Borsa’ya yeni giren yatırımcı: Düşüşlerde fazla panik ve yükselişlerde fazlaca cesur

Yayınlama: 07.06.2021 09:41:00 Güncelleme: 07.06.2021 09:44:06

Pandemi sürecinde borsa ile yeni tanışan bireysel yatırımcılar, düşüşlerde fazla panik ve yükselişlerde fazlaca cesur davrandığını belirten İnfo Yatırım CEO'su Ender Şahin, pozisyonun yönüne göre yapılan işlemler de büyük oranda zarar ile sonuçlandığını ifade etti.

Borsa’ya yeni giren yatırımcı: Düşüşlerde fazla panik ve yükselişlerde fazlaca cesur

İnfo Yatırım CEO'su Ender Şahin, borsa ile yeni tanışan bireysel yatırımcıların yatırımlarında duygularıyla hareket ettiğini, piyasa koşullarına alışamadığını söyledi.

İnfo Yatırım CEO'su Ender Şahin, finansal piyasaların, uzun vadede makroekonomik ve finansal verilerin yönlendirdiği ancak kısa vadede bireysel yatırımcıların duygularıyla yön bulan bir yer olduğunu dile getirerek “Profesyoneller ve eski yatırımcılar burada daha kontrollü davranabiliyorken, özellikle BİST ile yeni tanışan yatırımcıların piyasa koşullarına alışamadığını görüyoruz. Hal böyle olunca her iki yöne aşırı marjlar oluşabiliyor” dedi.

Hedef fiyat stratejileri olmalı

Pandemi sürecinde hesap açan 1 milyona yakın yeni yatırımcının da bu profile uyduğunu kaydeden Şahin, şunları söyledi: “Düşüşlerde fazla panik ve yükselişlerde fazlaca cesur davranıyorlar. Pozisyonun yönüne göre yapılan işlemler de büyük oranda zarar ile sonuçlanıyor. Yatırımcılar 2020 yılında bunu fark edemediler çünkü Borsa İstanbul’da soluksuz bir yükseliş yaşandı. 2021 yılında ise testere dediğimiz yatay bir aralıkta seyreden ve bu yatay seyir içerisinde sert düşüş ve yükselişlerin de yaşandığı bir piyasa ile karşı karşıyayız. Yeni yatırımcılar bu piyasa koşullarını da tecrübe edecekler ve alışacaklar. Sene başından itibaren gördüğümüz portföy hareketleri bu kazanımın halen edinilemediği yönünde. Bu yüzden yatırımcılarımıza ulaştığımız her platformda kaldıraçlı işlem yapmamalarını, stop loss ve hedef fiyat stratejilerinin olması gerektiğini iletiyoruz.”