Borsalarda resesyon kâbusu: Borsa bazlı ayrışmalara dikkat!

Yayınlama: 28.05.2023 17:49:00 Güncelleme: 09.07.2025 03:30:46

Almanya’nın resesyona girdiği haberleri Kıta Avrupası’nın dev ülkelerinde hisse senetlerini çökertti. ABD’de ise kısa vadede endişeler hakim olsa da future işlemlerde yükselişler satın alınıyor. Haftanın Türkiye açısında dikkat çeken örneği ise Yunanistan oldu. Seçim belirsizliği biten Yunanistan’da borsa uçuşa geçti

Borsalarda resesyon kâbusu: Borsa bazlı ayrışmalara dikkat!

EKONOMİ BORSA GAZETESİ
Global borsalarda geçen hafta özellikle Avrupa ülkelerinden bazılarının ayrışması dikkat çekti. Bu ülkelerin ise çoğunlukla daha küçük Avrupa ülkeleri olduğu ve iç gelişmelerinin etkisiyle hareketlenmeler yaşandığı görüldü. Kıta Avrupasının dev ülkeleri olan Fransa, Almanya ve İngiltere borsalarının ise özellikle Almanya’nın resesyona girdiği haberleriyle sert kayıplar yaşadığı görülüyor. Genel beklentilerin küresel durgunluk üzerine odaklandığı hisse senedi piyasalarında ABD borsaları borç tavanı krizi ve Fed’in kısa bir ara verse de faiz artırımlarına ara verebileceği yönündeki endişeler de etkili oldu.

Citigroup stratejistlerine göre, yatırımcılar ABD hisse senetlerinde yukarı hareket yaşanacağı yönündeki pozisyonlarını artırıyorlar.

Citi'nin verilerine göre, federal borçlanma tavanını artırılması için müzakereler devam etse de piyasa katılımcıları S&P 500 vadeli kontratlarında 21 milyar dolar tutarında yeni uzun pozisyon aldılar Bu, bir haftalık süreçte son yılların en büyük yeni uzun pozisyon alımı oldu.

Citi stratejistleri yaptıkları değerlendirmede, "İvme net, pozisyonlar tek yönlü olarak artıyorlar. Uzun pozisyonların kısa pozisyonlara oranı 1'e 9" ifadelerini kullandılar.

YABANCILAR, JAPON HİSSELERİNDE 7 HAFTADIR NET ALICI

Yabancı yatırımcılar Japonya borsasında 19 Mayıs haftasında net 1,3 trilyon yen tutarında hisse senedi alımı yaptılar. Bu 14 Nisan'dan bu yana görülen en yüksek net alım olarak da kayıtlara geçti.

Yılbaşından bu yana yabancıların bu ülkede yaptıkları net hisse senedi alımları 5,72 trilyon yene ulaştı. Geçen yılın aynı döneminde 2,61 trilyon yen tutarında net satış yapmışlardı. Çin hisse senedi piyasasında aşağı hareket devam ediyor ve gösterge konumdaki CSI 300 endeksi bu yıl elde ettiği kazanımları geri vermeye yakın.

Analistler, beklenenden zayıf ekonomik toparlanma ve Batı ile ilişkilerin kötüleşmeye devam etmesinin yatırımcı güvenine zarar verdiğini ve Çin hisselerinde satışlara neden olduğunu ifade ediyorlar.

Sert hareketlerin geçen hafta en önemli sebeplerinden biri Çinli gayrimenkul geliştirme şirketlerinin finansal sıkıntılarının yeniden gündeme gelmesi ve bazı yerel yönetim finansman araçlarının borçlarını zamanında geri ödemekte zorlandıkları haberleri de etkili oldu.

LÜKS HİSSELERİNDE SERT DÜŞÜŞLER

Avrupa'nın en büyük lüks eşya üreticilerinin hisse senetlerinde düşüşler dikkat çekiyor.

LVMH'ın da içinde yer aldığı STOXX Avrupa Lüks Endeksi bir haftada yüzde 4.5 değer kaybetti. Bu ay içerisinde gerçekleşen en büyük kaybı geçen hafta yaşayan lük şirketler endeksinin aylık bazda değer kaybı da yüzde 5.4'e ulaştı.

Paris Borsası'nda LVMH hisseleri ise cuma günü saat 17:00 itibariyle yüzde 3.65 değer kaybıyla karşı karşıya.

Yunan borsaları, ülkenin iktidardaki muhafazakar partisinin genel seçimlerde zafer kazanmasının ardından Pazartesi günü yükseldi.

Başbakan Kyriakos Miçotakis'in Yeni Demokrasi Partisi’nin zafer marjı beklenenden daha fazlaydı ve sol eğilimli muhalefet partisi Syriza oyların yüzde 20'sini alırken iktidar partisi oyların yüzde 41'ini aldı.

Teknoloji ve üretim bilgi teknolojileri hisselerinin oldukça sert yükselişler gerçekleştirdiği dikkat çekti.

Ayrıca emtia bağlantılı hisselerin ve madencilik şirketlerinin de bu yükselişte teknoloji şirketleriyle rekabet ederek yüzde 100’e yaklaşan getiriler sağladığı gözden kaçmadı.