BTC Türk ve Bitci.com yetkililerinden kripto paraya düzenleme açıklaması

Yayınlama: 16.04.2021 14:07:00 Güncelleme: 16.04.2021 14:26:52

Yerli kripto para platformlarının yetkilileri Merkez Bankası'nın kripto para yönetmeliği ile ilgili merak edilen soruların cevaplarını verdi

BTC Türk ve Bitci.com yetkililerinden kripto paraya düzenleme açıklaması

Gece yarısı Merkez Bankası'nın yönetmeliği açıklandığında ilk anda yönetmeliği jargonundan da kaynaklı sebeple yatırımcılarda bir panik havası hakimdi. Kripto para yatırımcıları kripto para alım satımının yasaklanıp yasaklanmadığı sorusuna cevabı saat itibariyler sosyal medyadan almaya çalıştı. İlerleyen saatlerde teknoloji hukukçularının yorumlarıyla bir çok konu netlik kazansa da gözler kripto para borsalarına çevrildi. İlk panikle satışların da gerçekleştiği platformların yetkilileri birbiri ardına açıklamalarla "Türkiye'de kripto para yasaklandı mı, bankadan borsayda borsadan bankaya para transferi yapılamacayak mı" sorularına son noktayı koydu.

BTC Türk CEO'su Özgür Güneri, platformun sosyal medya hesaplarından yayımlanan canlı yayında BTC Türk Yönetim Kurulu Üyesi Bora Oruç ile yaptığı yayında, düzenlemenin ne kripto para platformlarını ne de kripto para yatırımı yapan yatırımcıları doğrudan ilgilendirmediğini, fakat bu platformlara para transferi yapan ödeme kuruluşları ve aracı fintech'leri kapsadığını, bankalardan borsalara veya borsalardan bankalara herhangi bir varlık transferinin yapılmasında yasal hiçbir engel bulunmadığını açıkladı.

Bitci.com Baş Analisti Mehmet Çoban'ın Bitci Teknoloji CEO'su Onur Altan Tan ve Avukat Mete Tevetoğlu ile olan yayınında da yönetmeliğin ilk izlenimdeki negatif ifadelerinin aksine aslında yasal altyapının oluşturulması, kripto varlıkları tanımlaması ve resmen dile getirmesi açısından da çok pozitif yönleri olduğuna dikkay çekildi. Buna göre yasaklama kararı sadece ödeme kuruluşlarını ve kripto paraların ödeme aracı olarak kullanımlasını kapsıyor. Borsaları ilgilendiren bir durum yok.

Fakat elbette durum yabancı kripto para alım satım platformları için pek de aynı değil gibi görünüyor. Türkiye'deki bankalardan EFT, havale gibi yöntemlerle para transferi yapılamayan çoğu uluslararası kripto para platformu, Papara, ininial gibi birçok aracıyla para transferine imkan veriyordu. Fakat Merkez Bankası'nın bu düzenlemesi bu aracılara uluslararası borsalara para transferini yasakladığı için bu kurumlar için hiç de hafife alınmayacak Türk yatırımcılara yönelik bir çözüm gerekiyor. Sektör uzmanları bu kuruluşlar için hareketli bir 15 günün başlayacağı inancında. Bu kurumların Türk yatırımcılarına çözüm bulabilmek için Türkiye'deki bankalarla yoğun bir görüşme trafiği başlatabileceği düşünülüyor. Şu anda sadece uluslararası borsaların Türkiye'deki serverları üzerinden ve diğer bazı uluslararası borsalarda ise sadece devlet bankaları üzerinden para transferi yapılabiliyor.