Borsa İstanbul'da 'karbon piyasası' hazırlığı

Yayınlama: 29.11.2022 13:57:00 Güncelleme: 29.11.2022 17:30:01

Borsa İstanbul Genel Müdürü Ergun: İklim kanununun yakın zamanda Resmi Gazete'de yayımlanarak taslağın kanunlaşmasını bekliyoruz. Bu yürürlüğe girdiğinde karbon piyasamızı kurma konusundaki çalışmalarımızı hızlı bir şekilde tamamlayacağız

Borsa İstanbul'da 'karbon piyasası' hazırlığı

Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD) Türkiye tarafından Compact Türkiye iş birliği ve “Yeni Küresel Ekonomik Düzende Sermaye Akışını Sürdürülebilirlikle Teşvik Etmek" temasıyla düzenlenen 8. Sürdürülebilir Finans Forumu, Borsa İstanbul’da gerçekleştirdi.

Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun, forumun açılışında yaptığı konuşmada, Borsa İstanbul olarak sürdürülebilirlik konusundaki dönüştürücü rollerinin farkında olduklarını ve dünyanın artık sürdürülebilirlik konusunu göz ardı edemediği bir noktaya geldiğini söyledi.

Ergun, Borsa İstanbul olarak uzun süredir hesapladıkları sürdürebilirlik endeksinin hesaplama metodolojisini geçen yıl değiştirdiklerini hatırlatarak, "Endekse girme kriterlerini yükselttik. Daha etkin, daha şeffaf bir endeks haline getirdik ve daha çok şirketimizin endekse girebilmesine imkan sağladık. Bu konudaki çalışmalarımızı hız kesmeden devam ettirmeyi istiyoruz." dedi.

"BIST SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK 25'E YAKIN ZAMANDA BİR VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ KURMAYI DÜŞÜNÜYORUZ"

Sürdürülebilirlik temalı diğer endekslere de değinen Ergun, şöyle devam etti:

"Sürdürülebilirlik temalı ikinci endeksi de 12 Kasım'da hesaplamaya başladık, BIST Sürdürülebilirlik Katılım Endeksi. Bu sene 21 Kasım'da ise yine sürdürülebilirlik temalı üçüncü endeksimiz BIST Sürdürülebilirlik 25'i hesaplamaya başladık. Daha büyük şirketlerin, daha likit şirketlerin oluşturduğu bu endeksimizin üzerine de yakın zamanda bir vadeli işlem sözleşmesi kurmayı düşünüyoruz.

Burada ayrıca hazırlıklarını devam ettirdiğimiz, kurma çalışması içinde olduğumuz karbon piyasasından bahsetmek istiyorum. İklim kanununun yakın zamanda Resmi Gazete'de yayımlanarak taslağın kanunlaşmasını bekliyoruz. Bu kanunlaştığında, yürürlüğe girdiğinde biz de inşallah karbon piyasamızı kurma konusundaki çalışmalarımızı hızlı bir şekilde tamamlayacağız."