Bu da oldu: Çocuklar için kripto para kumbarası!

Yayınlama: 16.05.2021 03:27:00 Güncelleme: 16.05.2021 03:50:28

Kripto para konusunda heyecanlı şekilde konuşan milyonlarca kişiye karşılık konu çocukların gelecek birikimi olunca işle değişiyor. Peki kripto paralar çocukların geleceği için gerçekten uygun mu?

Bu da oldu: Çocuklar için kripto para kumbarası!
İngiltere merkezli finansal hesap operatörü Strive, gençler ve çocuklar için kripto para birikimine odaklanan bir dizi plan ortaya koydu. Nisan ayı sonlarında, ise sanal kripto para birimi cüzdanlarıyla entegre olan bir "kripto kumbara" başlattı.

Strive'ın kurucu ortağı ve CEO'su Andrew Birth, yaptığı açıklamada, "Şüphesiz, kripto piyasası var olacak. Şu anda dünya genelinde 68 milyon kripto cüzdanında 2 trilyon dolar saklanıyor. Fakat hala çocuklara dijital para birimini öğretmek için şaşırtıcı derecede görünür kaynak eksikliği var.
İşte bu yüzden, herkese kripto para birimlerini keşfetmenin ve paranın geleceğini öğrenmenin basit, güvenli ve sorumlu bir yolunu sunmak için Penny The Pig'i inşa ettik" dedi.

Bu ürünün piyasaya sürülmesi ve genel olarak çocukları kripto para piyasasına sokma fikri, çeşitli uzmanlardan ve yorumculardan karışık tepkiler aldı.

Traders of Crypto'nun Kurucusu Anthony Portno, bunun insanları neden rahatsız edebileceğini anlamakla beraber, gençleri denetimsiz eylemlerde bulunmadan önce finansal konularda eğitmenin önemine dikkat çekiyor.

Portno bu durumu şöyle açıklıyor: "Çocuklara kripto hakkında bir şeyler öğretmek için bariz argümanlar olsa da, bunu uygun bir yaşta yapmanın mantıklı olduğunu düşünüyorum. Biraz seks eğitimine benziyor - bir noktada bunu öğrenecekler, bu yüzden kaliteli ve güvenilir bilgiye sahip olmalarını mı yoksa Tiktok'ta izlediklerini bir müjde olarak almalarını mı istiyorsunuz? Evet, kripto çok riskli ancak sosyal medyada her yerde mevcut, bu yüzden onlara akıllıca kararlar vermeleri ve riskleri tam olarak anlamaları için araçlar verin. Dogecoin ile neler olduğuna bakarsanız, benzer bir eğitime ihtiyacı olan birçok yetişkin de görebilirsiniz!"

Barnaby Cecil'in kurucusu ve finansal planlama direktörü Thomas Skinner ise konsepti memnuniyetle karşılayanlardan: "Çocuklarınıza finans hakkında bilgi vermeye başlamak için asla erken değil - para ile ilgili alışkanlıklar çok küçük yaşta belirlenir. Şu anda parayı ve ödemeleri yönetme şeklimiz sürekli gelişiyor - artık birçok çocuk bir çok uygulamaya hatta karta sahip. Para daha az fiziksel hale geldiğinden, çocukların gelecek için tasarruf etmenin farklı yollarını anlamaları önemli. Bence kripto para birimleri var olmaya devam edecek, bu yüzden çocuklara dijital bankacılığı güvenli bir ortamda öğretmemiz önemli. Ayrıca, bazı temel yaşam becerilerinin - hesaplama ve matematik - geliştirilmesine yardımcı olur ve çocukların yatırımların nasıl çoğalabileceğini görmelerini sağlar. Bu, çocuklara çevrimiçi yatırım yapmayı öğretirken göz önünde bulundurulması gereken önemli bir faktör, internet ve finansal güvenlik ile de ilgili. Yani paraları, her türlü dijital varlıkla birlikte nasıl sakladıklarını ve parolaları nasıl koruduklarını öğrenebilirler."

Diğer yandan, bazı finans ve tasarruf uzmanları bu üründen duydukları endişeyi dile getiriyor.

Liberal Demokrat Yaşam Arkadaşı Trafford'lu Lord Lee, bu gelişmeye sert tepki gösterenlerden.

Lee, "Ben bir çocuğun kumbarasının bitcoin vb. için önerisini derinden rahatsız edici buluyorum. Elbette bu tür bir gösteri, tüm sorumlu kişiler tarafından kınanmalı. Yetişkinler kripto para birimlerinde spekülasyon yapmak istiyorsa, bu bir şeydir, ancak küçük çocukları bunun ileriye doğru mantıklı bir yol olduğu konusunda cesaretlendirmek mi? Bir bahis sitesinde hesap da açalım çocuklarımıza oldu olacak!" diyor.

Beanstalk App'in Kurucu Ortağı Cem Eyi de benzer bir düşünceyi paylaşıyor: "Ev işleri, cep harçlığı ve tasarruf arasındaki bağlantı potansiyel olarak değerli, ancak çocukların yatırıma ilk kez maruz kalmalarının değişken kirpto para birimleri ve NFT'lerin spekülatif, düzenlenmemiş dünyasıyla olması gerektiğinden o kadar emin değilim. Zirveler ve dipler etrafında çok fazla gürültü ve heyecan var, ancak odak noktası, çocukların olumlu finansal alışkanlıklar edinmesini sağlamak ve ailelerin çocuklarının yetişkin dünyasına girmeleri için bir yuva yumurtası inşa etmelerine yardımcı olmak olmalıdır.
Bir banka hesabına para koymakla yatırım yapmak arasındaki farkları anlamak, öğrenmeleri gereken bir şeydir ve özellikle, uzun vadede daha riskli olmasına rağmen, hisselerin nakit paradan daha iyi performans gösterme eğiliminde olduğunu öğretmek de. Çocuklarıma öğretmeye çalıştığım dersler FSCS garantisi altındaki, iyi çeşitlendirilmiş, düzenlenmiş bir küresel hisse fonuna yatırım yapmanın otomatik ve basit hale gelmesi gerektiğidir."

Scottish Friendly'de tasarruf uzmanı olan Kevin Brown, şöyle itiraz ediyor: "Sektör, potansiyel olarak çocukların yatırımlarını basit, uygun fiyatlı ve herkes için erişilebilir hale getirmeye odaklanmalıdır. Ebeveynlerin, büyükanne ile büyükbabaların çocuklarının ve torunlarının geleceğini güvenli bir ortamda kurtarmalarını kolaylaştırmalıyız. Çeşitlendirilmiş bir portföy ve başlangıç ​​için daha fazla çocuğa tasarruf alışkanlığı geliştirir."