Boston Fed'den kritik açıklama: 2 yıl uzakta olabilir

Yayınlama: 13.04.2021 08:33:00 Güncelleme: 13.04.2021 08:41:34

Fed'in faiz artırımlarına ne zaman başlayabileceğine ilişkin soru işaretlerine Boston Fed Başkanı'ndan çarpıcı bir öngörü geldi

Boston Fed'den kritik açıklama: 2 yıl uzakta olabilir
Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, Fed'in cari destekleyici para politkikasını ne zaman değiştirebileceği konusunda bir öngörüsü  bulunmadığını söyledi.

Wall Street Journal'a konuşan Rosengren, Fed'in cari para politikasını ne zaman değiştireceğini çok daha önemli bir konu haline  gelmesinin 2 yıl uzağında olabileceğini belirtti.

"İstihdam piyasasında hala çok fazla atıl kapasitemiz var, işgücüne katılık oranı hala pandemi öncesine göre çok düşük ve işsizlik oranı  hala yüzde 6. Faizleri artırmaktan endişe ihtiyacı görmeden önce istihdam piyasasındaki atıl kapasiteden kurtulmamız ve sürdürülebilir  bir enflasyona sahip olmamız gerekli" diye konuşan Rosengren, ABD  ekonomisi için iyimser bir görünüm ortaya koydu ve işsizlik oranının yıl  sonunda kadar oldukça aşağı geleceğini savundu.

FED FAİZLERİ YATIRIMCI AÇISINDAN NEDEN ÖNEMLİ?
Fed'in faizleri artırması durumunda ABD 5 ve 10 yıllık tahvillerinde yaşanabilecek ekstra faiz artırımları sıcak paranın yönü üzerinden doğrudan belirleyici olacak. Sermayenin yeniden ABD'ye hücum etmesi, ABD dolarının bir süredir yavaşlayan güçlenme trendini yeniden başlatarak doların diğer para birimleri karşısındaki değerinin artmasına, TL'nin de değerinin dolar karşısında zayıflamasına neden olabilecek bir gelişme. Ayrıca bir süredir ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yaşanan artışla gördüğümüz üzere bu durum gelişmekte olan ülkelerin borsalarından para çıkışına, altının güç kaybının devamına da yol açabiliyor. Ayrıca benchmark olarak ABD tahvil fazilerindeki artış dolaylı olarak global faizlerde de yükseliş yönünde baskı yaratabiliyor.