Spot ticaretinin lansmanıyla birlikte kullanıcılarımıza gelişmiş bir ticaret deneyimi sunmak için borsamızda yeni kripto paralar yerini alacak.

“HARİKA KRİPTO ÜRÜNLER SUNABİLECEK ORTAKLIKLAR ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ”

- Türk yatırımcıları heyecanlandıracak yeni ürün haberleri var mı?

Alexander Hoeptner: Şu anda Türkiye'de Türk yatırımcılara harika kripto ürünler sunabilecek ortaklıklar üzerinde çalışıyoruz. Ancak doğru zaman geldiğinde daha fazla bilgi paylaşacağım.

- BitMEX'in Türkiye'de kaç kullanıcısı var? Toplam kullanıcı yüzdesi olarak verebilirsiniz. Türkiye'de kaç yatırımcıya ulaşmayı hedefliyor?

Alexander Hoeptner: Türkiye, sadece ilk 5'te yer aldığı Avrupa'da değil, küresel olarak da en önemli pazarlarımızdan biri. Hatta son aylarda çift haneli büyüme istatistiği elde ettiğimizi söyleyebilirim.

Ayrıca BitMEX olarak, her türden yatırımcıya en iyi piyasa deneyimini yaşatmak için çalışmaya devam edeceğiz. Umarım mevcut ve yeni ürünlerimiz son dönemde olduğu gibi yine Türk kullanıcılarımızı heyecanlandıracaktır.

- Türk yatırımcılarla ilgili bir piyasa ve profil araştırması yaptınız mı?

Alexander Hoeptner: Türkiye, kripto para kabulü konusunda öncü ülkelerden biri ve bu pazarda geçtiğimiz aylarda platformumuza olan ilginin çift haneli olarak arttığını gördük. Bu anlamda Türk yatırımcıları yeni yatırım araçlarını deneme konusunda daha açık fikirli. Türkiye'deki pek çok genç neslin yüksek risk toleransına sahip dinamik bir kripto portföyüne sahip olduğunu görmek bizi çok şaşırttı, bu bizim için büyük fırsatlar yaratıyor. Ayrıca, muhtemelen enflasyonun da bunun üzerinde etkisi var: Yüksek enflasyonlu, yüksek havale tabanına ve ABD doları ile küresel finansal sisteme yüksek bağımlılığa sahip ülkelere baktığınızda, bitcoin daha fazla bağımsızlık elde etmek için harika bir araçtır.

- Türkiye'de büyük rakipler var. Bu rakiplere karşı nasıl öne çıkmayı planlıyorsunuz?

Alexander Hoeptner: Buna yapıcı bir rekabet perspektifinden bakıyoruz. Türkiye'deki en iyi rakipler iyi ve küresel standartları karşılayan hizmetler sunuyor. Sağlıklı bir pazaryeri, değerin müşterilere gerçekten seçme seçeneği sunulan birden fazla paydaş tarafından paylaşılması sağlanarak oluşturulur, biz de sağlıklı bir kripto ekosisteminin geliştirilmesine katkıda bulunmak için buradayız. BitMEX'te, müşterilerimize özel, güvenli ve kolay kripto ticareti deneyimi sunan yenilikçi ürün ve hizmetlerimizle müşterilerimize benzersiz değer yaratarak kendimizi farklılaştırıyoruz. Kripto pazarlarının kuruluşunun başlangıcından bu yana küresel bir oyuncu olmak, bize çok çeşitli farklı ürünler sunmanın rahatlığını, sezgisel ve güvenli bir ticaret hedefi olmanın rahatlığını veriyor.

- Türkiye'de kripto paralarda yasal düzenleme için ilk adımlar atılıyor. Bu konuda ne söylemek istersiniz?

Alexander Hoeptner: Türk yöneticilerin kripto düzenlemelerini destekler nitelikte çalışmalar yaptığını görmekten mutluyuz ve aynı gelişmeler Avrupa düzeyinde de yaşanıyor. Piyasalarda gereksiz engeller yaratmadan, şeffaflığa odaklanan ve yatırımcıları koruyan düzenlemelerin uygulanması önemlidir. Bu düzenlemeler, piyasa katılımcıları arasındaki güveni artırırken, daha sağlıklı bir piyasa yaratma yolunda kesinlikle ilk adım olacaktır. Düzenlemelerin güvenilir ve istikrarlı platformlara olan güveni artırmaya yardımcı olacağına ve Türk yatırımcılardan ilgi görmeye devam edeceğine inanıyoruz.

BitMEX perspektifinden bakarsak, 2014 yılından bu yana herhangi bir güvenlik ihlali yaşamadan müşterilerimize sağlam bir emsal olduk. BitMEX’in regülasyonlara uyum sağlamaması söz konusu bile olmayacak, çünkü işletim modelimiz zaten böyle bir düzen üzerine kurulu ve farklı coğrafyalarda da yetki belgeleri için çalışıyoruz.