“BTC 2025 sonunda 200 bin dolar olabilir!”

Yayınlama: 13.01.2024 11:16:00 Güncelleme: 13.01.2024 11:14:53

SEC’in yarılanma öncesinde verdiği ETF onayı ile Bitcoin için kapıları ardına kadar açıldı. Merakla beklenen boğa koşusunun önünde artık majör bir engel görünmüyor. Bitcoin’in, hisse senedi piyasasına adım atacağı gün için geri sayım başlarken, yakın gelecekte bireysel emeklilik sisteminde de yatırım aracı olarak boy göstermesi bekleniyor.

“BTC 2025 sonunda 200 bin dolar olabilir!”

BERFİN ÇİPA

Bitcoin Kripto para yatırımcılarının gözü bu haberdeydi… SEC’ten beklenen onay geldi gelmesine ancak bir gün önce yaşanan hack saldırısı sebebiyle beklenen coşku yakalanamadı. Her ne kadar haberin etkisi sönük kalsa da Bitcoin başta olmak üzere kripto para piyasası açısından kritik bir kilometre taşı aşılmış oldu.

Yıllar süren beklentinin ardından Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), birçok firmanın ETF alım satımına başlamak için yaptığı başvuruları onayladı.

Bireysel yatırımcıların popüler kripto para birimiyle ticaret yapmasını kolaylaştıran SEC, Çarşamba günü Grayscale Bitcoin Trust, Bitwise Bitcoin ETF ve Hashdex Bitcoin ETF'yi olumlu karşıladı. Ayrıca iShares Bitcoin Trust ve Valkyrie Bitcoin Fund da onaylandı. Aynı şekilde ARK 21Shares Bitcoin ETF, Invesco Galaxy Bitcoin ETF, VanEck Bitcoin Trust, WisdomTree Bitcoin Fund, Fidelity Wise Original Bitcoin Fund ve Franklin Bitcoin ETF de onaylandı.

Birçok yatırımcı, SEC'in yaktığı bu resmi yeşil ışık karşısında neredeyse şaşkın durumdalar. Çarşamba günü SEC tarafından ticaret için onaylanan tüm yeni ETF'ler Bitcoin'in spot fiyatını takip ediyor. Üstelik, Bitcoin ETF alanı şimdiden son derece rekabetçi olacak şekilde şekilleniyor. Örneğin Fidelity'nin fonu %0,25'lik mütevazı bir gider oranına sahip olacak. Ve finans şirketi önümüzdeki altı ay boyunca bundan feragat ediyor.

SEC'in spot bitcoin ETF'sine ilişkin en önemli endişelerinden biri piyasa manipülasyonu potansiyeliydi. Ancak, birçok şirket bu riski en aza indirebilecek bir gözetim paylaşımı anlaşması önererek, endişelere cevap verdi.

Her ne kadar SEC Başkanı Gary Gensler’in hesabının hacklenmesinin neden olduğu, 217 milyon dolarlık kabarık bir faturayı ödemek zorunda bırakılsalar da; kripto yatırımcıları ETF onayının bir kilometre taşı olduğunu biliyor. Kripto Masası’nda bu hafta bu kilometre taşının ardından yatırımcıları nelerin beklediğini konuştuk.

“SEC MANİPÜLASYONUN PARÇASI OLDU”

SEC’in kripto paraları suçladığı “manipülatiflik” başlığına atıfta bulunan Kripto Teknik Kurucusu Oytun Es yaşanan hack saldırısını şu şekilde değerlendirdi; “SEC’in şu anda piyasadaki esas görevi manipülasyonu önlemek. Fakat yaşadığımız olayda SEC bu manipülasyonun bir parçası oldu. SEC, 2017 yılından bu yana Bitcoin’i manipülatif fiyat hareketlerine sahip olduğu gerekçesiyle suçluyor. Fakat dün hepimiz SEC’in kendi hesabından geldiği için haberi doğrulama gereği duymadık ve BTC ETF’lerinin kabul olduğunu düşündük. İnsanlar da haklı olarak BTC’de long pozisyonu açmaya başladı ve fiyat birden 48 binlere kadar yükseldi. Aslında daha da yükselecekti ancak hack saldırısı açıklaması bunun önüne geçti. Böylece 48 binlere yükselen BTC’nin hızla 44 bin 500 dolarlara kadar geri çekildiğini gördük. Şimdi bu manipülasyon değil de ne? Burada kaldıraçlı işlemlerde mağdur olan yatırımcının parasını kim verecek? Çünkü bu bütünüyle SEC’in suçu. X hesabında, iki faktörlü doğrulamalarının bile olmadığını gördük. Bu durum bir yandan komik bir yandan üzücü. Çünkü yatırımcı tarafında tasarruflarımız kimlere emanet sorusunu beraberinde getiriyor.”

