Borcu az olanın kaygısı da azdır

Yayınlama: 08.05.2024 09:33:00 Güncelleme: 08.05.2024 09:30:07

Faizlerin yüksek olduğu dönemde yüksek borçlanma oranına sahip olan şirketler bunu yönetemediklerinde finansal sıkıntı yaşayabiliyor. Borsadaki şirketler için düşük borçlanma oranı olan kâr ve satışları büyüyen yıllık getirisi %100 üzeri, 21 şirket bulunuyor

Borcu az olanın kaygısı da azdır

Borçlanma şirketlerin büyümek, işletme sermayesi ihtiyaçlarını karşılamak için sıkılıkla başvurdukları bir yöntemdir. Ancak, aşırı borçlanma maliyetlerin yükselmesine yol açarak bir şirketin finansal risklerini artırabilir. Bu nedenle, borçların doğru bir şekilde yönetilmesi, şirketin uzun vadeli başarısını desteklemek için hayati bir rol oynar.

Düşük borçlanma oranının avantajları nelerdir?

Düşük borçlanma oranı; daha az faiz ödemektir. Daha az finansal risktir; borç az olduğunda, finansal kriz durumlarında iflas riski düşer. Daha fazla finansal esneklik sağlar. Daha iyi bir kredi notudur. Finansmana erişim noktasında avantajdır. Yatırımcı güvenidir; potansiyel yatırımcılar için şirketi daha cazip hale getirir.

Kâr ve Satış Büyüme 0, Borç Kaynak %80

Kâr ve satışları büyüyen yıllık getirisi yüzde 100’ün üzerinde olan 21 şirket bulunuyor. Bu şirketler hızlı büyümeleri ile dikkat çekerken yatırımcıların da radarında yer alıyor. Öne çıkan şirketler içerisinde Bilişim, çimento ve beton, elektrik malzemeleri, iletişim, otomotiv, ulaştırma, gıda, sigorta şirketleri yer alıyor. Bu şirketler içerisinden bir yılda yüzde 400 ve üzeri kazandıran 3 şirket şöyle: Mia Teknoloji, Anadolu Sigorta ve Borusan Boru Sanayi.

Yüzde 200 ile 300 arasında kazandıranlar

Borç Kaynak oranı yüzde 80’in altında olan 21 şirket içerisinden 9’unun yıllık getirisi yüzde 200 ile 300 arasında gerçekleşti. Konya Çimento, SDT Uzay Ve Savunma, Ülker Bisküvi, Türk Traktör, İş Y. Men. Değ., TAV Havalimanları, Anadolu Efes, Aselsan, Doğuş Otomotiv.

%100 ile 200 arasında artanlar

Listedeki 9 şirketin ise yıllık getirisi yüzde 100 ile yüzde 200 arasında artış gösterdi. Bu şirketler:Türk Telekom, Akçansa, Turkcell, Türk Hava Yolları, Astor Enerji, Ford Otosan, Vestel Beyaz Eşya, Pegasus Europower Enerji. (Zeynep Aktaş/EKONOMİ Gazetesi)