Boyut olarak küçük, yengeç tarihi için büyük kare!

Yayınlama: 21.10.2021 11:04:00 Güncelleme: 21.10.2021 11:07:10

5 milimetrelik kehribarın içine sıkışan yengeç fosili, kara yengeçlerinin tarihini 50 milyon yıl geriye götürebilir!

Boyut olarak küçük, yengeç tarihi için büyük kare!
Yaklaşık 100 milyon yıl önce Kretase döneminde, küçük bir kabuklu denizdeki yuvasından sürünerek çıktı ve bir ağaca tırmandı. Bir küçük resmin sadece yarısı büyüklüğünde olan yengeç, farkında olmadan ağaç özsuyuna gömülür. 2015 yılında Güneydoğu Asya ormanlarında madenciler tarafından keşfedilene kadar milyonlarca yıl boyunca el değmeden kaldı. 

Science Advances dergisinde 20 Ekim'de yayınlanan yeni bir çalışmada, araştırmacılar avuç içi büyüklüğündeki kehribar parçasının ve içindeki pençeli yaratığın içeriğini detaylandırıyor. Cretapsara anthanata adlı antik kabuklunun, şimdiye kadar bulunan en eski "modern görünümlü" yengeçler ve şimdiye kadar keşfedilen en eksiksiz fosil olduğuna inanılıyor. 


Harvard paleontologu ve çalışmanın başyazarı Javier Luque bir basın açıklamasında, "Antenler, ince tüylerle kaplı ağız parçaları, büyük bileşik gözler ve hatta solungaçlar gibi hassas dokuları içerir" dedi. 

Kehribarın içinde her türden böcek ve bitki yaşamını bulmak alışılmadık bir şey değil . Sertleşmiş özsu içinde eski sinekler, sivrisinekler ve hatta tardigradlar keşfedilmiştir. Ama bir yengeç? Çoğunlukla suda yaşayan bir yaratık mı? Günümüzde yengeçlerin ağaçlara tırmandığını görmek yaygın olsa da, fosil kayıtları atalarının sudan yaklaşık 75 ila 50 milyon yıl önce sürünerek çıkmaya başladığını gösteriyor. 

DNA analizi, karada yaşayan yengeçlerin belki de 125 milyon yıl önce atalarından ayrılmış olabileceğini öne sürdü. Bu, Cretapsara'yı deniz ve deniz dışı yengeçler arasındaki evrimsel boşluğu potansiyel olarak köprüleyen önemli bir keşif haline getiriyor. Yengeç akciğerleri değil solungaçları olduğu için, muhtemelen karada yaşamadı, ancak su dışında kısa süreler geçirmiş olabilir.

Elbette bu , yengecin nasıl gömüldüğünü açıklamıyor , ancak ekip birkaç hipotez geliştirdi. Kabukluların küçücük boyutu, amfibi bir türden bir yavru olabileceğini düşündürmektedir. Noel Adası'nın ünlü kırmızı yengeçleri gibi sudan karaya göç etme potansiyeli de var . Ancak oraya ulaştı, paleontologlar şimdi yengeç evrimi üzerindeki perdeyi geri çekerek ödülleri topluyorlar.

Luque, "Yengeçler arasındaki form çeşitliliği, hem bilimsel hem de bilimsel olmayan halkın hayal gücünü cezbediyor ve şu anda insanlar, dinozor olmayan böylesine büyüleyici bir grup hakkında daha fazla şey öğrenmekten heyecan duyuyorlar." Dedi.