GERÇEKTEN HACK SALDIRISI MIYDI?

Es’in soruya verdiği yanıt şöyle oldu; “Farklı farklı görüşler var. Zamanlayıcı kurulmuştu zamanlayıcı yanlış bir zamana kurulmuş ihtimalini ortaya atanlar da oldu. Tabii, bununla alakalı elimizde net bir bilgi yok. Kesin olan şey, SEC’in ciddiyetten uzak bir sosyal medya yönetim ekibi olduğu. Sizce herhangi bir hacker, SEC’in hesabını ele geçirmiş olsa paylaşımı bu şekilde mi yapardı? BTC ETF’lerinin kabul edileceğine ilişkin fiyatlama zaten yapılmıştı. Diyelim ki, manipülasyon yapılacak, söz konusu paylaşımı ETF’ler reddedildi şeklinde mi yapardı? Bu, BTC’de daha sert bir harekete ve düşüşe yol açardı. Burada da mantıksızlık görünen, tuhaf bir şeyler var.”

“ETF ONAYI BTC İÇİN BİR DÖNÜM NOKTASI”

Spot BTC ETF’lerine ilk çeyrekte yaklaşık 2.4 milyar dolar akış olacağı tahmin edildiğinin altını çizen CoinTR Araştırma Departmanı; “SEC, ARK 21Shares, Invesco Galaxy, VanEck, WisdomTree, Fidelity, Valkyrie, BlackRock, Grayscale, Bitwise, Hashdex ve Franklin Templeton tarafından yapılan 19b-4 başvurularını onayladı ve böylece spot Bitcoin ETF'lerinin ilgili borsalarda listelenip işlem görmesine izin veren kural değişiklikleri resmi olarak kabul edilmiş oldu. Onay, ABD'de yatırımcıların Bitcoin'i doğrudan satın almadan ya da özel saklama endişesi taşımadan Bitcoin fiyatındaki değişimlere yatırım yapmalarını sağlayan ilk düzenlenmiş borsa yatırım ürününün önünü açtı. Yatırımcılar artık temel varlık olarak Bitcoin tutan ETF'lerle hisse satın alabilecekler. Galaxy Research başkanı Alex Thorn, spot Bitcoin ETF girişlerinin ilk yılda 14 milyar dolara ulaşabileceğini tahmin ederken, global fon yöneticisi VanEck, 2024'ün ilk çeyreğinde spot Bitcoin ürünlerine yaklaşık 2.4 milyar dolar akış olacağını tahmin ediyor. Standard Chartered, Bitcoin spot ETF onayı sonrasında, Bitcoin’in 2025 yılı sonunda 200 bin dolara ulaşabileceğini tahmin ediyor. Banka, 2024 sonunda ABD’de listelenen spot Bitcoin ETF’lerinde tutulan Bitcoin miktarının 437.000 ila 1,32 milyon arasında olacağını ve bu durumun 50-100 milyar dolarlık girişe eşdeğer olacağını tahmin ediyor. Geoff Kendrick ve Suki Cooper, Bitcoin’in bu büyüklükteki bir fiyat artışını daha kısa sürede de (bir ila iki yıl) yaşayabileceğini ve spot Bitcoin ETF onaylarının Bitcoin için bir dönüm noktası olduğunu belirtiyor” bilgisini paylaştı.

“SOKAKTAKİ VATANDAŞIN KULLANIMI ARTACAK”

ETF’lerin kripto para piyasasının tabana yayılmasında katkı sağlayacağına dikkat çeken TİM Danışmanlık Kurucu Ortağı Dr. Vedat Güven’in değerlendirmesi ise; “Bir sürü Futures ETF’ler var ancak Futures ile spot farklı. Çünkü Futures’te short da long da yapabilirsiniz, sahip olmadan. Ancak Spot ETF’te işe mecburen satın alarak başlamak zorundasınız. Bundan dolayı bir talep gelecek. Şu an ETF başvurusu yapan 11 şirket var, bunların toplam varlıkları 18 trilyon dolar. Bu yüksek rakamların binde biri bile Bitcoin talebi yaratsa büyük bir talep olacaktır. Bununla beraber sokaktaki vatandaşların kullanımı da artacak. Finansal okuryazar olmayanlar da al-sat kolaylığıyla Bitcoin yatırımı yapabilecekler. Bu da cüzdan kullanımı, para transferi ve Bitcoin ile alışverişleri artıracaktır. İnsanlar hala kripto paraları teknik bulup uzak durabiliyorlar ancak ETF onayıyla beraber kullanım kolaylığı artınca bu enstrümana alışacaklardır. Ayrıca Spot ETF’lerin 401K’ya eklenme durumu var. 401K Amerika’daki Bireysel Emeklilik Sistemidir. Bunun psikolojik etkisi büyük olacaktır. BES yatırımlarının içerisine Bitcoin de koyulabilecek artık. Bitcoin’in uzun vadeli bir güven aracı olabileceğini gösterecek bir konu bu” şeklinde oldu.

