Borsada beklenti kısa vadede az, uzun vadede yüksek

Yayınlama: 29.04.2024 09:59:00 Güncelleme: 29.04.2024 09:57:52

Borsada beklenti kısa vadede az, uzun vadede yüksek

Borsada F/K oranı düşük hisseler son bir yılda yüzde 144’e kadar varan bir çıkış sergiledi. Bu şirketlerden Türk Hava Yolları yüzde 144 ile en yüksek çıkışı sergilerken Tofaş Fabrika yüzde 38,65 ile en sonda geldi. Düşük F/K kısa vadede yatırımcı beklentisinin zayıf kaldığını söylese de uzun vadede bu hisseler potansiyellerini koruyor.

Endeks zirvesine çıkarken yatırımcının kafası karışık. Hangi hisseye yatırım yaparsa daha fazla kazançlı çıkacağını öğrenmeye çalışıyor. Piyasadaki inişli çıkışlı süreçte bazı hisseler var ki, uzun vadede arada düşüşleri olsa da çıkışlarını koruyorlar. Borsa İstanbul’da, özellikle Fiyat/Kazanç oranı düşük olan ve faaliyet kârlılığını artıran şirketlere ait hisselerin fiyatı yükseldiği halde potansiyellerini korumaya devam ediyor.

F/K<15, ESAS FAALİYET KÂRI>%40

Verilere göre F/K oranı 15’in altında olan ve esas faaliyet kârında büyüme gösteren BIST 30 Endeksine dahil 6 şirket yıllık bazda %39 ile %144 arası çıkış sergiledi. Fiyat/kazanç oranın makul sevide olması gerçekleşen çıkışa rağmen fiyatların pahalı olmadığını işaret ediyor. Bu da kısa vadede yatırımcı ilgisinin zayıf kaldığı izlenimini verse de uzun vadede potansiyellerin sürmesine olanak tanıyor. Bu şirketler şöyle: Ford Otosan, Oyak Çimento, Pegasus, Turkcell, Türk Hava Yolları ve Tofaş Fabrika.

YILLIK %100 GETİRİLER

Yıllık Bazda yüzde 100 getiri sağlayan 10 BIST 30 şirketinin F/K oranları incelendiğindeyse oldukça değişken olduklarını görmek mümkün. Bu da kiminde kısa vadede beklentinin yüksek oranda korunduğunu gösterirken kiminde de bu beklentinin zayıfladığı şeklinde yorumlanabilir.

F/K ORANI YÜKSEK BIST 30 ŞİRKETLERİ

Fiyat/Kazanç oranı 15’in üzerinde olan ve esas faaliyetlerinden kâr eden üç şirketin getirileri ise yüzde 100 ile yüzde 305 arasında gerçekleşti. F/K’sı yüksek hisseler, kısa vadede yatırımcı ilgisinin yoğun olduğu hisseler olarak değerlendirilmeli. (Zeynep Aktaş/EKONOMİ Gazetesi)