Borsada koronavirüs önlemleri öncesi alımlar

Yayınlama: 13.04.2021 09:02:00 Güncelleme: 13.04.2021 09:58:13

Dün Rusya'nın Türkiye'ye charter seferlerini durdurmasıyla gerileyen borsa, bugün ise Ramazan boyunca alınacak yeni koronavirüs önlemlerine ilişkin beklentiler öncesi alımlarla açıldı

Borsada koronavirüs önlemleri öncesi alımlar
Borsa İstanbul'da dün yaşanan satıcılı seyir bugün devam etmedi. Özellikle dün açıklanan cari açık verileri, sonrasında ise Rusya'nın koronavirüs riski nedeniyle Türkiye'ye charter seferlerini durdurması borsadaki satışlar üzerinde etkiliydi. Bugün ise tepki alımları görülüyor. Günün gündemi ise Ramazan ayı boyunca alınacak yeni koronavirüs tedbirleri.

Ek önlemlerin özellikle ekonomik toparlanma üzerinde yaratabileceği baskı, şirketler üzerindeki reel baskıyı artırıyor. Bu da hisse senedi fiyatlamaları üzerinde etkili oluyor.

Bugün hisse senedi fiyatları üzerinde etkili olacak bir diğer veri ise Sanayi Üretimi. 

Borsada teknik olarak ise Merkez Bankası Başkanı'nın değişimi sonrası yaşanan düşüşe karşı hemen arkasından gelen tepki yükselişi için kritik günlerden biri. Beklentiler artık daha çok gerçekleşmelere odaklı.

Bu açıdan 1423 puan kritik görünüyor. Bu seviyenin geçilmesi endekste yönün tekrar yukarı döndüğüne ilişkin bir algı yaratabilir.

1360 puanın altındaki seviyelerden ise uzmanlar tepki alımları bekliyor.

Dolarda yatay seyir devam ediyor. 8.15 TL'nin biraz üstündeki seviyelerde seyrin ABD faizlerine ilişkin beklentilerde makro bir değişiklik olmadıkça sürmesi beklentisi hakim.

Altın fiyatları ise hem doların halen güçlü seyrini sona erdirmemiş olması hem de kripto paralara kayan para nedeniyle devam edeceği tahmin ediliyor.
Alan Yatırım'ın analizine göre ABD Hazinesi'nin 10 yıl vadeli tahvil ihalesinden sonra getirilerde hafif yukarı yönlü bir hareket  görülürken, bugün yapılacak 30 yıl vadeli hazine tahvili ihalesi daha önemli  hale geldi. St.Louis FED başkanı Bullard, aşılama çalışmalarının bu  seyirde gitmesi halinde belirli bir noktadan sonra tahvil alımlarında  azaltmaya gitme tartışmalarının başlayabileceğini belirtti. Hafta  başlangıcından bu yana yüzde 1'e yakın değer kaybeden ons altın tüketici  enflasyonu verisinin beklentilerin üzerinde gelmesiyle yönünü tekrar  yukarı çevirebilir. 
İçeride ise doların seyri kaçınılmaz olarak getiriler üzerinde etkili.

Kripto para cephesinde Bitcoin'in 60 bin 823 dolara hafif yükselişi yeninden benchmark kripto paralar olan BTC, Ethereum, Ripple, Stellar gibi kripto paraların sert yükselişlerini tetiklerken değeri 1 doların altındaki altcoinlerde sert satışlar yaşanıyor. BTC'nin yataya dönmesi veya yükselişin devamı durumunda altcoinlerde de yükseliş beklentisinin yeniden tetiklenebileceğine inanılıyor.
Şu aşamada ise Bitcoin'deki yükselişe en çok yükseliş tepkisi veren coin olarak karşımıza Ripple çıkıyor.