SIRADA ETH ETF’LERİ Mİ VAR?

BTC’ye gelen onayın ardından hemen bir sonraki adım merak edilmeye başlandı. Özellikle altcoin yatırımcıları için Ethereum’a gelecek Spot ETF onayı kritik önem taşıyor. Es; “Ethereum ile ilgili Spot ETF başvurusu yapıldı. Bana göre sıradaki ETF kesinlikle ETH’de olacak. Şu an BTC’nin yaptığı fiyat hareketlerinin daha sertini ETH’nin yaptığını göreceğiz. Altcoin rallisi için iki önemli indikatör var; bir tanesi BTC dominansının 40’ların aşağısına düştüğünü gördüğümüzde altcoinlerin zirve yaptığını göreceğiz. İkinci önemli indikatör ise ETH’nin BTC paritesi…

Ethereum her altcoin rallisinde işaret fişekçisi olmuştur. Ethereum’u fiyatlayabilecek en önemli gelişmelerden bir tanesi de kendi güncellemeleri kadar ETH spot ETF’in kabulü olacak” yorumunu yaparken, CoinTR Araştırma Departmanının analizi şöyle oldu, “Analistler, spot Ethereum ETF’lerinin Mayıs ayına kadar yüzde 70 olasılıkla onay alabileceğini öngörüyorlar. Bu onayların altcoinlere olumlu etki yapması ve Ether’in fiyatında artışa yol açması bekleniyor. Ethereum, spot Bitcoin ETF’lerinin onaylanmasının ardından BTC'den çok daha yüksek bir performans göstererek yüzde 10'un üzerinde bir artışla 2.600 doların üzerine çıktı.”

SPOT BTC’LER SPOT ALTIN’LAR GİBİ GÜVEN SAĞLAYABİLECEK Mİ?

Zihinleri meşgul eden bir başka soru ise Spot BTC ETF’lerinin Spot Altın ETF’leri kadar güvenli olmayacağı ve piyasada aynı coşkuyu yaratamayacağı ile ilgili…

Güven, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı; “Tabii aynı güven niteliğini taşıyor. Altın spot ETF’leri altın fiyatlarına çok yaradı çünkü talep yarattı. Tabii, 2004-2005 yılındaki likidite bolluğundan dolayı altın fiyatları artacaktı üst üste gelince iyice yükselmişti. BTC ETF’de de likidite bolluğu olacak Fed faizleri düşürmeye başlayacağı için. Ayrıca seçimler var; seçim dönemlerinde piyasaya para pompalanır. Öte yandan nisan ayında BTC Halvingi var. Bunları üst üste koyduğumuzda likidite ve beklenti açısından BTC’nin önü açık. Spot ETF’ten net bir talep gelince yeni bir oyuncu grubu gelecek yüksek miktarlı para koyacak ve net alıcı olacaklar. Bunların olumlu etkileri olacaktır.”

Daha önceki röportajlarımızda da konuyu gündeme getiren Es ise; “Tabii ki, nasıl altın ETF’lerinde aracı şirketler piyasadan altın çekip kendi kullanıcılarına sunuyorsa; benzer bir hikâye BTC tarafında da olacak. Burada en önemli şey güvenlik… Bazı yatırımcılar kripto para borsaları ile ilgili soru işareti yaşadığı için BTC ve kripto paralara yatırım yapma konusunda çekingen davranıyor. Borsa yatırım fonu içerisine girdiği zaman şirketlerin sorumluluğunda oluyor; bu da güven hikâyesini artıran bir unsur. Altın ETF’lerinin altına nasıl faydalı olduğunu ve grafiği yukarı çektiğini biliyoruz. Aynısının BTC’de olması da kaçınılmaz” dedi.

GRAFİK NE SÖYLÜYOR?

Es: BTC’nin yeni yıla 40-50 bin bandı aralığında girmesini bekliyordum, nitekim öyle de oldu. Artık BTC ocak ayında 50 bin doları zorlar hale geldi. Yaklaşık 48 bin 200 dolar seviyesinde bir tepe noktası var. O seviyeye geldiği zaman bir çanak oluşumuna gidecek. O çanağı tamamlayıp yukarı yönlü mü gider; yoksa çanağa kulp takıp ilk önce bir düzeltme yapıp 42-43 binlere inip, daha sonra 50 bin dolar yolculuğuna mı gider, bunu tahmin etmek güç. Ancak şunu net bir şekilde söyleyebilirim, benim beklentim Bitcoin için orta ve uzun vadede 50 bin doları kırıp yukarı yönlü hareketini devam ettirmesi.

CoinTR Araştırma Departmanı: Grafiği incelediğimizde Bitcoin’in orta uzun vadede yükselen bir trend kanalı içinde güçlü bir gelişme içinde olduğunu görüyoruz. Fiyat sırasıyla, 32.309, 40.282, 44.000 dolarlık direnç seviyelerini kırdı ve güncel olarak 46.000 doların üzerinde seyrediyor. Olası düşüş senaryolarında 44.000 puanlık bir destek seviyesi dikkat çekerken, yukarı yönlü baktığımızda 48.000 – 51.000 ve 66.000 dolarlık direnç seviyeleri dikkat çekiyor.

ETF onayı öncesinde Bitcoin tarafında sert yükseliş ve düşüşler yaşanan yüksek volatilite ortamına şahit olduk. Gözlerini ETF onayına diken piyasa, anlık haber akışına göre yüksek hassasiyet sergiledi. Bunun en yakın örneği olarak, 9 Ocak akşamında SEC'nin X hesabından yayınlanan sahte ETF onayını inceleyebiliriz. Bitcoin, bu yanlış haber sonrası ani bir şekilde, son 19 ayın en yüksek seviyesi olan 47.900 dolara yükselmiş ve ardından dakikalar içinde %6 düşerek 45.100 dolara gerilemişti. Fakat 10 Ocak akşamında gelen gerçek ETF onay haberinin sonrasında BTC fiyatında yüksek bir oynaklık yaşanmadı. Volatilite nedeniyle Bitcoin grafiğine yönelik kısa vadeli bir analiz yapmak zorken, ETF tarafından gelecek haberlerin önümüzdeki süreçte de etkileyici olacağı belirtiliyor.

YATIRIMCILAR NELERE DİKKAT ETMELİ?

Kritik karar öncesi FOMO’ya (kaçırma korkusu) karşı uyarı yapan SEC, onayın ardından da durmadı ve “işlem görmesini onaylamamız Bitcoin’i destekliyoruz anlamına gelmiyor; yatırımcıların sayısız riskler konusunda dikkatli davranmaları gerekir” açıklamasını yaptı. Peki, masanın uzmanları bu konuda ne düşünüyor?

Güven: Gensler’in FOMO açıklamaları, “onay vermek zorundayım ama son bir kez daha uyarayım, günah benden gitti” şeklinde yorumlanabilir.

Es: Öncelikle altcoinler açısından kaçan hiçbir şey yok. Şu an hareketi BTC yapıyor. SEC standart uyarısını yaptı. Piyasayı yönlendirmek için bir açıklama olduğunu zannetmiyorum. FOMO konusunda eğer uzun vadeli elinizde tutacaksanız bir sorun yok. BTC ve altcoinleri bu seviyelerden maliyetlendirmek, yatırımcıları üzmeyecektir. Çünkü ben 2024 yılında yükseliş bekliyorum. Öyle bir sürece giriyoruz ki, çok sert bir mum görme ihtimalimiz hayli yüksek. Bu, kaldıraçlı işlem yapanları yorar. O nedenle onların ekstra dikkatli olmaları gerekiyor. Hatta şu dönem, bu kadar dengesiz fiyat hareketlerinin olduğu bir süreçte kaldıraçlı işlemlerden kaçınmakta fayda var diye düşünüyorum.

CoinTR Araştırma Departmanı: Yatırımcılara bu süreçte yüksek risk iştahıyla kısa vadeli işlemler almamalarını tavsiye ediyoruz. Özellikle vadeli işlemler tarafında oluşan tasfiye miktarları incelendiğinde, birçok kullanıcının yüksek risk iştahıyla önemli kayıplar yaşadığı görülebiliyor. Örneğin, 9 Ocak'ta gerçekleşen sahte ETF onayı haberi sonrasında bir saat içinde yaklaşık 50 milyon dolarlık türev işlem pozisyonunun likidasyona uğradığı biliniyor. Aynı gün, 24 saat içerisinde toplam 226 milyon dolar değerinde likidasyon gerçekleşmişti. Portföylerini kripto paralarla çeşitlendirmek isteyen yatırımcılara, kendi analizlerini yaparak, belirledikleri coinlere yönelik tek seferde olmayacak şekilde, kademeli alım yapmalarını tavsiye ediyoruz.